Oude Kriek 2014 – De Troch

SAMSUNG CSC

Nee, het betreft hier geen exemplaar dat enkele centimeters stof heeft liggen vergaren in een kelder. De term ‘Oude’ verwijst hier enkel naar het procedé, de bereidingswijze van dit bier. Net zoals een Oude Geuze is een Oude Kriek een blend. Bij de Oude Geuze wordt er een blend gemaakt van 1, 2 en 3 jaar oude lambiek waarbij de jongste dient om de hergisting op fles op gang te brengen waardoor je een schuimend en bruisend bier krijgt. Het procedé van een Oude Kriek is vergelijkbaar maar hier wordt er kriekenlambiek(jonge lambiek die gedurende enkele maanden op krieken heeft gelegen, pitten incluis) op fles getrokken met toevoeging van jonge lambiek om de hergisting in de fles te starten. De term ‘Oude’ op zich is beschermd op Europees niveau als Gegarandeerd Traditionele Specialiteit wat inhoudt dat om aan de term ‘Oude’ te voldoen je de traditionele manier van werken moeten volgen.

Voilà, even een hele boterham maar zo weet je dat je met deze Oude Kriek niet zomaar het zoveelste uit extracten en siropen opgetrokken drankje in huis haalt dat zich als een kriek voordoet maar waarvan je tong na 2 slokken een plakkerig laagje heeft door de zoetigheid en waarvan je huisarts in een Franse Colère schiet als hij je suikerwaarden ziet. Niets van dit alles, dit is een echte Oude Kriek en wel één gemaakt met echte Schaarbeekse krieken – 350gr.per liter! Die Schaarbeekse krieken dat is ook al zo een schaars goedje. Wegens de geringe opbrenst, verstedelijking, kleinere omvang van de vruchten en gevoeligheid aan ziektes was deze boom nauwelijks meer te vinden en gebruikten de meesten in het beste geval Limburgse krieken of een diepgevroren Poolse variant. De Schaarbeekse kriek is echter aan een kleine remonte bezig met onder meer een project vanuit de Schaarbeekse gemeenschap maar ook 3Fonteinen zou er een groot aantal hebben geplant.

SAMSUNG CSC

Brouwerij/stekerij De Troch kent een lange geschiedenis die teruggaat tot begin 19e eeuw en is ook lid van de Horal, de vereniging ter bescherming van de traditionele lambiek- en geuzebieren. Nu staat De Troch niet meteen bekend als de meest traditionele want het zijn vooral zijn aangezoete, gefilterde en gepasteuriseerde en met fruitsappen gemaakte fruitbieren die bekendheid genieten. De basis is nog wel spontaan gegiste lambiek maar daar stopt de vergelijking dan ook. Chapeau Abricot, Chapeau Banana, Chapeau Lemon, Chapeau Framboise, Chapeau Exotic,…..Geen spek naar mijn bek maar het heeft de brouwerij blijkbaar geen windeieren gelegd en deed het overleven in de periode dat de populariteit van lambiekbieren op een dieptepunt stond. Gelukkig is die populariteit terug en creëren ze nu ook een verhaal met deze Oude Kriek.

SAMSUNG CSC

Oog: Diep donkerrood, bordeaux met een dunne roze schuimkraag die snel verdwijnt.

Neus: Kersen, exuseer, krieken en veel! Intens fruitige neus, tikje vegetaal – denk groene bladeren, loof. Diepe amandel, marsepein en kersenpitten geur. Lichte toets hout. Vleugje citroen op de achtergrond. Geen typische lambiek geuren of Brett kenmerken, volop fruitige neus.

Mond / Aroma: Heel milde zurigheid, zacht. Milde fruitige zoetigheid in de start. Dunne body maar de volle krieken- en amandelsmaak ondersteunt het mondgevoel wat. Weinig koolzuur, wenig Co2 prikkel.  Enorm sappige fruitigheid. Mooie amandel en houttoets op het einde. Droog einde met kriekensmaak in retour.

SAMSUNG CSC

Etiket: Eenvoudig. Enkel in het Engels, focus op buitenlandse markt(USA)

ABV:  5.5%

Een heel lekkere Oude Kriek en blijkbaar de eerste sinds bijna 30jaar die De Troch maakt. De populariteit van hun Chapeau fruitbieren overschaduwde de meer authentieke producten maar nu hebben ze met deze Oude Kriek een topproduct beet, hun Oude Geuze die mag er trouwens ook best wezen. Een groot deel van de productie van deze Oude Kriek zou voor de Amerikaanse markt bestemd zijn, rest wordt verdeeld in binnen- en buitenland. Niet twijfelen als je er ergens eentje in de rekken ziet staan van je favoriete drankenhandel, het loont de moeite!

Cheers

Belgian Beer Geek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s