Tangerine – Birrificio L’Olmaia

SAMSUNG CSC

Tangerine…. lezers geboren in de jaren ’50 of ’60 linken het ongetwijfeld aan de gelijknamige song van Led Zeppelin van hun derde album Led Zeppelin III. Ik doe dat ook maar een kind van ’77 zijnde dan eerder dankzij de platencollectie van mijn vader. Bij Birrificio L’Olmaia zijn ze echter zo zwaar fan van deze iconische band dat het geen toeval kan zijn dat dit bier deze naam heeft gekregen. De naam Tangerine verwijst zowel naar de fruitige hopneus die geurt naar agrum(tangerine is een soort van mandarijn) maar ook naar de song van Led Zep. Qua stijl beschrijven ze dit zelf als een American Bitter vanwege de hopgift met Amerikaanse hop. In het gamma hebben ze ook een English Bitter, hun Starship bier (daar is Led Zep weer!) en deze is stevig gehopt met enkel Engelse hop.

Aan deze Tangerine hangen trouwens wat vakantieherinneringen vast want ik nam deze mee toen ik de brouwerij bezocht tijdens mijn verblijf in Toscane. Daarover lees je meer hier –> http://bit.ly/1NeWhsU

SAMSUNG CSC

Oog: Blond, gouden kleur. Licht ivoren kraag, sterke opbouw en houdt goed aan. Grof schuim dat goed blijft liggen. Wazig, niet gefilterd.

Neus:  Fruitig, hoppig ; pompelmoes, agrum. Niet overmatig hoppig, mooi in balans. Gist komt door, fenolisch accent. Kruidige toetsen.

Mond/Aroma: Medium body. Hergisting op fles doch weinig koolzuur, net genoeg om een milde tongprikkel te geven. Niet zoet, droog. Eindigend op een stevige bitter en gortdroog mondgevoel. Tikje wrang, adstringent in de finish. Droog en bitter is de beste omschrijving. Pompelmoes, agrum komt door in de nasmaak samen met de bitter die nog even een spurtje trekt. Heel lekker doch je moet van bitter houden. Hoewel dit een licht bier is is er toch genoeg body om het niet waterig te maken.

ABV: 4.5%, mooi voor zo een smaakvol bier.

SAMSUNG CSC

Etiket: Peace, love, Led Zeppelin and good beer….

Een heerlijk bier, gemaakt om je te vergezellen op hete zomerdagen en avonden. Fris, fruitig & hoppig en voorzien van een beendroge bitter. De bieren van Birrificio L’Olmaia zal je niet meteen vinden in de Belgische handel. Als je ze wil proberen is je beste kans om eens te gaan eten bij La Tana in Brussel, deze voerde recent het hele gamma in van deze brouwerij.

Mik gerust een plaat van Led Zeppelin op de platenspeler (ja, nostalgie dat krijg je niet over de digitale golven) als je deze drinkt.

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s