Oude Gueuze à l’ancienne ’13-’14 – Gueuzerie Tilquin

SAMSUNG CSC

Zot van G(u)euze! Yep, een goede Oude Geuze mag je mij altijd serveren, je zal me niet horen klagen. Deze op en top Belgische drank, diep verankerd in de aarde van het pajottenland en de Zennevallei, bekoort, verleidt, versiert, verfrist, ontroert en voldoet keer op keer. Zijn sprankelende  karakter, zijn verfrissende zurigheid en droge afdronk, zijn complexe soms wat koppige geur die doet denken alsof het brouwwater ervoor rechtstreeks uit de Zenne werd gepompt, zijn goudblonde tot oranje verschijning voorzien van een royale, romige wolk schuim,…..Het kan zo mooi zijn en deze Oude Gueuze van Gueuzerie Tilquin is een prachtexemplaar!

Een Oude Gueuze wordt gemaakt op basis van een blend van diverse jaargangen lambiek; 1, 2 en 3 jarige lambiek. Deze lambiek, een spontaan gegist bier op basis van gerstemout en ongemoute tarwe, rijpt gedurende verschillende jaren op houten vaten. De blender kiest zijn lambiek uit om zijn assemblage te maken waarbij de jongste lambiek gewoonlijk de suikers aanbrengt om de hergisting op fles te activeren, de 2 en 3 jaar oude lambiek brengen smaak, complexiteit, karakter en droogheid mee. Bij Gueuzerie Tilquin is het echter de oudere lambiek die de suikers aanbrengt voor de hergisting. Pierre Tilquin maakt zijn blends namelijk volgens een vaste verdeling en het wil dat de jonge lambiek die hij verkiest te gebruiken reeds volledig is uitgegist terwijl de oude lambiek die hij gebruikt nog restsuikers genoeg heeft om de hergisting terug op te starten. Een omgekeerd wereld! Eens deze blend op fles is getrokken is het een kwestie van wachten tot de hergisting zijn werk heeft gedaan, een 6-tal maanden gewoonlijk. Wat je dan krijgt is die sprankelende schoonheid waarover ik het eerder had. De benaming Oude G(u)euze is trouwens vastgelegd en beschermd als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit(GTS), dit onder impuls van HORAL. Enkel Cantillon gebruikt deze term niet en labelt hun Oude Gueuze als…..Gueuze! De gedachte van Cantillon ‘Waarom zouden wij ons moeten onderscheiden van de industriële brouwers en geuzestekers die hun geuze aanzoeten terwijl wij altijd al het authentieke, niet gezoete product hebben gemaakt’ zit hierachter. (Rechtzetting: Een alerte lezer merkte op dat ook Girardin de term Oude Geuze niet gebruikt voor zijn ‘Black Label’ geuze, nochtans is dit ook een authentieke geuze en is Girardin lid van HORAL. Girardin gebruikt echter geen 3-jaar oude lambiek voor zijn geuze en kan dus geen aanspraak maken op de beschermde term Oude Geuze)

veel tekst….ik heb ondertussen dorst gekregen, tijd om even te proeven:

SAMSUNG CSC

Oog: Lichte gusher bij het openen. Mooie, royaal opbouwende schuimkraag, licht gebroken wit van kleur, stevig en romig. Goud tot oranje bier, relatief helder tot wazig met bijschenken van gist. Felle sprankeling in het glas.

Neus: Minerale toetsen springen eruit met een heel licht zwavelig kantje. Groene zure appel, steenfruit, citroenfrisheid. Brett toets duidelijk in de neus zonder storend of overmatig te zijn; hooi, funk, boerderij. Mooie zachte houttoetsen zitten mooi doorweven in de geur, eik komt de neus strelen, geeft karakter.

SAMSUNG CSC

Mond / Aroma: Flinke Co2 prikkel op de tong met een onmiddelijk inzettende, frisse zurigheid. Scherp zuurtje doch niet bijtend, citrus frisheid. Heel licht zoetje, fruitige toets. Heel droog op het einde(versterkt door de Co2 prikkel) met mooie toets hout in nasmaak, wat notig. Héél verfrissende Gueuze met een smakelijke appetijt opwekkende zurigheid.

