1 jaar Zythologie; een terugblik.

Geuze!! Tja, flessen champagne worden ten huize Beer Geek vervangen door goede geuze of wat dacht je?

Iets te vieren?  Yes sir!! Het eerste jaar van de cursus zythologie zit er immers op. Verdict: onderscheiding. Driewerf hoera uiteraard maar eerlijk, ik had mijn eigen score graag wat hoger gezien. Het zal aan de eeuwige underachiever in mij liggen…..Maar we klagen niet.

11694893_10207354570772538_3758051463273890644_nDat eerste jaar, dat is trouwens voorbij gevlogen. Zo een cursus vat je natuurlijk aan vanuit een zekere interesse, tegen je zin in de les zitten is er dan niet bij maar toch is het niet enkel je eigen motivatie die hierin meespeelt. Het eerste deel(en meteen de grootste brok) dat we te verwerken kregen van de cursus draaide volledig rond het technische aspect van bier; brouwen, ingrediënten, geuren, kleuren, off flavors, esters, smaken, etiketten, verpakkingen,……. Interessant, absoluut, al was het soms wat ‘droge’ materie. Gelukkig waren we gezegend met een pracht van een docent; Dimitri Staelens – Directeur kwaliteit bij den Duvel. Het over brengen van ‘droge stof’ naar een hapklare cursus moet geen sinecure zijn, Dimitri slaagde er echter met verve in om iedereen mee te krijgen in zijn lessen. Hij loodste ons vlotjes door de verschillende stappen van het brouwproces, bracht ons de diverse smaken en off flavors bij, begeleidde ons bij een leerrijk studiebezoek aan den Duvel en vergat niet onze kelen te smeren door telkens af te sluiten met een proeverij.  Zijn we hiermee nu volleerde brouwers? Absoluut niet! De bedoeling is een grondige basis mee te krijgen waarop we kunnen terugvallen bij het proeven en bespreken van bier; Er zit een troebel in het bier – wat veroorzaakt dit? Ober, mijn bier ruikt naar banaan. Hoe komt dat? Er drijven pellekes in mijn bier. Was ist loss damit? Dat soort dingen. Het examen dat we hierover te verwerken kregen was trouwens niet van de poes. Het moet van mijn tijd bij de paters van het Hellegat-college geleden zijn dat ik mijn pols nog eens heb weten tegenspartelen bij het schrijven. Maar lieft 11 A4 kantjes vol omvatte mijn antwoord op de vragen. Intens!

SAMSUNG CSC

Het gedeelte beer & food pairing, dat viel in eerste instantie wat tegen. Het waren begot maar 4 lessen waarvan er dan nog 1 een brouwerijbezoek aan brouwerij De Kroon was waar we buiten een moment van gezellig samen zijn niet veel aan hadden; geen brouwer te zien, geen chef te zien, geen uitleg bij het gerecht, geen advies qua bier bij het gerecht (op die vraag luidde het antwoord; je drinkt wat je wil). Opvulling zonder meerwaarde, een minpuntje! Het gedeelte beer & food pairing laat zich natuurlijk niet zo gemakkelijk op papier zetten en er was ook wat verschil in aanpak tussen de docenten; Nicolas Soenen (sommelier bij den Duvel), Luc De Raedemaeker (Brussels Beer Challenge, Bier Grand Cru magazine) en Karl Van Malderen(voor 1 les, de bezieler achter het BAPAS concept). Niet van de minste, zeker niet.  De een vertrekt vanuit een meer wetenschappelijke aanpak met matching flavors op moleculaire basis, de ander doet het vanuit een buikgevoel en nog een ander zet alles voor je op tafel en zegt: ‘voila, zoek maar uit. Probeer, proef, vergelijk en combineer’. Het gedeelte beer & food pairing, hoe sumier ook, telde wel voor de helft van de punten. Een beetje een scheefgetrokken situatie maar bon, het examen was positief.11143378_10207000062270047_1439878185293748707_n

