Super Fresca – Tartaruga

SAMSUNG CSC

Super Fresca! Je creëert natuurlijk hoge verwachtingen als je je bier zo noemt, super vers. Het gebruik van aromatische hop uit Amerika en Australië benadrukt deze versheid nog meer, bieren die stevig gehopt of gedryhopt zijn worden best vers gedronken en dat is ook wat de brouwer van dit bier op het oog heeft. ‘Do not age this beer’ staat er dan ook op het etiket. Niet dat het bier slecht wordt na een zeker periode maar het hopprofiel en bitterheid zal mogelijk niet meer zijn wat de brouwer voor ogen had toen hij dit bier brouwde.

Birra Tartaruga is het éénmans project van Pattrizio Stefanelli, een gepassioneerd bierliefhebber die zijn bieren brouwt bij Brouwerij De Ranke of bij Nova Birra op kleine schaal. De naam Tartaruga is Italiaans voor schilpad, een verwijzing naar een anekdote van de brouwer.

Oog: Goudblond bier. Wazig in het glas, niet helder-ongefilterd. Witte, lichtivoren schuimkraag, stevig van structuur. Superfijne pareling in het bier.

Neus: Hoppig, fruitige hoptoetsen; citroen, limoen, perzik, steenfruit, vleugje citroengras. Heel lichte moutigheid maar vooral dominante hoppigheid. Kleine toets kruidigheid, zweempje lavendel.

Mond / Aroma: Lichtzoete aanzet, heel mild. Lichte tot medium body. Fris, verfrissend, dorstlessend. Milde tot pittige Co² prikkel. Droge afdronk, duidelijke hopbitterheid komt opzetten. Licht wrang toetsje in de bitterheid. Kruidige toetsen komen op in nasmaak. Bitterheid blijf medium lang hangen.

SAMSUNG CSC

ABV: 6%

Etiket: Mooi etiketje, niet teveel poespas maar duidelijk en mooi vormgegeven. Het logo met de zeeschilpad verwijst naar de muselets, de capsules op de bierflessen die de brouwer omtoverde tot een schilpadvorm om zijn kinderen bezig te houden terwijl hij bier aan het proeven was. UItgebreide info op het etiket. Gebrouwen met Pils, Pale Ale mout en tarwe. Gehopt en gedryhopt met Citra en Galaxy hop.

superEBC: 8

IBU: 55

Super Fresca grafiek

Food Pairing?:

De brouwer vermeldt zelf enkele pairings op het etiket; ‘Chicken, Pizza, Pancetta’. Je merkt een Italiaanse invloed op maar de voorstellen zijn iets te weinig uitgewerkt om zeker te kunnen zijn van een goede combinatie. Kip? Ok maar alles hangt af van de bereidingswijze! Pizza? Ja maar wat ga je er allemaal opleggen?

  •  Kip alla putanesca bijvoorbeeld. Kort aangebakken kip, verder gegaard in een licht pikante tomatensaus met ansjovis, olijven en kappertjes. Het hoppige bier zal wat verfrissen terwijl de bitterheid net het pikante wat gaat accentueren.
  • Witte Pizza. Een pizza waarvan het deeg niet bestreken wordt met tomatensaus maar met  mozarella, wat Gorgonzola en afgewerkt met artisjokken en/of groene asperge. Je kan er nog wat fijngesneden Lardo, marmerwit gekruid spek, overleggen net voor het serveren. De warmte van de pizza zal het spek mooi zacht maken, net niet doen wegsmelten.
  • Pizza met vijg en mascarpone, recept vind je hier –> pizza-met-vijg-tijm-en-mascarpone
  • Diverse fijne vleeswaren en kazen. Dit bier kan perfect geschonken worden voor de maaltijd, als instapper met een selectie fijne vleeswaren en kazen. Lardo, pancetta, prosciutto, venkelsalami, Pecorino, Parmesaan,…Een warm stukje brood met daarop een sneetje wegsmeltende lardo en enkele druppels olijfolie? Hemels!
  • Paste Cacio e Pepe. We blijven in de keuken van La Mamma! Een doodsimpel maar zo lekker gerechtje met slechts enkele ingrediënten; Pasta, boter, geraspte kaas(parmesaan, pecorino) en veel versgemalen zwarte peper.

SAMSUNG CSC

Een heel lekker bier, smaakvol gehopt en vlotjes drinkbaar met een markante bitterheid die je dorst nog aanscherpt. Door de dryhopping met Citra en Galaxy krijgt het bier een mooie frisheid en fruitige toets. Samen met de meer dan gemiddelde bitterheid zou je het bier dan als een IPA kunnen omschrijven, Tartaruga zelf houdt het bij een ‘Hoppy Blond Ale’ en dat is het uiteraard ook. Een aanrader, een bier om te ontdekken!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s