Hunahpu’s Imperial Stout – Cigar City Brewing

 

SAMSUNG CSC

De Maya en Azteken brachten ons de cacaoboon of beter gezegd: de Spaanse veroveraars die het oude Mexico binnenvielen gingen ermee aan de haal, Cigar City Brewing, een in 2009 opgerichte brouwerij uit Florida, brengt ons een topzware stout gebrouwen met cacaobonen, Madagascar vanille, kaneel, Ancho en Pasilla chili pepers. Voilà, de naam van deze Imperial Stout is reeds verklaard nog voor u er achter hoeft te vragen. De maya’s gebruikten immers de cacaobonen in een drankje gemengd met diverse kruiden waaronder ook pepers. ‘Niet te zuipen’ volgens de Spaanse conquistadors die er al gauw een flinke schep suiker aan toevoegden. Cigar City Brewing interpreteert deze oude drank op zijn manier en voegt er dus een flink aantal ingrediënten aan toe. Puristen, gelieve u te onthouden.

SAMSUNG CSC

Oog: Pekzwart, visceus, stroperig bier. Dikke mokka kraag die redelijk snel verdwijnt. Tranende kleverigheid tegen het glas.

Neus: Kruidig; kaneel, peperkoek, drop/zoethout. Chocolade. Stroop, bruine suiker. Donkere broodkorst. Caramel. Een tikje vegetaal, mogelijk door de chili pepers.

SAMSUNG CSC

Mond/Aroma: Stevige body, stroperig en plakkerig, filmend in de mond. Weinig Co2 wat bijdraagt aan het romige, visceuze mondgevoel. Stevige zoetheid met een flinke pittigheid van een overdosis kaneel. Donkere chocolade. Stevige alcoholkick op het einde met een adstringente droogheid. Samen met de kaneel geven de chili pepers een eerder milde pikante prikkel, juist genoeg om de stroperige zoetheid wat af te snijden samen met een licht adstringente droogheid. Lekker spul!

ABV: 11%

SAMSUNG CSC

Etiket: Korte historische link naar de Maya’s en meer specifiek Hun Hunaphu, een personage uit de Maya mythologie. Vermelding van de extra ingrediënten die gebruikt werden; vanille, kaneel, cacaobonen en chili maar geen vermelding van de basisingrediënten van het bier. Geen vermelding van alcoholsterkte.

Een waanzinnig smakelijke stout, een echte smaakbom. Heel zoet, misschien te zoet voor degene die graag wat geroosterde mout proeft in een stout want dat is door de zoetigheid er moeilijk uit te halen. De combinatie van de verschillende kruiden/aromaten werkt hier anders wel goed. Alles komt er mooi uit zonder dat het ene ingrediënt het andere overheerst. Cacao, vanille, pittige kaneel en een milde prikkel van de chili die de zoetheid wat kort houdt. Lekker!

Deze Hunaphu is een special release die eenmaal per jaar wordt uitgebracht op een special event genaamd Hunaphu Day. Een event dat bij de eerste organisatie in 2010 ‘slechts’ enkele honderden liefhebbers aantrok. Het stijgende succes van deze dag(9000 bezoekers in 2013!) deed Cigar City in 2014 beslissen om met betaalde toegangskaartjes te werken. Alleen de personen met een ticket kregen de kans om flessen Hunaphu te kopen. Het vooruitzicht op een leuke dag met de vele fans van de brouwerij werd al vlug een echte nachtmerrie toen ze tot het besef kwamen dat er valse tickets in omloop waren. Het gevolg: alle flessen in een mum van tijd verkocht en veel ontevreden fans die een ticket hadden betaald maar dit niet konden verzilveren. Onvrede, gemor en opstand alom – zie filmpje hieronder. Een dumper op de vreugde bij de brouwerij, een mea culpa werd geslagen en er werd beslist van geen Hunaphu Day meer te organiseren.  Een beslissing waar ze later dan wel op terugkwamen want begin 2015 werd het event terug op poten gezet, ditmaal beperkt tot 2000 tickets ter waarde van 200$, 4 flessen Hunaphu included.

Of hoe een brouwerij slachtoffer kan worden van haar eigen succes.

Cheers

Belgian Beer Geek

7 gedachten over “Hunahpu’s Imperial Stout – Cigar City Brewing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s