Old World Russian Imperial Stout – Brewdog

SAMSUNG CSC

Dat ik graag een Stout lust mag niemand verbazen. Een Irish Dry Stout, een Coffee Stout, een Milk Stout, een Oatmeal Stout,…..het kan mij allemaal bekoren maar mijn grootste voorkeur gaat uit naar een RIS, een Russian Imperial Stout. Een nogal zwaar beladen naam voor een bier maar het geeft meteen ook de indruk dat je je aan een stevige jongen/dame mag verwachten. Het is indien goed gemaakt een sterkere, straffere, rijkere en meer uitgesproken variant op de ‘gewone’ Stout. De benaming stout verwijst op zich al naar een sterkere versie van iets. De voorloper van de Stout was immers de Porter en als men verwees naar een sterkere Porter werd dat in de taal van Shakespeare ‘a stout Porter’ waarna de benaming Stout zijn eigen leven begon. De term Russian Imperial Stout zou dan weer zijn origine vinden bij de Russen(duh….) waar de hang naar sterkere bieren dermate groot was dat deze sterkere Stout daar gretig afzet vond. Daar werd het aanzien als een elitaire drank, een drank voor de hogere klasse en niet een voor het werkmansvolk zoals in het Britse rijk. Zelfs de Russische Tsarina Catharina de Grote zou wel van iets big, black and thick hebben gehouden en dat kan je naargelang haar reputatie op meerderer manieren interpreteren.

Vandaag is het één van de populairste bierstijlen (samen met de IPA) en door menig brouwerij gebrouwen. Het is een stijl die zich ook perfect leent tot het verder rijpen op vaten waarin voorheen een geestrijke drank heeft gezeten, zie de talrijke varianten gerijpt op Bourbon, Whiskey, Brandy,….

Haal mes en vork maar alvast boven voor deze donkere lekkernij, de Old World Russian Imperial Stout van Brewdog.

Oog: Donkerzwart bier met een dikke en consistente, mokkakleurige kraag bovenop. Romig schuim. De schuimkraag houdt mooi aan, blijft romig liggen, wachtend om je lippen( en snor indien voorzien van) te kunnen bedekken met een dikke laag schuim.

Neus: Rijke neus vol met geroosterde mouten, koffie en donkere chocolade. Caramel, kandij. Een streepje drop, een vleugje alcohol en slechts een kleine hint hop. Een neus een Russian Imperial Stout waardig!

SAMSUNG CSC

Smaak/Aroma: Stevige body, romig en fluwelen mondgevoel. Weinig tot milde carbonatie en samen met het romige mondgevoel maakt het dit bier tot een aangename ervaring om te drinken, op een rustig tempo. Zoete aanzet, heel lichte zoute touch. Stevige geroosterde bitter op het einde, geroosterde mout maar niet wrang of adstringent. Redelijk zoet in afdronk ook maar mooi gecontrasteerd door de geroosterde bitter. Alcohol doch magistraal verborgen, donkere chocolade, koffie.

ABV: 9.2%

SAMSUNG CSC

Etiket: Een mooi ontworpen etiket, als een rijkelijk gedecoreerd Fabergé ei. Blijkbaar zwanzen ze bij Brewdog ook graag want op het etiket kan je het verhaaltje lezen van de Russian Imperial Stout die zijn hoge ABV meekreeg om niet te bevriezen gedurende het transport naar Rusland….Zwanzen, dat kunnen ze in Brussel goed, in Schotland ook blijkbaar! Zoals zoveel bierstijlen is de oorsprong ook gehuld in een waas van mist en gespekt met straffe verhalen die niet altijd noodzakelijk waar zijn.

Pairings:

  • Breek een dik stuk pure zwarte chocolade van een tablet en geniet met mondjesmaat van beide lekkernijen. Neem een stukje chocoalde in de mond, drink er wat stout bij en laat wat walsen in de mond. Decadentie ten top
  • Chocolade cake, brownie, chocolade taart
  • Een dikke sigaar
  • Blauwschimmelkaas genre Stilton, Roquefort, Bleu d’Auvergne…..Laat het zout/zoete van de kaas tegelijk contrasteren en harmonieren met het bier. Een verrassende combinatie doch te proberen/testen naar matchende smaakintensiteiten
  • Stoofschotels bereid met donker bier
  • Artisanaal vanille ijs

Een oerdegelijke Russian Imperial Stout van deze Schotse honden. Big, black and thick…..en maak je geen illusies, ik heb het hier wel degelijk over het uitzicht en de consistentie van deze super Stout!

Een seasonal release bij Brewdog en dus in beperkte oplage. Get it when you have the chance!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s