Copenhagen Beer Celebration 2015 – Kopenhagen

SAMSUNG CSC

Ja, ik weet het. Ik ben aan de late kant! Het is namelijk al van begin dit jaar, mei, geleden dat ik Kopenhagen bezocht en dan meer specifiek het Copenhagen Beer Celebration festival. Dus onder het motto ‘beter laat dan nooit’ hierbij alsnog mijn verslag van dit berucht bierfestival:

Copenhagen Beer Celebration, CBC in ’t kort! Een evenement op poten gezet door de Deense ‘gypsy brewer’, marketeer en bierfirma Mikkeller. Alhoewel, zo gypsy is hij ondertussen niet meer met brouwerij/brewpub Warpigs in hartje Kopenhagen waar hij samenwerkt met 3Floyd’s. Soit, CBC! 1 locatie – een turnhal in hartje Kopenhagen, 49 brouwerijen die voor iedere sessie apart 2 bieren meebrengen, 4 sessies van telkens 4u30 met per sessie roterende bieren, een lange wachtrij dorstige beer geeks met het glas in aanslag om alles te kunnen proeven, ronkende namen als daar zijn: Surly, Jackie O’s, Gigantic, Brekeriet, OmnipolloCigar City, TO Øl, Siren Craft Brew, Three Floyds, Tired Hands, Side Project,….een stand met ‘craft’ koffie, een stand met diverse Mikkeller tattoos, standjes met het betere snackgeweld,……dit alles maakte van CBC een uniek evenement waarbij het kwijl in beekjes uit de mondhoeken van menig beer geek liep. Yours truly included!

SAMSUNG CSCDe tickets voor dit festival waarin het bier centraal staat en niet de brouwerij waren in no time uitverkocht als ware het een concert van U2. Met prijzen rond de 64€ voor 1 sessie en 250€ voor alle 4 sessies is dit geen goedkoop evenement al is dat relatief want voor die prijs krijg je toegang tot het festival, je festivalglas en mag je onbeperkt proeven gedurende de sessie waarop je aanwezig bent. Om die 64€ rendabel te maken moet je dan wel flink wat proeven maar hou in het achterhoofd dat dit geen goedkope pilsjes zijn dat ze hier serveren, de geserveerde bieren zijn niet meteen de goedkoopste. Geen zorgen voor mij echter, ik wist aan wat ik mij kon verwachten en dat het festival plaats had op mijn verjaardag was een aangenaam doch ingecalculeerd extraatje. Genieten was dus verplicht en we mochten al eens gek doen!

SAMSUNG CSC

Ruim op tijd begaven we ons die dag ter plekke voor onze morning session die van 10 tot 14:30 doorging, de ‘Red session’. We waren er met een groepje van 13; madame beer geek, een directeur van bij Den Duvel, een bende beer geeks en HotCuisineDePierre die ook eens de beer geek wou uithangen incluis. Al snel stond er een lange rij enthousiaste bierliefhebbers vol spanning te wachten en om stipt 10uur gingen de deuren open waarna iedereen zich naar binnen repte om toch maar een tafel te kunnen bemachtigen. Daar slaagden wijzelf ook in, ons stekje voor de komende 4 uur en 30 minuten was verzekerd.

SAMSUNG CSC

Alles proeven dat is onbegonnen werk, dat lag al op voorhand vast en dat is net zoals bij ieder ander bierfestival een heuvel waar je je best op voorbereid. Op voorhand pluisde ik de lijst al eens uit en noteerde de bieren die ik zeker wou proeven. Dat lijstje telde 3 pagina’s en het lag niet aan een te groot lettertype

The Body Count (voor zover ik mij nog herinner):

 • Octopus has no friends – 7Th Sun Brewing
 • Imperial Bud – 18th Street Brewery
 • Rising Sun Pale Ale – Baird Beer
 • Yellow Belly Sundae – Buxton

SAMSUNG CSC

 • Leon – Cigar City Brewing. Een fantastische apple brandy BA Barley Wine!
 • Da Un Besa a La Botella – Cigar City Brewing
 • Vieille Saison – Crooked Stave
 • Tuesady Single Malt – Cycle Brewing. 
 • Gigantic IPA – Gigantic
 • Jackie O’s – Bourbon Barrel Wood Burner

SAMSUNG CSC

 • Noa Pecan Mud Cake Stout – Omnipollo. Mijn eerste ervaring met deze decadente stout van Omnipollo, meteen 1 van mijn favorieten bieren van het festival.
 • Magic Number 411 – Omnipollo. Een echte fruitbom.
 • Yellow Belly Sundae – Buxton/Omnipollo
 • Stickee Monkee – Firestone Walker. Een fenomenale quad. Toevallig was de directeur kwaliteit van Duvel Moortgat bij ons tijdens het festival. Zou hij toen al op de hoogte geweest zijn van de nakende overname van Firestone door Moortgat?

