What to drink in Brussels – Around Brussels in 80 beers

SAMSUNG CSC

Wat moet je drinken in Brussel? Of hoe doorkruis je Brussel van noord naar zuid en west naar oost met een bier in je hand? Dat kan je doen met deze gids van Joe Stange ‘Around Brussels in 80 beers’.

Deze goed gespekte gids leid je door Brussel en enkele van zijn beste cafés, geselecteerd om hun opvallende bierkaart, kenmerkend interieur of omwille van hun link/geschiedenis met Brussel. Er wordt telkens 1 bier uitgekozen dat je in dat specifieke café kan drinken. Een Belle-Fleur van De Dochter Van De Korenaar bij Potemkine, een klassieke Orval bij Cirio, een Stouterik van De La Senne bij volkscafé Laboureur of een Cantillon Zwanze culinair gepaired bij Les Brigitinnes. Een Leffe, Jupiler of Grimbergen kom je zeker niet tegen in deze mooie gids die zelfs een doorwinterde liefhebber naar enkele onontdekte plekjes kan brengen.

Een lichte voorkeur voor de Brusselse terroir springt er ietwat uit met een voorliefde voor Cantillon en De La Senne. De eerste editie van deze gids werd trouwens gemaakt in samenwerking met Yvan De Baets, brouwer en mede-eigenaar van Brasserie De La Senne. Deze tweede editie werd volledig door Joe Stange ingevuld en zowat de helft van de adresjes is nieuw. De tijd staat niet stil, zeker niet in een bruisende stad als Brussel.

SAMSUNG CSC

Een korte doch goede geschiedenis van België, een inzicht in het openbaar vervoer van Brussel, enkele vaste routes waarin verschillende cafés voorkomen en een korte introductie in bier maken de gids compleet. Hier en daar een foutje in een vertaling naar het Nederlands( de gids is volledig in Engels, op een enkele kwinkslag of accent na) doen we af als een kleine slordigheid, het doet niets af aan de kwaliteit van deze gids.

SAMSUNG CSC

Eén fragment uit de intro over Brussel zelf blijft mij bij: ‘But you, being the type to buy this book, are the better sort. You have a mission.’ Het gaat hier over Brussel, een stad met verschillende kanten en gezichten waarbij je teleurgesteld kan zijn als je niet een beetje dieper graaft dan wat de klanten lokkende ‘restaurant’uitbaters en door marketing bieren gedomineerde cafés je te bieden hebben. Graaf wat dieper en neem de moeite om de stad wat te ontdekken. Deze gids biedt je een ander zicht op Brussel, één die de moeite waards is om er één of meerdere dagen in door te brengen.

Enkele favorieten van ondergetekende:

  • Les Brigitinnes, fantastische resto die hoge ogen haalt met Brusselse terroir en slow food. Culinaire klasse in overvloed naast een mooie selectie bieren van o.a De La Senne, Cantillon, Dupont
  • Moeder Lambic, een absolute must tegenwoordig als bierliefhebber of beer geek.
  • Café Monk, voor zijn amicale en joviale sfeer en dito interieur. De uitgebreide bierlijst speelt natuurlijk een rol, zelfs een hoofdrol!
  • Malt Attacks voor zijn mooie selectie binnen- en buitenlandse bieren en natuurlijk voor zijn Growler station waar je een speciaal ontworpen 2Lt.fles kan laten vullen met bier.

De lancering van de gids had plaats bij Délices & Caprices, een bar en bottle shop die ook in deze gids staat. Voor de gelegenheid werd er passend een stukje Brussel geschonken in de vorm van Faro van Cantillon.

SAMSUNG CSC

Gevraagd om 1 café en 1 bier uit de gids te halen dat de voorkeur van de auteur geniet antwoordt Joe Stange: Cantillon Gueuze in Café  La Brocante aan het Vossenplein. Een stukje authentiek Brussel gevuld met antiquiteiten en sfeer. De dag beginnen met een boterham met pottekeis en een authentieke Gueuze maakt mijn dag meteen goed.

Deze gids kan je online kopen bij Booksaboutbeer.com.

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “What to drink in Brussels – Around Brussels in 80 beers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s