Eerlijk, ik wist even niet meer waar ik het had. Een bier analyseren op smaak, geur, uitzicht en mondgevoel is één ding, het combineren/pairen is een heel ander paar mouwen. Het mag matchen, raakvlakken hebben maar het mag ook contrasteren. Afsteken, ‘vloeken’ of overheersen mag het dan weer best niet en ook hou je best de intensiteit van zowel het gerecht als het bier op hetzelfde niveau. Sommige componenten van een bier of een ingrediënt versterken, sommigen vlakken dan weer af. Het is een redelijk complex geheel en de grootste troef lijkt mij toch nog ervaring en veel proeven. Dat komt allemaal nog wel goed, daar twijfel ik niet aan. Vanaf volgend cursusjaar is er een samenwerking met de keukenbrigade van de avondschool en zulke dingen leer je vooral in de praktijk. Smaken zijn smaken en iedereen heeft wel een voorkeur of afkeer van iets. Met enkele basisregels is er enorm veel mogelijk en zijn er bijna geen don’ts. Zeker niet met bier dat qua smaken en geuren een schier oneindig spectrum bestrijkt. Nu, industriële corned beef met geoxideerde Duvel…..dat was wel even slikken 😉

zythologie

Dikke punten ook voor de groep waarmee ik dit eerste jaar heb volbracht. Een toffe bende bierliefhebbers, de een al wat meer dan de ander, waarmee het aangenaam vertoeven is in een klaslokaal ondanks mijn rabiate afkeer van klaslokalen en schoolbanken.

Dus al bij al een zeer geslaagd eerste jaar waarvan ik tot nu toe nog geen moment spijt heb gehad dat ik het ben aangegaan. Een aanrader voor iedereen die meer wil leren over bier of ambities heeft in die richting. Hop naar volgend jaar en meer!

En gaan we na die 2 jaar cursus alwetende en alproevende, in geuren en kleuren beschrijvende biersommeliers zijn? Dat denk ik ook niet. Zoals ik al zei, we krijgen een stevige basis, een goede fond om in de materie verder te gaan. Zelf blijven studeren, lezen, luisteren, ervaren en vooral proeven zal nog aan de orde zijn. Studie is zelfontplooing!

Cheers

Belgian Beer Geek

13 gedachten over “1 jaar Zythologie; een terugblik.

 1. Dikke proficiat, Beer Geek! 🙂

  En als ik zo vrij mag zijn … Beste Martijn, aan de tekst hierboven te lezen is de stof bij Syntra een pak completer, technischer en interessanter dan wat ik in COOVI heb ervaren, weliswaar in het achterhoofd houdend dat ik daar bij de allereerste lichting ‘Bierkenners’ ben afgestudeerd en de cursus daar intussen misschien mee geëvolueerd is.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je voor de aanvulling. Ik denk dat de cursus inderdaad al serieus geëvolueerd is tov die van de eerste lichting, dat heb ik ook al gehoord van enkele afgestudeerde zythologen. In principe zouden beide cursussen op hetzelfde niveau moeten zitten het gaat immers om dezelfde titel, hetzelfde diploma. Ik denk dat ook de docenten van grote invloed zijn omdat deze zelf invulling moeten geven aan de leerstof volgens het stramien dat ze van Syntra krijgen opgelegd. Martijn, weet je dat er van Syntra uit ook een opleiding is in Brussel? Aan Tour&Taxis…..

   Like

 2. Interessant om te lezen hoe de verschillende docenten de cursus invullen. Ik heb de cursus aan het CVO gevolgd. Bij ons kreeg pairing vrij veel aandacht in het tweede jaar. We zaten toen een aantal lessen in het lokaal van de gevorderden in de opleiding koken. Terwijl zij een hoogstaande maaltijd bereidden, kregen wij eerst theorie. Daarna bespraken we welke bieren bij de verschillende gangen zouden passen. Tot slot proefden we dan samen met de koks de gekozen combinaties. De eerste lessen bracht de docent de bieren mee. Daarna was het aan ons. Deze manier van werken was bijzonder leerrijk voor ons én voor de koks.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hey, Kevin. bedankt voor de mooie woorden. Geeft mij nog meer goesting om er vanaf oktober ook voor de tweede lichting weer iets interessants en uitdagends (;-) ) van te maken .. Tot bij een goede pint bier ! (een van FW 😉 ?)

  Geliked door 1 persoon

   1. ‘wat er op mag en wat er niet op mag’ in het kort gezegd. Over ingrediënten, wettelijke verplichtingen, marges op ABV en ook wat bijvoorbeeld niet mag naar reeds bestaande merken toe.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s