Etiket: Herkenbaar Tilquin. Houdbaar tot 21/02/2024. En is het niet Geuze, zonder die eerste u vraag je je misschien af? Wel, ja en nee…..De Franstaligen schrijven Gueuze, de Vlamingen schrijven Geuze. De dualiteit van ons landje 😉 Het etiket rond de hals meldt 2013-2014 wat wil zeggen dat deze gueuze geblend werd in seizoen 2013-2014 waarna het nog enkele maanden de warme kamer inging voor de hergisting op fles.

SAMSUNG CSC

ABV: 6.4%

Pairing:

  • Pottekeis!! Een mengeling van Brusselse kaas, berucht om zijn sterke geur, met plattekaas en naar smaak afgewerkt met pijpajuin of sjalot, een scheutje Oude  geuze en een flinke draai van de pepermolen. Best niet nuttigen als u de rest van de dag geurloos tussen het volk wil doorbrengen.
  • Oesters. Misschien een opmerkelijke keuze maar het gaat wel. Maak een variante op een oester natuur en voeg een scheutje rode wijnazijn met fijngesneden sjalot toe aan de oester of beter nog, vervang de rode wijnazijn door een scheutje geuze met wat fijngesnipperde dragonblaadjes. De zuren in beide zullen mooi complementeren. En wat dacht je van een gegratineerde oester? Maak een sausje op basis van het oestervocht en geuze met wat sjalot en room, giet over de oester en gratineer enkele minuten onder een hete grill.
  • Gravad Lax, rauwe gemarineerde en gezouten zalm, gekruid met dille en andere kruiden naar smaak. Serveer met een frisse komkommersalade en een glas frisse Oude Gueuze.
  • Bij het aperitief! Niets zo eetlustopwekkend als een parelende Oude Gueuze.
  • Salade met rode bieten, roquefort, krokante spekjes.

SAMSUNG CSC

Als relatieve nieuwkomer in de lambiek- en geuzewereld wist Pierre Tilquin onmiddelijk lovende kritieken binnen te halen, zowel met zijn Oude Gueuze à l’ancienne als met zijn Oude Quetsche a l’ancienne, Gueuze op vat en recent ook zijn Oude Mûre a l’ancienne. Hoewel zijn methode van blenden vrij technisch is en ontdaan van de magie van de blender die op smaak blend, werkt ze wel. Pierre Tilquin bestelt zijn wort bij Boon, Girardin, Lindemans en als enigste blender ook bij Cantillon. Vorig seizoen werd er ook wort van bij Timmermans aangekocht voor een test, wat er hiermee gaat gebeuren is nog niet zeker echter. Deze wort wordt bij hem geleverd de dag nadat deze gebrouwen is en afgekoeld is op het koelschip. De inoculatie(besmetting) met de wilde gisten en bacteriën is dan al gebeurd bij de brouwerij, bij Gueuzerie Tilquin worden ze in de houten vaten gepompt waarna de spontane vergisting kan starten. Pierre kiest voor zijn blends steeds ongeveer dezelfde verhoudingen lambiek van bij zijn verschillende leveranciers/brouwers. Sommige lambiek verkiest hij om jong te verwerken, andere dan weer als 2 of 3 jaar oude. De lambiek wordt gemeten met de dichtheidsmeter om te zien of deze de goede vergistingsgraad heeft bereikt en geproefd om te testen of deze klaar is. Zoals eerder reeds vermeld bevat de oude lambiek die hij verkiest te gebruiken nog genoeg restsuikers voor de hergisting op fles terwijl de jonge lambiek die hij verkiest reed volledig is uitgegist. De verschillende lambieken gaan in een grote mengtank van 3800lt, de flessen worden afgevuld met deze blend en dan voor enkele maanden weggezet in de warme kamer totdat ze klaar zijn voor de verkoop.

Samen met de Oude Geuze van 3Fonteinen is dit één van mijn favoriete Oude Geuzes! Momenteel is het nog even wachten op de batch van seizoen ’15-’16, in de tussentijd hou ik mij zoet(zuur?) met deze.

Cheers

Belgian Beer Geek

 

Een gedachte over “Oude Gueuze à l’ancienne ’13-’14 – Gueuzerie Tilquin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s