Workshop Geuze steken – De Geuzen van Oud Beersel

SAMSUNG CSC

Een Geuze of Oude Geuze, het wondere mirakel uit de Zennevalei en het Pajottenland waar ze hun bier op magische wijze laten vergisten zonder toevoeging van gist, het is zeker één van mijn favorieten onder al de bierstijlen die ik drink en geloof mij, dat zijn er veel. Een geuze dat is een blend van lambiek van verschillende jaargangen; jonge lambiek van 5-6 maanden tot 1jaar om de nodige suikers aan te brengen voor de hergisting, 1 en 2 jaar oude voor complexiteit, smaak en karakter. Voeg je 3 jaar oude lambiek toe aan die blend dan mag je Oude Geuze op het etiket zetten. Dat werd zo vastgelegd als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit(GTS). Nu weet ik wel hoe ze een Geuze of Oude Geuze maken, er zelf een steken had ik nog niet gedaan. Dat het helemaal niet zo magisch is als ik in de openigszin omschrijf wist ik ook. Het brouwen van lambiek is op zich dan misschien niet zo moeilijk, het vergisten gebeurt volledig spontaan, het steken vraagt wat logistieke inspanning maar het bewaren en rijpen ervan, zij het in inox of houten vaten is tijdrovend en een serieuze investering. Een investering die je ten vroegste pas na ongeveer 1 jaar kan terugkrijgen als je een fruitlambiek maakt, langer nog als je een Geuze wil maken. Dankzij de vereniging De Geuzen van Oud Beersel kreeg ik  de kans om mee te helpen een Geuze te steken.

SAMSUNG CSC

De vereniging De Geuzen van Oud Beersel werd in 2007 opgericht en staat in voor het promoten en beschermen van de lokale, traditionele producten. In die vorm zorgt ze onder meer voor de begeleide rondleidingen bij steker Oud Beersel en organiseert ze diverse activiteiten doorheen het jaar waaronder deze workshop Geuze steken.

SAMSUNG CSC

De voormiddag van de workshop werd voorbehouden voor een deskundige theoretische uitleg, gegeven door Manu Gouwy van Oud Beersel die aantoonde technisch sterk onderlegd te zijn. Tijdens deze uitleg werden ook de verschillende lambieken geproefd en gemeten die we gingen gebruiken voor de blend. Meten want je wil immers je extractgehalte, hoeveelheid suikers, kennen dat er in de lambiek zit. Op basis van die extractgehaltes kan je bepalen hoeveel je van iedere lambiek wil gebruiken. Maak je een blend met te weinig extract dan krijg je mogelijk geen hergisting op fles, trek je een blend met teveel extractgehalte op fles dan riskeer je mogelijk een bommetje te maken. Die suikers gaan immers allemaal afgebroken worden door de wilde gisten en omgezet worden in ethanol(alcohol) en Co². Teveel suikers = teveel Co² = teveel druk op de fles met als gevolg bier dat eruit spuit bij het openen of zelfs exploderende flessen. Het meten gaf trouwens enkele opvallende resultaten met oude lambieken die nog meer suikers bevatten dan jonge lambiek, normaal is dit omgekeerd. Een mooi voorbeeld dat ieder lambiekbrouwer zijn eigen hem typerende lambiek heeft. Goed meten en rekenen was dus noodzakelijk!

SAMSUNG CSC

Volgende lambieken werden geproefd en gebruikt: Girardin, De Troch, Lindemans, Timmermans, Cantillon, Oud Beersel, Boon.

SAMSUNG CSC

In de namiddag volgde dan de praktijk. In de tonnenzaal van Oud Beersel werd alles voorbereid; flessen werden gereinigd, etiketten uitgeknipt, mengtanks klaar gezet. De exacte hoeveelheid lambiek werd over 2 mengtanks verdeeld, deze blend werd flink opgeroerd en dan op fles getrokken. Kurk erin, etiket erop plakken (grappig genoeg niet met lijm maar met melk uit die kleine potjes die je bij je koffie krijgt op café. Trucje van Uli van huisstekerij H.ertie). Het resultaat was een slordige 100 flessen Oude Geuze ‘De Geuzen van Oud Beersel’-2016, dit alles onder de supervisie van enkele ervaren huisstekers, H.ertie en Le Chat Rebelle.

SAMSUNG CSC

Na nog enkele Geuzes van voorgaande jaren te hebben geproefd konden we richting huiswaarts met ieder 2 flessen Oude Geuze. Dat we nog even geduld moesten hebben want de flessen moesten nog een 2-tal maand op een warme plek liggen om de hergisting in fles te activeren. Geduld is een schone zaak en die heb je nodig voor goede lambiek of Geuze.

SAMSUNG CSCWil je deze workshop ook doen dan kan je dat door je lid te maken van De Geuzen van Oud Beersel. Deze workshop wordt minsten éénmaal per jaar georganiseerd. De kostprijs was dit jaar 30€ voor leden en 35€ voor niet-leden. In de prijs zit een Breugel lunch, drank en 2 flessen oude geuze inbegrepen. Zeker eens doen, ik vond het een boeiende ervaring.

De volledige fotoset van de workshop kan je hier vinden –> https://www.flickr.com/gp/130749995@N08/8756Dq

SAMSUNG CSC

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “Workshop Geuze steken – De Geuzen van Oud Beersel

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s