Hacienda – Weird Beard Brew Co.

SAMSUNG CSC

Weird Beard Brew Co. lanceerde met deze Hacienda een donkere Saison verrijkt met Sevilla sinaasappels. De puristen die meelezen zijn ondertussen al over mijn eerste zin gestruikeld want schreef ik daar niet ‘donkere Saison’? Ketters, zondaars, barbaarse honden der nedergang van de biercultuur….Een Saison hoort toch blond te zijn? Als je de guidelines van het BeerJudgeCertificationProgramm er even op naleest dan zegt het:

Often a distinctive pale orange but may be golden or amber in color. There is no correlation between strength and color. Long-lasting, dense, rocky white to ivory head resulting in characteristic “Belgian lace” on the glass as it fades. Clarity is poor to good though haze is not unexpected in this type of unfiltered farmhouse beer. Effervescent.

Van goudblond tot amber en alles er tussenin maar van donker geen sprake. Op de EBC (European Brewers Convention, maatstaf voor kleur van bier) schaal gaat het van een 9EBC tot 27EBC al is dat ook niet 100% accuraat, deze ligt alleszins ergens boven de 50EBC, zo rond de 57-65 schat ik. Donker tot zwart dus, niet volgens de regels maar die zijn er dan ook om overtreden te worden en daar zijn de kerels van Weird Beard best goed in. Sloop dat hokjes denken, vergeet die bierstijlen, open your mind and taste.

Oog: Inktzwart bier met een beige kraag. Sterk opbouwende kraag, romig en kleverig van structuur.

SAMSUNG CSC

Neus: Fruitig; citrus, limoen, sinaas, mandarijn. Hoppig. Donker mouten, vleugje geroosterde mout. Kruidige toets, menthol achtige accent. Mooie gemengde neus die wat neigt naar een Black IPA.

Mond / Aroma: Lichtzoete aanzet. Milde carbo, medium body. Droog einde met een licht wrangtrekkend mondgevoel. Hoppig, fruitige hop. Geroosterde mout, koffie in nasmaak met een lichte vanilletoets.

ABV: 6.9%

SAMSUNG CSC

Etiket: Ontegensprekelijk Weird Beard design. Opvallend in vormgeving en kleurenkeuze. De altijd prominent geplaatste schedel maakt het af.

Pairing:  

 • Orangettes, die smakelijke in donkere chocolade gedipte geconfijte sinaasschillen
 • Verras je tafelgenoten door een dergelijk bier te serveren bij een licht gerecht met exotische tinten. De kleur van het bier zet ze op het verkeerde been tot ze proeven en de frisse toetsen gewaar worden. Denk lichte Thaise curry’s.
 • Geroosterde kip met wat citroen of limoen schijfjes onder het vel
 • Canard a l’orange of venkel in sinaassaus

Dit bier is een collaboration brew tussen Weird Beard en het Independent Manchester Beer Convention festival dat deze week start (9-12/10) en werd gebrouwen voor de editie in 2014. De naam van het bier verwijst enerzijds naar de roemruchte discotheek in Manchester, The Hacienda, dat in de jaren 80/90 de tempel was van de Manchester Indy muziek met groepen als The Stone Roses, The Inspiral Carpets en The Happy Mondays en anderzijds naar de Spaanse naam voor een boerderij, een hacienda waar ze bijvoorbeeld sinaasappels telen. Ui Sevilla dan nog wel!

In stijl of niet, dit bier smaakt heerlijk! De verfrissende en doordrinkbare kant van een Saison, de fruitigheid van de hop en de sinaasappels en met net genoeg donkere mout om het wat extra complexiteit te geven. Nog van dat please! En ik kom er voor uit…..ik ben fan van Weird Beard!

Cheers

Belgian Beer Geek

5 gedachten over “Hacienda – Weird Beard Brew Co.

   1. Absolute aanrader die winkel en heeft normaal wel altijd iets van Weird Beard op voorraad maar ool veel meer: Moor, Brewdog, Mikkeller, De Struise Brouwers, Alvinne, Blaugies, Brew By Numbers, Beavertown….Keuze genoeg 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s