Cuvée Saint-Gilloise – Cantillon

SAMSUNG CSC

Bier en voetbal, het gaat samen als zuurkool op dat broodje worst dat je naar binnen schuift tijdens de rust. Een frisse(of lauwe…) pils erna om het te doen zakken en snel terug naar de tribune voor de match terug begint. Moet het bier dat je associeert met voetbal nu altijd die fletse pils zijn? En ik noem geen namen maar je kan zelf wel bedenken welke grootbaronnen der verschraling van het bierlandschap prominent aanwezig zijn op voetbalmatchen. Maar nee dus, het moet niet altijd pils zijn. Kijk maar naar Cantillon en voetbalploeg Union Saint-Gilles. De liefde voor deze voetbalploeg vanwege de familie Van Roy moet wel even groot zijn als voor de lambiek die ze brouwt en laat rijpen in houten vaten, anders brouw je toch geen speciaal ‘voetbal’ bier als eerbetoon aan de club?

Van horen zeggen serveren ze zelf Cantillon van het vat in de kantine van La Gilloise….Ik zou zowaar nog interesse krijgen in voetbal!

De voorloper van deze Cuvée Saint-Gilloise was de Cuvée des Champions en werd voor het eerst gemaakt in 2004 om de promotie van La Gilloise naar 2de klasse te vieren. Het is een blend van 2 jaar oude lambiek die gedryhopped werd met Styrian Golding hop. De blend hergist in de fles door een toevoeging van een mengsel van suiker en likeur en zo krijg je een sprankelende gueuze met een hoppige toets. Deze Cuvée des Champions werd later herdoopt tot Cuvée Saint-Gilloise, de dryhopping gebeurt nu met Hallertau hop.

SAMSUNG CSC

Oog: Goudgeel, mooie schitterende gouden schijn. Een echt overwinningsbier. Wazig. Witte medium kraag. Actieve sprankeling in het glas.

Neus: Een mooie florale hopneus die het wilde van de lambiek wat verbergt. Noties van bloemen en fruit, denk rijp steenfruit als perzik, abrikoos, en toetsen van citrus. Milde funk en stalgeuren en een vleugje hout, het is vooral de hop die hier een rol speelt. Nu is dit wel een verse CSG, botteljaar 2015, naarmate dit bier veroudert zal het hoparoma minderen om plaats te maken voor de aan lambiek eigen zijnde geuren. Zoals alle echte lambiekbieren een bewaarbier dus dat blijft evolueren.

Mond: Flinke zurigheid, fruitig zuur – niet bijtend maar met een klein scherp kantje. Milde carbo, rond mondgevoel. Medium body, vlot drinkbaar. Fruitig, sappig. Hoppig. Droog met milde tannines op het einde. Moutige toetsen in de nasmaak samen met een duidelijke eikenhout toets van het vat.

SAMSUNG CSC

ABV: 5%

Etiket: Uiteraard in de kleuren van La Gilloise.

SAMSUNG CSC

La cuvée des champions! Wat mij betreft is Jean Van Roy le champion des Cuvées! Hij slaagt ering van het wilde van een lambiek te combineren met de fruitige en florale accenten van de hop. Heerlijk!

Op die andere Brusselse club, die met de Vuitton sjakossen verkiezen ze champagne of erger nog, capsulekes  gueuze. Als ze hun penalty’s tenminste niet missen. Bij La Gilloise vloeit echter het echte Brusselse goud uit de pomp!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s