Elektrick Cukumbahh – Trinity Brewing

S

Het flauwe grapje, ‘Ober, er zit een vlieg in mijn soep’ maar dan omgezet naar ‘Brouwer, er zit een komkommer in mijn bier’.

Ik ben helemaal voor het principe dat een brouwer zich niet moet beperken tot water, gerstemout, hop en gist. Hij mag er inkegelen wat hij/zij maar wenst en het mag er zelfs in flinke hoeveelheden inzitten. Veel kenners beginnen dan te zeuren en vervallen in zinnen waar woorden als balans, evenwicht en extreem de hoofdrol spelen, het kwalijke nee knikken en verfoeiende vingertje incluis. Mij kan het allemaal weinig schelen zolang het maar smaakt(of op zijn minst aan mij smaakt) en ik er niet dood bij neerval! Dus laat maar komen die met ‘kaneel en op een eenzame bergtop bij zonsopgang geplukte wilde bloemen geïnfuseerde dry-hopped met Oost-Indische hop en met zweet van Scarlett Johansson verrijkte Imperial Pepper Saison’.

Trinity Brewing uit Colorado Springs-USA experimenteert geregeld met bieren van het type Saison. Deze Elektrick Cukumbahh, een Saison d’été of zomer Saison, kreeg een grote hoeveelheid verse komkommers mee tijdens het brouwproces samen met zeste van citroen. Vergisting gebeurde met een Saison en een Brettanomyces giststam.

SAMSUNG CSC

Oog: Milde gusher, loopt uit de fles en overmatige schuimopbouw. Gevolg van de vergisting met Brett? Witblond, fris met een forse en spierwitte kraag. Schuimkraag houdt mooi aan en laat een mooie kanttekening na op het glas. Wazig. Ragfijne pareling in het bier. Qua uitzicht is dit een mooie verschijning die uitnodigt tot drinken.

Neus: Komkommer, augurk, gepekelde groenten, DMS maar niet noodzakelijk als brouwfout maar afkomstig van de verse komkommer. Ietwat te overheersend. Kruidig, licht wat thijm. Meloen, groene meloen. Op de achtergrond nog wat citrus accenten en wat funky boerderij geuren maar overheerst door de ‘groenten’ geur. Een vleugje ethylacetaat prikkelt wat zonder te overheersen. Vreemde geur, niet meteen mijn ding….

SAMSUNG CSC

Mond / Aroma: Frisse carbo prikkel. Medium body. Pittig, prikkelend, peperig mondgevoel. Minimale, lichte tarweachtige zurigheid. Vlot drinkend. Droog einde, mooi droog uitgegist maar weer die komkommer die ergens in het midden doorbreekt in het retronasale aroma en overheerst. Niet lekker. Geen tot weinig bitterheid. Komkommer samen met een milde tarwesmaak in nasmaak.

ABV: 6.4% maar lijkt een pak lichter te zijn

SAMSUNG CSC

Etiket: Groen als een komkommer. Ingrediëntenlijst vermeldt kruiden en verse komkommers. Vergits met een Saison gist en een Brettanomyces gist.

Pairing:

  • Komkommers uiteraard, al dan niet ingelegd ;).
  • Fris zomerslaatje met geitenkaas
  • Lichte kazen, geitenkaas, schapenkaas, type jonge pecorino
  • Gazpacho met, yep, komkommer

Het lijkt een hit te zijn, komkommers in bier, het is dan ook ‘komkommertijd’ voor iets. Voor mij hoeft het niet. Hoewel de brouwer waarschijnlijk mikte op wat extra frisheid van de komkommers(en misschien wat bitterheid/wrangheid van de schil indien niet geschild, ik merkte trouwens geen bitterheid op) wekte het bij mij vooral de indruk dat ik aan een bokaal ingelegde augurken aan het ruiken was. Vreemd. Is een weeïge komkommergeur trouwens geen teken van een bier dat te jong is, dat nog niet genoeg gelagerd heeft?

Voor mij niet voor herhaling vatbaar, nochtans behaalde dit bier een gouden medaille op het GABF 2013 maar dat is natuurlijk relatief. Les gouts et les couleurs……

Dit bier verkreeg ik in een trade met Christopher van IThinkAboutBeer en wordt enkel in de USA verdeeld.

Cheers

Belgian Beer Geek

2 gedachten over “Elektrick Cukumbahh – Trinity Brewing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s