Chac – Totem

SAMSUNG CSC

Bierfirma Totem is een relatieve nieuwkomer op de Belgische biermarkt. Een project ingegeven door een passie voor bier mede getriggerd door de schier oneindige toevloed aan smaken die je op de internationale craft beer scene kan vinden. Een deelname aan de Brouwland brouwcompetitie voor hobbybrouwers met zowel een derde als eerste plaats als gevolg sterkte het vertrouwen om voort te zetten. Een eerste brouwsel werd gebrouwen bij maatwerk brouwerij Anders te Halen, Zipacna – een met Chipotle verrijkte en op eikenhouten chips gerijpte stout die uitkwam eind 2014-  maar momenteel brouwen ze zelf in de gloednieuwe installaties van Bryggja, deze Chac is daar één van de eerste resultaten van.

Deze Chac wordt aangekondigd als een ‘All day IPA’, een lichte IPA die zich gemakkelijk laat drinken, een session IPA voor ieder moment van de dag.

Oog: Lichtblond met licht gouden schijn. Mooie schuimopbouw, fijnmazig van structuur en lichte kleverigheid. Het bier is flink wazig tot troebel.

Neus: Eerste impressie geeft fruitigheid met bessen en aardbeien, wat later komt er ook een pittige graantoets door. Lichte zeperigheid. Heel hoppig; pompelmoes, sinaas, mandarijn, citroen en zeste van citroen. Gist bijschenken geeft een wat onaangename toets en gaat de hoppige geur wat overheersen, beter niet bijschenken dus.

SAMSUNG CSC

Mond / Aroma: Lichte wat waterige body, goed doordrinkbaar. Verfrissend, sterk dorstlessend karakter. Licht pittige Co² toets wat bijdraagt tot het pittige mondgevoel al zit de rogge er waarschijnlijk ook voor iets tussen. Heel droog op het einde met een licht wrange toets. Bittere afdronk maar niet tong-splijtend bitter.

CHAC GRAFIEKpng_Page1

ABV:   2.7%. Fantastisch, zo veel smaak en zo laag in alcohol.

IBU: 47, door de droogheid van het bier meer uitgesproken.

SAMSUNG CSC

Etiket: Eenvoudig, ietwat rustieker. Totem als afbeelding op het etiket verwijzend naar Chaac, de god van de regen in de Maya mythologie. Deze link naar de Mayaanse mythologie komt terug op al hun bieren. Duidelijke ingrediëntenlijst met extra info. Granen: Maris Otter, Munich, Rogge en Carared. Hop: Cluster en Galena voor de bitterheid, Cluster en Cascade voor het aroma.

Een mooie doordrinker, deze Chac. Ideaal voor op een zonovergoten terras tijdens de lente of zomer. Een instant dorstlesser, een session IPA; hoppig, bitter, droog, pittig. Meer moet dat niet zijn maar laat het nu momenteel winter zijn en niet het ideale moment om deze te degusteren. Hij smaakt er niet minder om en zorgde zelf voor een straaltje zonneschijn in mijn hoofd, dat en een drang naar warmere temperaturen…..

Nog van da!

Cheers!

Belgian Beer Geek

2 gedachten over “Chac – Totem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s