How was your Zwanze2015?

SAMSUNG CSC

Ja! Hoe was jouw Zwanze Day dit jaar? Beleefde je hem bij één van de Moeder Lambic bars of bij één van de andere plekken in België; Café Rose Red te Brugge of Mi-Orge Mi-Houblon te Luxemburg? Of misschien koos je wel voor een iets exotischere locatie dan je eigen lokale ‘stekje’. Meer dan 50 bars/brouwerijen deden wereldwijd mee met deze Zwanze, keuze genoeg dus.

Dit jaar was de Zwanze, je weet het ongetwijfeld al, een stout. Niet zomaar een stout echter maar eentje met ‘nen hoek af’, een stout die geen stout is. Een surrealistische interpretatie van deze donkere stijl, ‘Ceci n’est pas un Stout’ om het met Magritte te zeggen. Geen gebrande gerst, wel ruwe tarwe en gerijpt op verschillende houten vaten; Cognac, Côtes du Rhône en reeds eerder voor lambiek gebruikte vaten.

SAMSUNG CSC

Ikzelf ging deze proeven bij Moeder Lambic Fontainas waar het bij momenten over de koppen lopen was want ‘superstar’ brouwer Jean Van Roy tekende er present voor de introductie van deze spontane stout. ‘Een stout die je niet moet drinken of proeven als een stout’ gaf hij iedereen mee. Het vat werd aangebroken, de glazen gevuld, de ambiance verzekerd voor wat later een lange en zware nacht bleek te zijn. Het bleef niet bij de Zwanze2015 want Moeder Lambic had voor de gelegenheid een magistrale lijst aan Cantillon pareltjes samengesteld; verse FouFoune, FouFoune 2013, Kriek Lou Pepe 2009 en 2011, Iris Grand Cru, Iris 2011 en 2013…..Het lijstje was lang en uitermate bevredigend.SAMSUNG CSCVolgens de ingrediëntenkeuze is de Zwanze2015 misschien wel een stout hoewel er geen geroosterde mout aan werd toegevoegd om een te droog/adstringent karakter te vermijden, de spontane gisting en rijping op vat bij Cantillon hebben er echter iets geheel anders van gemaakt. Fruitige, zure neus en flink zurige aanzet in de mond. Dunne body. Wat toetsen van donkere mout en donker fruit, een klein streepje koffie en een toch wel stevig droogtrekkend mondgevoel op het einde. Niet slecht, niet slecht maar geen Grand Cru zoals de Zwanze2014/Cuvée Florian. Had een klein tikje zoetigheid, een vleugje caramel het wat beter gemaakt? Wie weet!

SAMSUNG CSC

Nu is het echter alweer uitkijken naar de Zwanze van volgend jaar! Voorstellen en ideetjes? Laat maar weten, zwanst er gerust op los!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s