Noa Pecan Mud Cake Stout – Omnipollo

SAMSUNG CSC

Noa Pecan Mud Cake Stout, een hele mond vol en dat mag je letterlijk en figuurlijk nemen! Deze rijke stout van Omnipollo is een smaakbommetje geschikt voor de liefhebbers van vette stouts.

Omnipollo is het in 2011 opgerichte project van 2 Zweden, Karl Grandin en Henok Fentie. De een; Henok, is de ervaren thuisbrouwer met gekke ideeën, de ander, Karl; de kunstenaar/ontwerper. Een ontmoeting via een gemeenschappelijke kennis was genoeg om deze 2 creatieve breinen te bundelen en te starten met dit bierproject. Wat je mag verwachten? Moderne bieren, gekke recepten, gedurfde creaties, uitgepuurd design, craft beer meets art. Omnipollo bezit zelf geen brouwerij maar brouwt of laat brouwen bij andere brouwerijen, noem ze gerust gypsy brewers. Geregeld maken ze gebruik van het Belgische De Proefbrouwerij uit Lochristi maar ook bij De Molen in Bodegraven, Nederland brouwden ze al hun bier zoals onder meer deze Pecan Mud Cake Stout. De combinatie van gedurfde recepten en het in het oog springende design creëerde al snel een flinke buzz in het bierwereldje en laat nu die bieren ook nog eens lekker smaken. Criticasters halen nu natuurlijk het argument boven dat dit vooral komt door de expertise van de brouwerijen waar ze hun bieren laten brouwen maar ik zeg dat het om veel meer gaat dan enkel dat! De creativiteit van Omnipollo toont dit mooi aan. 

SAMSUNG CSC

Allez hop, snij de Pecan pie maar aan, vul het glas met deze stout en proef mee;

Oog: Pekzwart. Visceus, licht stroperig bij het uitschenken. Mokkakleurige schuimkraag die minder sterk opbouwt dan verwacht en ook eerder snel afbouwt tot een dunne film. Kleverig tegen het glas.

SAMSUNG CSC

Neus: Vanille a volonté. Chocolade, melkchocolade, karamel. Biscuit. Noten. Gebrande, gekarameliseerde noten. Pecan. Kandijsuiker. Het geheel doet met wat denken aan een Twix, Raider of hoe het ook noemt tegenwoordig. Lichte toets koffie.

Mond / Aroma Heel zoet. Stevige body, volmondig. Olieachtig, ‘silky’ mondgevoel, redelijk plakkerig ook. Lage Co2, weinig prikkel. Vanille, kaneel, noten, suiker….domineren nasmaak/aroma. Weinig bitterheid al zit er wel een licht ‘ashy’ droogheid op het einde in.

ABV: 11% maar niet opvallend straf voor zo’n hoge ABV

SAMSUNG CSC

Etiket: Géén! Opschrift op de achterkant van het flesje. Geen vermelding van gebruikte ingrediënten, enkel ‘brewed with natural flavours added’ wat zoveel betekent dat er naast gerstemout, hop, water, suiker en gist ook nog andere ingrediënten zijn gebruikt, in dit geval zal dat vermoedelijk een of ander extract zijn van pecannoten en vanille. Artwork is basic, easy.

Grafiek NOA

Food Pairing?:

  • Pecan Pie natuurlijk! 😉 Een decadent stukje taart met pecannoten in een beslag van donkere suiker en boter. Eventueel afgewerkt met een sausje van Bourbon en caramel, kwestie van goed te overdrijven als je dan toch bezig bent….

12193305_10208291717240614_8155396006494748624_n

  • Dame Blanche. Romig vanilleijs met extra veel vanille, warme chocolade saus met een klutske van deze stout.
  • Tarte Tatin.

Conclusie, de ‘happy face’ op het flesje werd instant op mijn gezicht getoverd bij het drinken van deze imperial stout. Omnipollo grossiert in ‘speciallekes’ en is daarmee een brouwerij/bierfirma naar mijn hart. Een heerlijke stout dus maar één die ongetwijfeld de liefhebbers zal verdelen want hoewel ik hem heel lekker vind speelt deze nogal sterk de eendimensionele kaart uit van de toegevoegde smaken. You love it or you hate it. Foodpairing is trouwens ook niet meteen simpel wegens de overheersende smaak van het bier. Een bier om van te genieten….niets meer, niet minder!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s