Cantillon warming the globe…..

Waar milieuactivisten niet in slagen daar slaagt Jean Van Roy van Brasserie Cantillon wel in; alle media op de elektrisch aangedreven wagen van de globale opwarming krijgen. Cantillon had genoeg aan slechts 1 berichtje op haar facebook pagina om half journalistiek België over de vloer te krijgen, zelfs telefoontjes uit UK, USA en Brazilië volgden. Wat dat berichtje zei zie je hieronder:

Title

Drama alom in diverse media; ‘Cantillon suspends production’, ‘Personeel technisch werkloos’, ‘globale opwarming bedreigt ons bier’,….. De een al dramatischer dan de andere. Slecht nieuws verkoopt en nuance is niet meteen de sterkste kant van het journaille.

P1140561

Het is een feit dat de gemiddelde temperaturen in het najaar zijn opgeschoven naar de hogere kant en nu is juist die temperatuur van vitaal belang bij een lambiekbrouwer. Een lambiekbrouwer laat de vloeistof, het wort, dat hij heeft gebrouwen op basis van een beslag van gerstemout en tarwe na een urenlange kook namelijk op een natuurlijke manier afkoelen, zonder hulpmiddelen. De hete vloeistof wordt overgepompt naar een ondiepe bak, het koelschip, waar het gedurende 1 nacht de tijd krijgt om af te koelen onder invloed van de buitenlucht tot een temperatuur van om en bij de 15-20°Celsius, ideale werktemperatuur voor de gistcultuur. Gedurende die afkoelingsperiode zetten verschillende wilde gisten en bacteriën zich neer op het wort. Deze gisten en bacteriën zijn noodzakelijk om de vergisting en rijping van de lambiek goed te doen verlopen, dit samen met de in het gebouw en houten vaten reeds aanwezige ‘huiscultuur’. Op geen enkel moment wordt er gist toegevoegd! Als het ’s nachts te warm blijft zal het wort niet genoeg koelen en is er ook kans op teveel bacteriën in het wort. Te koude temperaturen zijn dan ook weer niet ideaal, ergens tussen 0°C en +5°C is ideaal. Dus ja, om te kunnen brouwen hebben ze een bepaalde temperatuur nodig en deze is er momenteel niet. Natuurlijk zijn er sommige lambiekbrouwerijen die reeds aan het brouwen zijn of zelfs het volledige jaar door brouwen. Deze pakken het natuurlijk anders aan en volgen de traditionele manier niet meer. Of dit nu beter of slechter is daar spreek ik mij niet over uit maar het feit is dat de beste producten nog altijd van bij de meer traditionele brouwerijen komen als het lambiek en geuze betreft.

P1140564

Bij Cantillon hadden ze dus vol goede moed het brouwseizoen verleden week reeds aangevat en moeten ze nu spijtig genoeg reeds enkele brouwdagen uitstellen door het aanhoudende warmere weer. Is dit een ramp? Niet noodzakelijk vertrouwde Jean Van Roy mij toe, verleden jaar was het ook al zo en een brouwdag in november was geleden van toen zijn vader Jean-Pierre Van Roy nog brouwde. Het mag echter ook niet te lang aanhouden. Op een volledig seizoen hoopt hij ongeveer 60 brouwsels te kunnen maken. Met zicht op een uitbreiding door de aanschaf van nieuwe gebouwen een noodzakelijk aantal en dan tellen we de brouwsels die voor Gueuzerie Tilquin bestemd zijn nog niet bij want ook deze geuzesteker is volop aan het uitbreiden en gebruikt als enige steker steeds een 10% Cantillon lambiek in zijn blends. Dus 1 week uitstel is ok, is het meer dan 1 week dreigt het problematisch te worden. De vraag overstijgt nu al het aanbod dus ze hebben alle brouwdagen nodig die er zijn. Als de koude dagen in het najaar zo blijven opschuiven zal er enige creativiteit aan te pas komen om genoeg brouwdagen te kunnen aanhouden want vooralsnog zweren ze bij Cantillon alle afwijkingen van de traditie af.

Een kleine storm in een glas lambiek dus want de weersverwachtingen voor de komende week zijn dan misschien nog altijd niet optimaal het is niet alsof Cantillon op de rand van de afgrond staat zoals sommige nieuwskoppen het deden uitschijnen. In ieder geval komt de open brouw dag  op 14/11 niet in het gedrang en zal er zeker nog genoeg lambiek zijn voor iedereen, al is het dan misschien 1 flesje minder 😉 En laten we ook en vooral het goede nieuws even aandacht schenken en bij Cantillon zijn dat foeders van 2000lt, Brandy vaten waarmee geëxperimenteerd zal worden en mogelijk enkel Porto vaten om een oud ‘specialleke’ terug vanonder het stof te halen. Allerlei experimenten waarbij het erover vertellen alleen al voor een enthousiaste schittering zorgde in de ogen van Jean Van Roy!

En als je zelf eens wil meemaken hoe het er bij Cantillon aan toe gaat tijdens zo een brouwsel dan ga je op 14 november gewoon tot daar. Die zaterdag wordt er gebrouwen en kan je van ’s morgens vroeg tot bij het overpompen van het wort naar het koelschip in de namiddag toekijken. Een uniek evenement dat je zeker eens moet hebben meegemaakt! Hoe het er die dag aan toegaat kan je alvast hier lezen –> brasserie-cantillon-open-brouwdag2013

Cheers

Belgian Beer Geek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s