Nonniversaire – HopSaSam

 

SAMSUNG CSC

Een passie die werkelijkheid wordt, als het begint te tintelen in de vingertoppen, klaar om de koe bij de spreekwoordelijke hoorns te pakken. 3 korte omschrijvingen die perfect vatten wat ik nu in het lang ga uitschrijven…

Dit bier is een project van bierliefhebber en zytholoog Sam Verstraeten, ook wel gekend als HopSaSam, die zijn passie voor bier omzet in een echt product. Deze Nonniversaire is zijn eigen recept en interpretatie van een bier dat hijzelf graag drinkt na een maaltijd, om het genietmoment nog wat te rekken. Hij brouwde het bier in de ketels van Hof Ten Dormaal naar eigen recept, diverse types mout, tarwe, suiker en zelfs kaneel zitten in het recept, waarna het nog een lange rijping(4.5 maand) meekreeg op Calvados vaten. Voor de hergisting op fles kreeg het nog een dosis champagnegist mee.

Nonniversaire, de naam laat zich verklaren als ‘onjaardag’. Een moment dat eender wanneer kan zijn om even te genieten van de goede dingen in het leven. Dat moet daarvoor niet enkel op de speciale gelegenheden zijn zoals bvb je verjaardag maar kan ook best op een doordeweekse dag. Genieten kan je (moet je?) iedere dag!

SAMSUNG CSC

Oog: In het glas verschijnt een roodbruin, mat kastanjekleurig bier. Wazig en voorzien van een flinke dot, romig en stabiel schuim. Intense kleverigheid tegen de wand van het glas, het schuim laat een mooie ‘lacing’ achter op het glas.

Neus: De neus geeft zoete accenten af van rood fruit, rozijnen, blauwe pruimen, gedroogd fruit samen met wat rode appel. Vanille. Alcohol komt door, een streepje calvados doch niet overheersend en op de achtergrond een vleugje solvent, ethylacetaat. Een complexe neus, rijk aan impressies zonder dat het een het ander teveel overheerst. De kaneel haal ik er niet onmiddelijk uit.

SAMSUNG CSC

Mond / Aroma: Verrassend, een zuurzoete aanzet waarin het zure iets doordringender is dan het zoete. Doet me onmiddelijk denken aan een compote van zure appeltjes, Boskoop appeltjes. Tikje vineus. De zurigheid zou volgens Sam van de champagnegist komen die gebruikt werd voor de hergisting op fles en zou mettertijd meer naar de achtergrond moeten verdwijnen. Goede body, weinig tot geen co2 prikkel en een romig mondgevoel. Hoewel je een zekere kleverigheid gewaar wordt in de mond is het zeker niet te zoet. Verwarmend, het verwarmende effect van de alcohol laat zich voelen. Duidelijk een genietbier om rustig van te drinken. Redelijk droog einde met lichte adstringentie en tannines. Vleugje hout.

ABV: 12,1%, een digestiefbier, een sipper, een langzame genieter. Schenk hem in een bol glas, type Cognacglas zoals de ontwerper zelf aangeeft en laat de aroma’s vrij.

SAMSUNG CSC

Etiket: Topetiket! Naast de in het oog springende ‘feestelijke’ vormgeving, het lijkt wel een discobal, bevat het etiket werkelijk een schat aan informatie. Alles wat een beer geek wil weten over een bier staat er zowat op; ingrediënten (5 type gerstemout en 1 tarwemout, kandij- en kristalsuiker, 2 soorten bitterhop, kaneel, abdij- en champagnegist en bronwater opgepompt bij Hof Ten Dormaal), EBC, IBU, schenktemperatuur,   Een voorbeeld voor vele andere etiketten! De fles wordt aangeleverd met nog een etiketje rondom de hals met nog extra informatie. Duidelijkheid in afkomst; gebrouwen door HopSaSam in de ketels van Hof Ten Dormaal.

Pairing: Zoals Sam het zelf voor ogen heeft, open deze fles na het diner en geniet ervan terwijl je nog wat napraat. Een bier om een galant feestmaal te beëindigen in schoonheid. Niets houd je echter tegen om er toch nog wat bij te eten en dan denk ik onmiddelijk aan enkele desserts:

  • Appeltaartje of een tarte Tatin al dan niet geflambeerd met Calvados en een flinke bol Bourbon vanilleijs
  • Appelstrudel met kaneel
  • Romige halflauwe rijstpap met bruine suiker, een vleugje kaneel.
  • Gebakken en gecarameliseerde appeltjes

SAMSUNG CSC

Een topbier, smakelijk en complex. Om rustig van te genieten. Ik zou het niet onmiddelijk kunnen klasseren in een stijl, een barley wine zegt Sam zelf maar de stijl is van ondergeschikt belang. Laten we het noemen wat het is; een genietbier. De zure touch die er nu nog inzit maar mettertijd meer naar de achtergrond zal verdwijnen verrast. Ongetwijfeld zal dit bier na een tijdje veranderen en zal het moutige karakter een grotere rol spelen. Een reden om er dus meerdere van aan te schaffen en er enkele te rusten te leggen in je kelder of bewaarruimte.

Voor de beschikbaarheid en verdeelpunten verwijs ik je graag door naar de website van HopSaSam –>  www.hopsasam.beer

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s