Ardenne Givrée – Brasserie de Bastogne

SAMSUNG CSC

Als de winter op komst is is het ook meteen het moment dat veel brouwerijen even met de spierballen rollen en hun kerstbieren uitbrengen. Meestal zijn dit bieren die hoger in alcohol zijn, voldoende moutzoetigheid/restsuikers bevatten en bovendien dikwijls nog een extra kruiding krijgen. Kruidnagel, kaneel, steranijs zijn populaire ingrediënten voor de kerstbieren en maken deze bieren dan ook geschikt om van te genieten na een stevige wandeling in winters weer. Niet dat we in België nog van winterse temperaturen kunnen spreken maar soit, ‘you get the idea’.  Niet zo echter bij Brasserie de Bastogne waar ze op de proppen komen met een speciaal winterbier, een tegendraadse ‘winter warmer’. Vergist met een champagnegist, stevig gehopt met Pacific Gem, Citra en Centennial en dry hopping met Pacific Gem doch hoog genoeg in zoetheid en alcohol om een verwarmende toets te krijgen Een hoppig kerstbier.

SAMSUNG CSC

Oog: Donkerblond, oranje/amber toets. Royale schuimkraag in lichte tint beige. Wazig, gesluierd. Superfijne pareling. Medium kleverigheid tegen het glas.

Neus: Heel hoppig, fruitig en sterk grassig. Scherp hoppige geur, pittig, randje penetrant. Bubblegum. Toets alcohol. Amandeltoets. Citrus. Lichte cassis fruitigheid.

Mond / Aroma: Volmondig, stevige body. Zoete aanzet. Plakkerige mondgevoel, licht stroperige structuur. Zoet fruitig, mooie mix van de moutigheid met de hopsmaken. Rond. Stevig. Lichte, eerder milde bitter, mogelijk gemaskeerd door de moutzoetigheid en eindigend op een licht wrange, droge noot. Moutigheid zet op in nasmaak.

ABV: 8%

SAMSUNG CSC

Etiket: Het symbool van Brasserie de Bastogne en bij uitbreiding van de provincie Luxemburg, de regio waar de brouwerij zich bevindt; het everzwijn. Dat everzwijn is ondertussen onlosmakelijk verbonden met de brouwerij getuige de guitige everzwijnmutsen die men hier en daar spot op bierfestivals.

Pairing: Hmmm, ne moeilijke….Volmondig, stevig mondgevoel met best wat restsuikers dus geen al te lichte gerechten maar ook geen te zware vanwege het pittige en licht verfrissende kantje van de hop.

  • We blijven in het eindejaarsthema, kiezen voor iets feestelijks en zetten een gelakte ham op tafel. Iets dat we niet veel op tafel zien komen bij ons, het is meer een traditie in Engeland, Scandinavië en de Verenigde Staten. Een hele ham dus, afgelakt en licht gecarameliseerd met een zoet sausje. Voeg wat steranijs aan de laksaus toe voor dat streepje frisheid. Opgelet, een gelakte ham vraagt best wat werk en vooral tijd. Zie dat je nog wat bier over hebt tegen de tijd dat je de ham op tafel zet 😉
  • Varkensgebraad met gestoofd fruit (peer, appel, pruimen,….)
  • Een stevige soep op basis van zoete aardappel, goed gekruid met onder meer curry, komijn en kaneel.
  • Crème van topinamboer
  • Tajine met kip, gedroogd fruit en geconfijte citroen
  • Een dessertje? ‘Gebakken perzikken met ijs van praliné met daim en amandelen’ Check het receptje hier –> www.hcdpierre.com

Een ‘vol’ bier. Vol van smaak met een stevige body doch heel sterke hoppigheid in het aroma dat een toets frisheid meegeeft. Hiermee is dit bier een ietwat vreemde eende in de bijt doch misstaat het niet tussen de meer klassieke winterbieren. Immers, afwisseling doet drinken.

Dit bier is een tijdelijke uitgave voor de eindejaarsperiode en bij de brouwerij is deze ondertussen reeds uitverkocht. Je zal hem dus moeten zoeken in de betere bierhandel, onder meer Malt Attacks heeft deze zeker staan.

SAMSUNG CSC

Deze Ardenne Givrée is trouwens een totaal ander bier dan de Troufette Givrée, een eerder uitgave van hun kerstbier. De Troufette Givrée sloot meer aan bij het traditionele, zwaardere kerstbier.

Cheers & fijne feesten!

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s