Oude Quetsche Tilquin vertical tasting

SAMSUNG CSC‘Of ik interesse had in een tasting van alle geproduceerde batches van de Quetsche à l’ancienne van Gueuzerie Tilquin?’  Een vraag waarover ik niet lang moest nadenken. Uiteraard! Aanzet voor deze tasting  was een speelse plaagstoot van een andere liefhebber aan Pierre Tilquin: ‘Dat die eerst batch toch nog altijd de beste was’….. Genoeg om Pierre uit zijn kot te lokken en een tasting op poten te zetten. Als locatie werd voor de gezellige kelder van Moeder Lambic/St.Gilles gekozen. 14 man en vrouw sterk, allen liefhebber van het betere lambiek bier en fan van Tilquin. De nodige hapjes werden  meegebracht; Pottekeis, kop, saucisse de Gaume, een heerlijke tarte à la quetsche…Een klein breugelfestijn in wording.

SAMSUNG CSC

Die Quetsche à l’ancienne van Gueuzerie Tilquin is een fruitbier op basis van lambiek en pruimen, pruimen van Namur of pruimen van Alsace naargelang de beschikbaarheid. Deze ontpitte pruimen worden op een mengeling van 1 en 2 jaar oude lambiek gelegd waar deze gedurende 4 maanden(6 maand voor de allereerste batch) blijven liggen. De lambiek werkt in op de vruchten, de gisten gaan het fruit vergisten en de smaak van het fruit gaat over op de lambiek. Een hergisting op fles gedurende 3 maand zorgt voor de afwerking, het resultaat is een heel licht sprankelende drank met mild fruitige tonen, een zurige aanzet en droge afdronk. Een volledig natuurlijk product trouwens, niet gefilterd en niet gepasteuriseerd, met enkel vers fruit en niet met sappen, siropen of fruitextracten zoals zoveel gebeurt.

SAMSUNG CSC

2011/2012: De allereerste batch. Gemaakt met handgeplukte quetsche de Namur die volgens Pierre Tilquin nog niet geheel rijp waren. 250gr ontpitte pruimen per liter lambiek, gedurende 6 maanden gemacereerd op lambiek. Een mooie fruitlambiek met friszure aanzet en heel droog einde. Fruitkarakter aanwezig doch eerder subtiel.

2012/2013: Wegens gebrek aan verse quetsche de Namur werd er gekozen voor pruimen uit Alsace. Terug in dezelfde hoeveelheden, macering gedurende 4 maanden. Het fruitkarakter was veel duidelijker, duidelijker in aroma ook. Iets zoetere versie. Ietwat snoeperig werd er opgemerkt.

SAMSUNG CSC

2013/2014: Nog steeds met pruimen uit Alsace maar opgesplitst in 2 batches. Een eerste batch met verse pruimen, voor een tweede batch werden er door een fout van de leverancier diepgevroren pruimen aangeleverd. Compleet op punt. Duidelijk fruitigheid in neus en mond, sappige pruimen, frisse citroenzurigheid.

2014/2015: De meest recente versie en ook opgesplitst in 2 batches; 1 met Alsace pruimen en 1 terug met Quetshe de Namur(onderscheid op het etiket met logo). Weer heerlijk (ik val in herhaling) al zat er een lichte wrangheid in (van de pel) die er mettertijd uitgaat. Bovenstaande ervaringen tonen trouwens dat de Quetsche best wat kan liggen.

SAMSUNG CSC

In totaal 6 verschillende versie dus waarvan door mij vooral de 2012/2013(duidelijk fruitaroma en smaak, tikkeltje zoeter dan de andere) en 2013/2014 werden geapprecieerd hoewel de hele serie van hoogstaande kwaliteit is.

Na deze verticale Quetsche tasting gingen we over naar de andere bieren uit het gamma van Gueuzerie Tilquin met onder meer de Oude Gueuze² of Oude Gueuze Carré. Deze Oude Gueuze kende door een overactieve lambiek in de fles problemen met gushende en zelfs ontploffende flessen. Pierre besliste om alle flessen terug te roepen, deze te openen en uit te gieten om deze verder te laten uitgisten op vat. Enkele duizenden flessen werden geopend en uitgegoten. Een zwaar karwei zo getuigde Thierry, mijn buur op de tasting. Een 1000-tal flessen opende hij, de herinnering aan de pijn in zijn hand die bijna tot rauw vlees werd herleid stond hem nog levendig bij. Of de Gueuze hierdoor beter smaakte heb ik niet gevraagd. Deze Oude Gueuze kreeg door de extra vergisting een hoger alcoholgehalte, extra complexiteit van het hout met prominentere tannines. Extra complexe Gueuze!

SAMSUNG CSC

Hierna volgde nog de recentste fruitlambiek van Tilquin, de Mûre a l’ancienne. Dit fruitbier is op basis van zwarte braambessen, heeft een mooi donkerrode/paarse kleur en heeft een volle braambessensmaak. Flink zurige aanzet, sappige fruitigheid, droge slotnoot. Heerlijk!

SAMSUNG CSC

We kregen van Pierre nog een ‘specialleke’ geserveerd: de allereerste Oude Gueuze die hij gebotteld heeft, le premier soutirage. Een speciaal moment natuurlijk want dit was het allereerste product waarmee hij op de markt kwam na jaren van investeringen en hard werk. Die Oude Gueuze werd toen al heel goed ontvangen, na 5 jaar staat hij er nog altijd. Mooi gebalanceeerde zurigheid met citrus accenten en een aangename droogheid met lichte tannines in het slot.

SAMSUNG CSCAls afsluiter werd er nog genoten van de Stout Rulquin, een blend van het ‘Brune’ bier van brouwerij La Rulles met lambiek van Tilquin. 1/8 lambiek voor 7/8 Brune. Een explosief mengsel zo blijkt want de eerste batch heeft de sterke neiging om bij opening uit de fles te gushen/spuiten. Overgieten in een decanter dus en even laten rusten. Die eerste batch werd al snel teruggeroepen en wordt enkel nog geserveerd op tastings of festivals waar hij in een karaf wordt uitgeschonken. De 2de batch kent dit probleem niet maar decanteren, laten rusten en op keldertemperatuur laten komen helpt wel de aroma’s en smaken los te maken. De subtiele blend van een bruin bier met een lambiek komt beter naar boven als deze wat rust en op kelder- of tegen kamertemperatuur wordt geschonken. Schitterend etiket trouwens!

SAMSUNG CSC

Wat een tasting! Een indrukwekkende serie bieren van Gueuzerie Tilquin die nog maar eens bewijst dat hij zijn plaats tussen de klassieke lambiekblenders meer dan verdiend heeft. Het nieuws dat hij tegen een verdubbeling van zijn productie aankijkt kan ons en menig liefhebber alleen maar blij maken.

Meci aan Pierre, Mathieu en Jean voor deze topavond!

Cheers

Belgian Beer Geek

 

4 gedachten over “Oude Quetsche Tilquin vertical tasting

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s