Oud Bruin Oak Leaf – Brouwers Verzet

SAMSUNG CSC

Oud bruin is een oude Belgische bierstijl die onlosmakelijk verbonden is met Oost en West-Vlaanderen. Oost-Vlaanderen voor zijn zachtere op inox gerijpte variant en West-Vlaanderen voor zijn op hout gerijpte en dus wat scherpere en zuurdere variant. Oud bruin, West-Vlaams roodbruin, Flanders Red, de termen lopen ietwat door elkaar. Dit Oud Bruin Oak Leaf van Brouwers Verzet is er duidelijk één van de West-Vlaamse signatuur. Niet alleen is Anzegem gelegen in West-Vlaanderen al is het dan op het randje, dit oud bruin is ook gerijpt op houten foeders. Brouwers Verzet gaf er echter een eigen twist aan. Aan de basis ligt hun Oud Bruin bier. Dit Oud Bruin is een blend van 2 bieren; enerzijds zit er een jong, met traditionele saccharomyces stam vergist bier in en anderzijds hetzelfde bier maar dat dan een rijping op houten vat kreeg gedurende 1 jaar met toevoeging van een eigen huiscultuur. In het houten vat krijgt het bier zijn complexe, zurige smaak onder invloed van verschillende wilde gisten en bacteria. Voor de Oak Leaf versie worden er lokaal gevonden eikenbladeren toegevoegd aan het Oud Bruin, een 1m³ per 1000lt bier, en rijpt het bier verder gedurende een 6-tal maanden. De van nature aanwezige wilde gisten op de bladeren zorgen voor een extra spontane gisting en verwerken de resterende suikers in het bier tot Co2, alcohol en extra aroma’s. Door deze vergisting verkrijgt men ook een extra droog bier, de wilde gisten zorgen zelfs voor een lagere einddensiteit dan hun eigen huiscultuur.

SAMSUNG CSC

Oog: Een ‘murky’ roodbruin bier met beige schuimkraag die goed opbouwt, romig is maar ook snel weer verdwijnt. Wazig tot troebel. Bruin als herfstbladeren. Een kleine gusher bij het openen, mogelijk door de Brett vergisting maar mogelijk ook omdat ik de fles liggend uit de koelkast haalde en deze meteen opende, zonder korte rustperiode. Het opschudden van de gistdepot kan dus deze reactie veroorzaakt hebben.  En met die mooie gele wax ben je wel even bezig.

S

Neus: Zurig, azijnerig tikje. Veel eik, hout. Noten. Fruitigheid van appel; groene en in mindere mate rode maar ook wat rood fruit streelt mijn neusgaten, denk aan kersen, besjes en zure bramen. Ethylacetaat, een gistester die men dikwijls gewaar wordt bij spontane en hout gerijpte bieren, solvent streelt even de neusgaten. Raar genoeg word ik een vleugje curry kruidigheid, oosterse kruiden gewaar. Misschien komt dit van de bladeren…ik kan het niet onmiddelijk plaatsen. Brett toets maar eerder subtiel.

Mond: Zurig tot heel zurig met echter een heel goede balans tussen het scherpere azijnzuur en een zachtere lactische zurigheid. Niet bijtend zuur, eerder een mooie sappige fruitzurigheid. Pittige Co2 prikkel. Mooi droog einde, heel droge afdronk met licht wrange toetsen. Sappigheid zet door. Eikenhout, hout en hazelnoottoetsen komen mooi door op het einde. Heel lekker!

ABV: 7%

SAMSUNG CSC

Etiket: Geen! De fles wordt aangeboden met enkel een label rond de flessenhals. De fles is voor de rest onbedrukt, enkel een mooie gele wax rond de kroonkurk die weliswaar voor enkele minuten ergernis zorgt bij het openen van de fles.

Een pracht van een oud bruin. Mooi om te zien hoe een stel jonge honden deze oeroude stijl aanpakt en er een eigen twist aan geeft. Wordt slechts eenmaal per jaar gemaakt, aan het einde van de zomer/begin van de herfst. Dit was de versie uit 2014/2015, de eerste batch en is voor mij meteen een schot in de roos. Terwijl ik dit schrijf ligt versie 2015 te rijpen, de release is gepland voor maart/april 2016 wanneer hun brouwerij officieel de deuren opent. Iets om naar uit te kijken! Sla er maar een voorraadje van in want dit bier heeft een sterk bewaarpotentieel.

Pairing:

  • Kruidige tajine van lamsvlees.
  • Varkenswangen in Oud Bruin van Brouwers Verzet. Een stoofpotje waarin je de varkenswangen laat sudderen in het makkelijker te verkrijgen Oud Bruin, deze Oak Leaf drink je er dan bij.
  • Mechelse koekoek met wintergroenten.
  • Een krachtige bouillabaise met stevige stukken vis en doorsmakende rouille.
  • Een tradionele stukje bloempanch of zwarte pens met een warme compote van vruchten.

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “Oud Bruin Oak Leaf – Brouwers Verzet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s