Brouwers Verzet wordt Brouwerij ’t Verzet

SAMSUNG CSC

Projecten op papier worden concreet, dromen komen uit, ambitie wordt volwassen en Brouwers Verzet wordt Brouwerij ’t Verzet! Het lijkt slechts een nuance in de naam maar het maakt een groot verschil.

Brouwerij ’t Verzet is een collectief van 3 vrienden die samen de studie biochemie in Gent doorliepen, er afstudeerden en in 2011 een eigen projectje opstartten na eerst duchtig in potten en pannen te hebben gebrouwen als hobbybrouwer. Omdat een brouwerij opstarten aardig wat centjes kost werd er voor gekozen om gebruik te maken van andermans ketels, voornamelijk die van Brouwerij De Ranke en Brouwerij Toye. Al snel werd er naam gemaakt met hun mooie bieren en werd het plan concreter om zelf een brouwerij te beginnen.

SAMSUNG CSC

Na jaren hard werken en ploeteren, met veel succes weliwaar, was het dan uiteindelijk zo ver en werd tijdens het weekend van 17/04/2016 de brouwerij officieel ingehuldigd. Een investering van zo’n 300.000€ staat netjes te blinken, het blinkt nog net iets minder dan de fiere glimlach van Koen Van Lancker, Alex Lippens en Joran Van Ginderachter, eigenaars en bezielers van het project. Gesteund door enkele investeerders, waarvan er één eigenaar is van het gebouw waar ze nu huizen, bouwden ze de brouwerij op. SAMSUNG CSCKoen die werkte als brouwer bij De Proefbrouwerij gaat de brouwerij full time bedienen terwijl de 2 andere hun actuele job nog behouden; Alex Lippens als brouwer bij Omer Vanderghinste en Joran Van Ginderachter als brouwmeester bij het Amerikaanse Three Taverns. Het plan is dat Alex voor hij naar zijn dagtaak verktrekt bij Omer Vanderghinste de maïsch ’s morgens opstart waarna Koen het overneemt. Op die manier zouden ze 2 brouwsels per dag te kunnen doen of ongeveer 40Hlt. Koen en Alex zullen het dagelijkse beheer van de brouwerij op hun nemen terwijl Joran werkzaam blijft als brouwmeester in de Verenigde Staten en daar zijn brouwersdroom voortzet. Het plan is er echter om ook daar een projectje op te starten; Brouwers Verzet USA. SAMSUNG CSCMet het oog op de versheid van hun hoppige bieren lijkt het beter om daar hun bieren te brouwen voor de Amerikaanse markt. Super NOaH (NOaH staat voor NO American Hops) verkopen aan de Amerikanen….het is een goede zet, niet zonder enige ironie. Super NOaH is een mooi voorbeeld dat je ook met Europese hop een mooi aromatisch bier kan brouwen zij het dan niet zo uitbundig als met de New World hops. De Hop Rocket, een toestel om wort doorheen verse hop te stuwen en zo het aroma van het bier te versterken, staat alvast klaar.

SAMSUNG CSC

In de brouwzaal vallen meteen de originele graffititekening en de compactheid van de brouwruimte op. De opstelling bestaat uit een aparte kook- en beslagketel waar de beslagketel tevens dienst doet als filterkuip. Naast de brouwketels staat een whirlpool opgesteld en een warmterecuperator. De whirlpool ontvangt het wort na de kook en creëert een ronddraaiende beweging die vaste onderdelen uit het wort verwijdert waarna het wort langs de warmtewisselaart passeert om af te koelen en dan naar de vergistingstanks gaat. De warmtewisselaar en -recuperator herbruiken de energie die bij het brouwen vrijkomt. Het brouwsysteem is aangedreven door een stoomgenerator. Wat verder staan enkele vergistingstanks opgesteld die een 3-tal brouwbatches kunnen bevatten per ketel. Achter de brouwzaal bevindt zich een kleine warme ruimte waar de bieren op fles hergisten voor ze in verkoop gaan en een grote koelruimte waar de bieren lageren na de hoofdvergisting. Misschien wel het interessantste gedeelte bevindt zich naast de koelruimte; het vaten- en foedermagazijn. SAMSUNG CSCTientallen kleine vaten en 4 grote foeders(2 van 40Hlt en 2 van 60Hlt) liggen hier te doen waarin ze goed zijn; bier rijpen. De geur van hout en kelder hangt duidelijk in de ruimte. Deze ruimte dient vooral om hun magistrale Oud Bruin bier te rijpen, een Oud Bruin dat met zijn friszure smaak en mild zoete toets menig ander Belgisch Oud Bruin in de schaduw zet. De Oud Bruin varianten, onder meer het Oud Bruin gerijpt met eikenbladeren, worden ook hier afgewerkt.

SAMSUNG CSC SAMSUNG CSC

Er  is ook een degustatieruimte voorzien, een voortzetting van het Café Local, waar je de bieren iedere zaterdag zal kunnen degusteren. Het zicht op de brouwerij krijg je er volledig gratis bij. Samen met de nieuwe brouwerij worden ook de bieren in een nieuw jasje gestoken en krijgen ze ieder een nieuw etiket. Naast de reeds vermelde bieren Super NOaH en Oud Bruin omvat het gamma ook Rebel Local, Golden Tricky, Oakey Moakey en Moose Blues. Ongetwijfeld komen daar nog bieren en experimentjes bij. Hun Oud Bruin Oak leaf Edition zou ik graag op regelmatige basis zien terugkeren, de Cherry en Vineyard versie ook trouwens. Zoveel lekkers…..

SAMSUNG CSC

Veel succes gewenst aan deze creatieve kerels. Dit wordt ongetwijfeld een mooie voortzetting van hun succesverhaal.

Brouwerij ’t Verzet, Grote Leiestraat 117, 8570 Anzegem info@brouwersverzet.be

Cheers

Belgian Beer Geek

 

2 gedachten over “Brouwers Verzet wordt Brouwerij ’t Verzet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s