Birrificio L’Olmaia – Sant’Albino

SAMSUNG CSC

‘Add more hops in your life’ luidt het credo van deze kleine Toscaanse brouwerij, Birrificio L’Olmaia, en daar heb ik absoluut niets op aan te merken. Wat meer van deze hoppige plant kan nooit kwaad, zijn fleurig en fruitig aroma is uitermate geschikt om een mens op te vrolijken. Nu is dat credo er misschien niet één dat je verwacht te horen tijdens je verblijf in Toscane. Wanneer je met 1 voet de temperatuur aftast van het zwembad, zoekende naar verkoeling, sta je met je andere voet zowaar tussen de wijnranken waar de Sangiovese druiven zon staan te absorberen. Vino, vino en vino….Toscane is misschien niet de allegrootste regio wat betreft wijnproductie, het heeft wel enkele van de bekendere namen in huis. Chianti (vergeet de pompeuze flessen in rieten mandjes, Chianti heeft ook kwaliteit tegenwoordig), Vino Nobile di Montepulciano, Brunello di Montalcino….Het is wijn alom in Toscane. Toch is er ook hier een stevige bier revival gaande. Een 80-tal brouwerijen zijn er al in deze regio waaronder L’Olmaia.

SAMSUNG CSCSinds 2005 brouwen ze hier bier, in Sant’Albino, in de schaduw van het hoog op een heuvel gelegen Montepulciano.  3 man sterk, een brouwsysteem van 24Hlt, 6 cylindrokonische gistingtanks van 24Hlt, een stevige portie passie en een flinke streep Rock ’n Roll. Ongefilterd, ongepasteuriseerd, dat wordt niet vermeld, dat spreekt voor zich. Het leren brouwen dat gebeurde eerst thuis geeft eigenaar Moreno Ercolani mee, het recept voor de ‘La 5’ is nog steeds gebaseerd op zijn thuisbrouwsel. Dat het thuisbrouwen heel belangrijk is onderstreept hij door de lage kwaliteit aan te klagen van sommige brouwerijen in Toscane die deze stap overslaan en meteen commercieel beginnen te brouwen met onstabiele kwaliteit als gevolg. De hype rond bier doet veel mensen op de kar springen zonder eerste een degelijke basis te hebben opgebouwd. Bij Moreno geen gebrek aan kennis en kwaliteit echter, dat proef  je meteen als je hun ‘vlaggenschip’ La 5 aan de lippen zet.

SAMSUNG CSCHeerlijk, zacht aromatisch, niet zoet en voorzien van een droge, stevige bitter. Top bier! Eentje dat doet wat het moet doen in het zinderende warme weer van Italië: dorst lessen. Met slechts 5.5% ABV is het ook een mooie doordrinker. Het heeft geen 8% of meer nodig om een body te hebben.

Batches van 24Hlt, per jaar komen ze ongeveer aan 2000Hlt op een capaciteit van +/- 2400Hlt. Nipt begint het dan wel te worden aan uitbreiden wordt momenteel niet gedacht. De zaken gaan goed al gaat het meeste bier toch naar de export waarbij Azië de grootste afnemer blijkt te zijn. De eigen Italiaanse markt blijkt er een te zijn die moeilijk te bewerken is. Wijn is er koning maar ook grote internationale spelers als Moretti en Peroni maken het moeilijk met een lage prijzen politiek en met het inpikken op de ‘craft beer’ trend.

SAMSUNG CSC

Naast de La 5 vind je nog een 5-tal bieren in het gamma: Tangerine – een ‘American’ Bitter, Starship – een English Bitter, La 9 – een Strong Bitter, BK – een Stout en Duck – een Belgian Strong Ale. Als je een kind bent van pakweg de jaren ’60 tot ergens eind ’70 dan is er je trouwens misschien al wat opgevallen. Moreno is namelijk een groot Led Zeppelin fan en dat blijkt niet alleen in het Engelse karakter van sommige van zijn bieren. Het Starship bier is bijvoorbeeld genoemd naar het vliegtuig dat de band vroeger gebruikte om van concert naar concert te vliegen. Dat Starship bier is trouwens een en al Engels, gemaakt met niets dan Engelse ingrediënten en weer beendroog en stevig bitter. De Tangerine genoemd naar de gelijknamige song van Led Zep is hetzelfde bier als de Starship maar met Amerikaanse hop, een verfijnde geur van agrum, pompelmoes komt je tegemoet bij het drinken ervan om je daarna te tacklen met die kenmerkende droge bitter.

SAMSUNG CSCDat muziek en meer specifiek Rock ’n Roll een grote rol spelen bij deze brouwers mocht ik aan den lijve ondervinden wanneer Moreno mij uitnodigde op een concert dat hij organiseerde. Een Led Zeppelin coverband (Francesco Bottai en Lacopo Meille, een van de beste Plant en Paige imitators van Europa blijkbaar) in een gezellige tuin bij een restaurant, valavond in Toscane, enkele lampjes in de bomen, enkele strandstoelen en wat banken en Tangerine en La 9 van het vat. Meer moest dat absoluut niet zijn om ons te trakteren op 1 van de betere avonden tijdens onze vakantie. Dat restaurant, Dopolavora La Foce, is trouwens ook een aanrader. De bieren van L’Olmaia staan er op de kaart samen met enkele van Birra Brùton(Brouwerij nabij Luca, noorden van Toscane. Ook het ontdekken waard!) en zowaar ook enkele Belgische van Caulier. De eetkaart heeft verschillende Toscaanse klassiekers maar telkens net iets originelers gebracht. De rit ernaar toe, langs kronkelende wegjes, neem je erbij want het loont de moeite.

SAMSUNG CSCDe brouwerij valt te bezoeken, je wordt er hartelijk ontvangen en je krijgt een korte rondleiding doorheen de compacte brouwerij van de charmante en gepassioneerde Moreno. Ter plaatse kan je alle bieren kopen, zowel in 33 cl als 75cl. Sinds kort kan je ook in Montepulciano terecht waar ze een shop hebben geopend, gerund door de zus van Moreno. De bieren staan er in aanbod samen met t-shirts, sweaters en allerhande met bier gemaakte producten. Een koelkast gevuld met hun bieren doet dienst als dorstlesser ter plaatse. Handig.

In België zal je de bieren van L’Olmaia niet onmiddelijk vinden. Wel heeft het Brusselse Italiaans restaurant La Tana recent het volledige gamma in voorraad genomen. Een tripje naar Brussel plannen en gaan genieten van deze Italiaanse bieren samen met de kookkunsten van Valerio is dus de boodschap!

En mocht je zelf naar Toscane trekken dan weet je alvast naar welke bieren je onder meer moet zoeken.

Bon, tijd voor een streepje muziek; Black Dog van Led Zeppelin should  do the trick en een glas Tangerine!

birrificio-olmaia

Birrificio L’Olmaia(brouwerij), Via Del Robinie 15 – 53045 Sant’Albino/Montepulciano -Italia INFO@BIRRIFICIOOLMAIA.CO

Bottega L’Olmaia(shop), Via Dell’Opio Nel Corso 76 – 53045 Montepulciano 

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “Birrificio L’Olmaia – Sant’Albino

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s