Tank 7 – Boulevard Brewing Co.

SAMSUNG CSC

TANK7 van Boulevard Brewing. Het klinkt als een gepansterd voertuig dat om een of andere reden een plaatsje in de geschiedenis heeft gekregen als N°7. Een bier dat als een pletwals de markt verovert. Toch is het niet meer dan een verwijzing naar de vergistingstank waarin dit bier voor het eerst tot stand kwam; vergistingstank N°7.

Deze TANK7 is een saison of een Farmhouse Ale zoals dat zo mooi klinkt in het Engels. Je kent het verhaaltje wel; de saison vindt zijn oorsprong als dorstlessend bier met een lage ABV om de veldarbeiders op tijd en stond verfrissing te kunnen bieden. Met zijn 8.5%ABV komt deze TANK7 daar ongetwijfeld niet voor in aanmerking en valt hij zelf buiten de richtlijnen van een saison. Daarover gaan we echter niet kniezen.

Boulevard Brewing is een Amerikaanse brouwerij uit Kansas, opgestart in 1989 en sinds 2013 in handen van het Belgische Moortgat, u allen wel bekend van den DUVEL. Met een capaciteit van ongeveer 600.000Barrels(+/- 700.000Hlt) en een output van rond de 200.000Barrels(+/-235.000Hlt) is het zeker geen kleine speler. Moortgat positioneerde zich met de overname van Boulevard en die andere Amerikaanse brouwerij, Ommegang in Cooperstown, onmiddelijk tussen de upper class van de craft beer scene in de USA. Of beide brouwerijen met de overname door Moortgat nu nog onder de term craft brewery vallen is een andere vraag. De officieuze regels zeggen namelijk: ‘Less than 25 percent of the craft brewery is owned or controlled (or equivalent economic interest) by a beverage alcohol industry member that is not itself a craft brewer.’ Ik laat het in het midden, het zal mij worst wezen, als het bier maar lekker is!

Dat wij nu ook de kans krijgen van sommige van deze bieren op Belgische bodem te vinden is natuurlijk leuk. Hier en daar werden café’s voorzien van de versie op tap, de flesjes werden dan weer verdeeld via supermarktketen Carrefour. Ongetwijfeld is dit nog niet het laatste dat we hier van zullen zien. De Single Wide IPA van Boulevard werd al aangekondigd als een volgende stunt en wie weet wat volgt er nog? Dat Ommegang ooit een plaatsje in de Belgische rekken zal vinden lijkt dan weer sterk twijfelachtig wegens een naamsdispuut met Primus dat ook een Ommegang bier in het gamma heeft.

SAMSUNG CSC

Wat zegt deze TANK 7 nu;

Oog: Goudblond, licht oranje schijn. Licht ivoren kraag met goed opbouwende, vaste schuimkraag. Kleverig schuim. Bier is wazig. Felle carbo, sterke pareling.

Neus: Aards kantje, kruidige hint. Licht fenolisch, kruidnagel, rokerig – subtiel. Volop fruitigheid in neus; hop, grapefruit, steenfruit-peachy. Mooie gebalanceerde aromatische neus.

SAMSUNG CSC

Mond: Medium tot stevige body, redelijk volmondig. Sterke carbo. Pittig, peperig mondgevoel. Zoete aanzet en middenstuk. Droog einde. Moutige retour. Milde bitter. Ondanks de toch wel stevige body en hogere ABV heeft het bier een goed doordrinkbaar karakter. De pittige, verfrissende saturatie en droogheid op het einde houden het bier scherp.

ABV: 8.5% zoals den Duvel 😉

IBU: 38

EBC: 12

SAMSUNG CSC

Etiket: Ietwat klassiek gestyleerde uitstraling. Geen volledige ingrediëntenlijst. 355ml flesje, een ietwat ongewone inhoudsmaat. Best before datum is 12/2015 wat gezien de recente beschikbaarheid bij Carrefour heel kort is.

Na deze eerder van het vat geproefd te hebben kan ik zeggen dat ik een grote voorkeur heb voor de versie in fles. De aromas komen duidelijker door en ook de saturatie ligt hoger bij de versie op fles wat bijdraagt aan het verfrissende karakter. De versie op vat is iets ‘platter’ van mondgevoel en maakt het bier iets zwaarder. Zeker niet slecht maar mijn voorkeur gaat naar die op fles. Voor de rest is dit een mooi voorbeeld van een Amerikaanse bier, een ‘Amerikaanse’ saison. Gehopt met Amarillo, Magnum en Bravo. Een saison is één van de schoolvoorbeelden waarmee het Belgische bier zo bekend is geworden. Vandaag is het een stijl die overal in de wereld gekopieerd wordt en met verdienste zoals deze TANK7 toont. Kwestie van onze Belgische brouwers het vuur wat aan de schenen te leggen want ook andere Amerikaanse brouwerijen wisten mij al te overtuigen met hun interpretatie van een saison.

SAMSUNG CSC

Cheers

Belgian Beer Geek

 

11 gedachten over “Tank 7 – Boulevard Brewing Co.

  1. Heeft een tijdje bij Carrefour te koop geweest. Ik denk dat momenteel Delhaize deze in de aanbieding heeft staan al kan dat verschillen van winkel tot winkel. Anders bij de betere bierhandel genre Bierhalle Deconinck in Vichte, Dranken Geers in Oostakker, De Caigny in Essen, QV.ID in Huldenberg,….

   Like

 1. Vorige week voor het eerst gedronken in de Winterbar Puurs.
  Eerste glas was,…wow iets speciaal en niet te vergelijken met andere biersoorten.
  Tweede en derde glas smaakten véél beter.

  Like

 2. Ik heb er zonet een tweede van het vat besteld. Ik dacht….oei… Amerikaans…ze gaan ook eens iets proberen…. blijkt van Moortgat te zijn…. verrassend….ik ga enkele flesjes aanschaffen.

  Like

  1. Ze weten nochtans heel lekkere bieren te brouwen in Amerika, vergis je daarin niet. Deze Tank7 was al heel lekker nog voor Moortgat er maar aan dacht van deze Amerikaanse brouwerij over te nemen…Wordt trouwens nog steeds in Kansas-USA gebrouwen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s