SAMSUNG CSC

 • La Bière de Fantaisie – Side Project Brewing
 • Foedre Beer – Side Project Brewing
 • BA Beer Geek Daydream – Siren Craft Brew. Een witte/blonde stout.
 • Bière de Table/Saison with apricot+rosemary – The Kernel
 • Parageusia Infinite – Tired Hands. Nog een favorietje, een blend in geuze stijl.

SAMSUNG CSC

 • Cherry Rustique – Lervig
 • Taronja HoRyezon – Edge Brewing
 • Eight – Surley Brewing. Met rockstar brewer Todd Haug.

SAMSUNG CSC

 • Rye Be Bitter – Cellarmaker
 • Hindbaer – Brekeriet
 • Wild One – Bells

SAMSUNG CSC

 • Sour Power – Beavertown
 • Suge Knite – Boneyard
 • Boxing Cat – Donkey Punch Porter
 • …..

SAMSUNG CSC

Teveel om op te noemen en vrees niet, dit alles werd geschonken in een speciaal degustatieglas. Het zijn geen pints of half pints dat je hier krijgt. Bovenstaand lijstje geeft een goed idee maar is niet compleet. Het festival heeft een zodanig hoog ‘kind in een snoepwinkel’ gehalte dat ik het neerschrijven van wat ik dronk al snel liet voor wat het was, de proefimpressies ook. Ik hotste van hot naar her om verschillende brouwers aan te doen en hier en daar een praatje te slaan. Dat ik mijn t-shirt van Brasserie De La Senne aanhad werd hier en daar goed ontvangen. Natuurlijk werd er ook gegeten tussenin, een mens kan niet leven op gerstenat alleen. Hot-Dogs, braadworst en hamburgers maar van de betere soort werden aangevoerd. Barrel aged pickles, ajuin en all included. Even energie bijtanken, ‘e fondke leggen’ en we konden er weer invliegen voor die -tig andere bieren.SAMSUNG CSCEn het laatste half uur van deze 4u30 durend sessie was ‘crazy’. Beseffende dat het bijna gedaan was zag je zowat iedereen in ijl tempo van links naar rechts lopen om toch maar dat lijstje te kunnen afwerken, die laatste druppel van die favoriete stout te proeven of om toch maar met een vol glas te eindigen. Om 14:30 was het onherroepelijk afgelopen, alle taps werden afgesloten en we werden buiten gebonjourd want de mensen van de 2de sessie stonden reeds te wachten om binnen te geraken. In de drukte konden sommigen onder ons ongezien terug naar binnen glippen om de volgende sessie mee te maken, de chançards…. Ik ging echter naar buiten, de nood aan een frisse neus was hoog, maar niet getreurd want het feestje werd buiten gewoon verder gezet met een tap met enkele Mikkeller bieren en een live DJ.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

Een absoluut unieke ervaring. De sfeer op het festival was fantastisch en gecombineerd met een weekendje Kopenhagen waar ik de diverse Mikkeller en andere bars, resto’s en shops aandeed was dit een weekendje dat ik niet snel zal vergeten. Mocht mijn geheugen mij in de steek laten heb ik nog altijd het gat in mijn portefeuille dat er mij aan doet terugdenken want Kopenhagen, hoe leuk ook, is niet goedkoop. Een artikeltje waarin ik de diverse bier gerelateerde bezienswaardigheden opsom die ik aanded volgt nog, een ‘Copenhagen for Beer Geeks’ zeg maar.

Me & The Man himself!
Me & The Man himself!

Heb je interesse om dit festival te bezoeken zorg er dan voor dat je op 15/10/2015 om 10PM(10uur ’s avonds) aan je pc zit om je tickets te kunnen bestellen op www.billetnet.dk. Volgend jaar gaat CBC door op 13 en 14 mei en kiezen ze voor een grotere locatie. Voorafgaand aan het festival is er ook de Mikkeller beer week met verschillende evenementen op de diverse Mikkeller locaties. Reden genoeg dus om enkele dagen vroeger te gaan naar Kopenhagen!

Cheers

Belgian Beer Geek

 

Een gedachte over “Copenhagen Beer Celebration 2015 – Kopenhagen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s