Tasting Brasserie du Brabant

SAMSUNG CSC

Of ik een tasting wou opzetten rond de bieren van Brasserie du Brabant? Dat was de vraag die ik van Zythos kreeg. Absoluut! Deze kleine brouwerij uit Waals Brabant dat sinds kort aan een sterke revival aan het bouwen is geniet heel wat bijval. Dat er een beschrijvend artikeltje moest uit voortkomen uit deze tasting was uiteraard geen probleem. De bieren werden opgehaald bij de brouwerij, een datum werd besproken, de proeffiches werden voorzien en aldus geschiedde; 6 bieren van Brasserie du Brabant voor u geproefd door een panel van 6 personen van divers pluimage;

Origame 6 – Saison Du Brabant

  • Stijl: Saison – ABV: 6.4%

Origame-6Een lichtblond bier in het glas, wazige schijn. De neus verraadt meteen een stevig gehopt bier waar vooral fruitige toetsen van citroen, limoen en zeste doorbreken met een licht grassig accent. Een vleugje DMS is merkbaar maar dat is alweer verdwenen voor je er erg in hebt. Wat peper, gist en stro vervolledigen het aroma. In de smaak vallen vooral de bitterheid en droogheid op, een bitterheid die ietwat wrang eindigt en heel lang blijft hangen. Het zachte zoetje en minimale zuurtje dat in het bier zit bieden hiertegen weinig weerwerk. De lichte body en hoppige neus maken dit tot een mooie Saison, een doordrinker ondanks het hogere, goed verborgen, alcoholgehalte.

SAMSUNG CSC

Conclusie:  Smaak: 6.3/10 – Geur/Aroma: 6.66/10

Foodpairing: Zachte kazen, platte kaas met bieslook, griekse salade, panna cotta.

Tripel Belge

  • Stijl : 4-granen tripel – ABV : 8.6%

Triple Belge

Verwacht je niet aan een klassieke tripel maar een versie à la Brabant. Voor deze stro- tot goudgele tripel werden 4 granen gebruikt; gerstemout, tarwe, rogge en haver. Het resultaat is een pittige tripel met een droge en bittere afdronk, geen mierzoete plakker. Hoppige neus doch milder dan de Saison met een vleugje citrus. Licht wat peper, pittige toets. Moutigheid valt meer op, niet ten koste van de bitterheid die weer markant de kop opsteekt op het einde zonder evenwel te overheersen. Mondgevoel is pittig.

SAMSUNG CSC

Conclusie: Smaak: 7.75/10 – Geur/Aroma: 7.33/10

Foodpairing: Oudere, gerijpte kaas type Comté, Pecorino. Kip met pittige saus. Vol au vent.

Kanguru IPA

  • Stijl: IPA – ABV: 6.5%

Kanguru

Een IPA, als je weet dat de brouwer van Brasserie Du Brabant van bitter houdt dan mag deze stijl niet ontbreken in het gamma. Een IPA gehopt met enkel Nieuw-Zeelandse hopsoorten. Goudgeel in het glas met een gemiddeld aanhoudende schuimkraag. Rijke neus nokvol fruitige hop; sinaas, abrikoos, mandarijn, pompelmoes en druif passeren de revue. Een vleugje groene appel merkt iemand op, acetaldehyde? Droog, uitgesproken bitter met een wrange kant. Lange, intense nabitterheid. Straight forward IPA.

SAMSUNG CSC

Conclusie:  Smaak: 6.9/10 – Geur/Aroma: 7.1/10

Foodpairing: Licht pikante, aziatische gerechten. Langoustinesalade met mandarijn. Dessert met gekonfijte gember. Couscous met gedroogd fruit.

Perfect Day

  • Stijl: Imperial Pilsner – ABV: 8%

Perfect Day

Een hybride stijl, vergist met een laag gistende gist en koud gelagerd maar met een ABV van 8%. Kleur tussen strogeel en goudgeel, meer dan gemiddelde schuimstabiliteit. Stevig gehopt weer, het is een stramien, de fruitigheid springt eruit. De hopburst techniek werd toegepast voor dit bier waarbij grote hoeveelheden hop worden toegevoegd net voor het einde van de kook. Het aroma geeft meloen, mandarijn en pompelmoes weg maar ook een vleugje DMS steekt hier de kop op. De bitterheid slaat je om de oren, is alles behalve subtiel. Lekker op zich doch bitterheid overheerst alles.

SAMSUNG CSC

Conclusie:  Smaak: 7.1/10 – Geur/Aroma: 6.1/10

Foodpairing: De overheersende bitterheid maakt het een moeilijke. Een dorstlesser op warme zomerdagen zonder meer, let wel op het alcoholgehalte.

Plato’s Cave

  • Double IPA – ABV: 8%

Plato's Cave

Een double IPA, de beer geek heeft aan de hand van het etiket al achterhaald op welke iconische IPA uit de USA deze is gebaseerd. De kleur hang tussen licht amber en amber in met een schuimkraag in gebroken wit. De geur is stevig zoet en fruitig. Lychee is het eerste wat ons ontspringt maar ook perzik, nectarine en ananas ontwaren we in het aroma. De aanzet is zoet, een tikje karamel is merkbaar, wordt echter nooit plakkerig maar draagt wel bij tot de volmondigheid. De bitterheid trekt goed van leer, +100IBU maar zit mede door de zoetigheid mooi in balans. Topper!

SAMSUNG CSC

Conclusie: 8.6/10 – Geur/Aroma: 9.21/10

Foodpairing: Vijgenbrood. Baklava. Zoete desserts met amandelen. Amandelcake.

Yvan Denisovitch’s breakfast

  • Stijl: Imperial Stout – ABV: 10%

Yvan Denisovitch's Breakfast

Een stevige klepper, de sterkste in de serie. Een Imperial Stout gebrouwen met koffie, cacao, kandijsuiker en bijenpollen. De kleur is donkerbruin met een snel verdwijnende lichtbruine schuimkraag. De geur is overduidelijk gedomineerd door koffie en ook in de smaak is deze dominant. Bitterheid is weer stevig maar deze keer geroosterd, afkomstig van gebrande mout. De aanzet is zoet maar door de lichte body voldoet het mondgevoel niet helemaal aan de verwachtingen. Lekkere stout maar zal de aanhangers van Imperial Stouts wellicht niet overtuigen.

SAMSUNG CSC

Conclusie: 7.5/10 – Geur/Aroma: 7.16/10

Foodpairing: Desserts met donkere chocolade. Tiramisu. Schwarzwalder Kirsch taart. Mexicaanse schotel met pittige Mole saus op basis van chocolade.

SAMSUNG CSC

Wat opvalt is dat Brasserie du Brabant grossiert in bitterheid. Van de lichte Saison du Brabant tot de iets klassiekere Triple Belge en van de Kanguru IPA(uiteraard) tot de geroosterde bitter van de Imperial Stout, allen zijn ze voorzien van een markante bitterheid. Al de bieren worden goed bevonden met als uitschieter de gloednieuwe en in primeur geproefde Plato’s Cave.

De radargrafieken die bij ieder bier staan tonen een impressie van de meest voorkomende smaken, de buitenste ring met waarde 10 geeft de meest intense gewaarwording weer terwijl de kern van de grafiek de minst intense score, 0,  weergeeft. Zo krijg je een beeld van hoe het bier ongeveer smaakt.

Checking the EBC
Checking the EBC

Met dank aan mijn collega’s zythologen in spé voor het opzetten van deze tasting en de werkelijk schitterende ontvangst door de gastheer, heerlijke kaasplank incluis!

Cheers

Belgian Beer Geek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s