Oude Mûre Tilquin a l’ancienne – Gueuzerie Tilquin

SAMSUNG CSC

We zetten het jaar 2016 – mijn beste wensen trouwens!! – in met een recente toevoeging aan het gamma van deze jonge geuzestekerij; Oude Mûre Tilquin a l’ancienne, een blend van lambiekbieren (zoals steeds bij Gueuzerie Tilquin is dit een blend van lambiek van Boon, Girardin, Lindemans en als enigste blender ook Cantillon) waarvan een deel op braambessen werd gemacereerd in een verhouding van 350gr bessen per liter lambiek. De verse braambessen gaan in grote inox tanks waaraan 1 jaar oude lambiek wordt toegevoegd. De wilde gisten in de lambiek zullen geleidelijk aan de celwand van het fruit afbreken waarna het sap van het fruit zich vermengt met de lambiek. Na een rijping op deze inox tank van ongeveer 4 maand wordt deze fruitlambiek geblend met jonge lambiek en hergist op fles voor enkele maanden. Hiermee is Gueuzerie Tilquin de eerste om dit product commercieel te ontwikkelen in België. De meeste lambiekbrouwers en geuzestekers hebben wel fruitbieren in het gamma maar meestal beperken deze zich tot bieren met frambozen of krieken(Schaerbeekse of gewone). Gueuzerie Tilquin niet echter want om zich te kunnen onderscheiden van de anderen zoekt hij fruit uit dat nog niet eerder werd gebruikt voor lambiek. Een lambiek met blauwe pruimen, Oude Quetsche a l’ancienne, was hiervan het eerste resultaat.

SAMSUNG CSC

Terwijl ik dit schrijf liggen er trouwens 2 batches te rijpen van deze Oude Mûre in de warme kamer en wordt de 3de batch geblend en op fles getrokken. Binnen enkele maanden komt er dus heel wat Oude Mûre op de markt, een 6000lt ongeveer en ik kan je ten zeerste aanraden van hiervan enkele flessen in huis te halen. Nu even proeven;

Oog: Medium tot donkerrood met een snel verdwijnende kraag in licht roze. Er zit een mooie lichtpaarse schijn in het bier die doet denken aan de kleur van geplette braambessen. Heel lichte sprankeling in het glas.

SAMSUNG CSC

Neus: Funky, Brett tonen, paardendeken, kelder. De houttoetsen van het houten vat komen mooi boven, eik, boenwas. Lichte solvent touch, ethylacetaat. Fruitige tonen zijn aanwezig maar eerder mild, zurige fruittoetsen; citrus, citroen, bessen, braambessen.

Mond / Aroma: Zachte zurigheid in aanzet die mond en smaakpapillen zachtjes prikkelt. Sappige fruitigheid, de bessensmaak komt meer door in de mond, in het aroma. Lichte body. Vrij weinig Co2, weinig prikkel. Zijdeachtig mondgevoel. Droog einde met lichte tannines in afdronk. Toets hout.

ABV: 6.4%

SAMSUNG CSC

Etiket: Gestyleerd zoals steeds bij Gueuzerie Tilquin met ditmaal als dominante kleur paars, verwijzend naar de kleur van de braambessen.

Een heel mooie toevoeging aan het gamma van Tilquin dat zijn plaatsje verdient naast de andere bieren. Voor de liefhebbers van fruitige lambiekbieren, niet de met suiker en siropen geprepareerde rommel maar het echte, natuurlijke product. Natuurlijk zurig zonder azijnzurig te zijn, een mooie combinatie van het zurige van de lambiek met het zoetzurige van het fruit.

Pairen? Uiteraard!

  • Licht slaatje met walnoten, spekjes en geitenkaas, afgewerkt met wat azijn en eventueel wat braambessen.
  • Chocoladetaart, cake, gebak. Een rijk chocoladegebak gaat mooi contrasteren met de fruitige zurigheid van het bier.
  • Brusselse waffel met coulis van braambessen
  • Lemon Cheesecake. Een smeuïge taart op zanddeeg met een laagje braambessenconfituur. De citrustoetsen vinden elkaar terug.
  • Blauwaderkaas

SAMSUNG CSC

Check trouwens ook eens de Tilquin Enthusiasts pagina op Facebook waar ik ook beheerder ben. Deze pagina legt zich volledig toe op de producten van Gueuzerie Tilquin, je kan er je foto van een Tilquin bier posten en om info/raad vragen. Linkje vind je hier –> Tilquin Enthusiasts 

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “Oude Mûre Tilquin a l’ancienne – Gueuzerie Tilquin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s