10 feel good beers for the summer.

Als het wat meevalt lig je de komende weken ergens je eigen tamme zelf te wezen onder een parasol die je beschermt tegen een brandend zonnetje. Nutteloos zitten/liggen, genieten eigenlijk. Wij Belgen laten zulke momenten niet voorbij gaan zonder daarbij iets te drinken; een frisse Gin Tonic, een koele witte wijn, een fluitje champagne,…..Nee, niets van dat alles uiteraard. Je bent hier vooralsnog op een bierblog of wat dacht je.

Hieronder enkele Belgische bieren als survival pakket voor een hete zomer:

SAMSUNG CSC

1. Oude Geuze van brouwerij/stekerij 3 Fonteinen. Ja, ik ben een fan van deze brouwer/steker. Er is iets met deze oude geuze dat mij steeds naar meer doet verlangen en dit tot één van mijn favoriete geuzes maakt. Is het zijn uitgesproken zurigheid die verfrist zonder smoelen te doen trekken? Zijn het de zachte houttoetsen die boven komen? Of zijn het die sprankelende belletjes die tong en gehemelte prikkelen en het de allure geven van een fijne champagne? Ongetwijfeld is het een combinatie van dit alles en meer. Een topproduct van eigen bodem dat niet moet onderdoen voor die Franse bubbels.

SAMSUNG CSC

2.Taras Boulba van Brasserie de la Senne. Licht in alcohol, hoppig, verfrissend en doordrinkbaar. Een smaakvol voorbeeld van hedendaagse brouwkunst van deze Brusselse brouwerij. Een zomerbier, absoluut maar ik drink het het ganse jaar door. Ideale partner op een zonovergoten terrasje.

SAMSUNG CSC

3. XX Bitter van De Ranke. Al iets ongewoner want voorzien van een beendroge bitter die dit bier markant doet afsteken tov vele andere Belgische bieren. Een bitter bier nog voor bitter terug populair werd. Hoppig aroma, een doordrinker met karakter maar pas toch maar op voor zijn ABV van 6.5%. De stevige bitterheid laat een mooie droogte na in de mond die je doet snakken naar meer. Drink, taste, swallow, repeat…. De Variant XXX Bitter heeft door zijn nog grotere hopdosering een sterker aroma. Beide zijn aanraders van formaat!

SAMSUNG CSC

4. Oud Bruin van Brouwers Verzet. Enkele jonge honden die deze traditionele stijl aanpakken. Een blend van op vat gerijpt bier met vers bruin bier. Een blend naar smaak en gevoel van de brouwer. Een evenwicht tussen zoet en zuur, het zuurdere weegt wat meer door. Frisse fruitige toetsen. Vineuze toets, accenten van hout, complex. Ongetwijfeld een dikke hit aan de dis en misstaat zeker niet bij barbecues want complex genoeg om met diverse gerechten samen te gaan. Zuur en zoet verweven in een fles. Andere aanrader in het genre: Duchesse de Bourgogne, Rodenbach Grand Cru, Oud Bruin Vanderghinste,….

2013-06-11 18.25.19

5. Saison Dupont van Brasserie DupontDoe zoals de veldarbeiders dat vroeger deden;  nuttig deze nadat je het gras hebt gemaaid. Na het zweet de verdiende verkoeling. Deze Saison heeft een kenmerkende gistige geur met een heel milde zurigheid in de aanzet, hoppig met milde bitter en mooi droog. De klassieker onder de saisons, voor velen het voorbeeld bij uitstek maar er zijn er nog: Saison d’Erpe Mere, La Vermontoise, Saison de Dottignies, Saison Cazeau, IV Saison,….

SAMSUNG CSC

6. Estivale van La Rulles. Het zuiders karakter van de Gaume streek schijnt door in dit bier. Een frisblond bier met duidelijk exotische hoparomas dat zich heel gemakkelijk laat drinken. In een 75cl fles, om te delen dus en ideaal bij een zomers feestje.

Belle-Fleur

7. Belle-fleur van De Dochter van De Korenaar. Ja, ook in België weten ze met goede IPA’s op de proppen te komen. Deze Belle-fleur heeft een mooie fruitige geur zoals de beste IPA’s dat hebben met een duidelijke doch niet te harde bitter. Ook de Extase en Crime Passionel passen mooi in dit rijtje. Allen van dezelfde brouwerij, topkwaliteit.

S

8. Origame 4 van Brasserie du Brabant. Een lichte IPA, slechts 4.3% alcoholgehalte. Een session IPA dus, eentje waarvan je er gemakkelijk meerdere kan drinken zonder achterover te vallen. Licht doch met een goede body, fruitig en met een stevige bitter. Lekker.

P1160184

9. Fou Foune van Cantillon. Een prachtvoorbeeld van een fruitbier. 2 jaar oude lambiek waaraan verse abrikozen worden toegevoegd. De lambiek ‘verteert’ dit fruit en neemt zijn smaken over. Fantastische geur van verse abrikozen en het vel van de abrikozen. Lichte, verfrissende zurigheid. Sappig en fruitig. Een zomerse cocktail op zich! In hetzelfde genre is de Oude Quetsch, lambiek met pruimen, van Gueuzerie Tilquin ook een aanrader.

SAMSUNG CSC

10. Kriek van Hof ten Dormaal. Een lekkere kriek, dat kan smaken. Als hij goed gemaakt is tenminste en de smaak van de krieken niet is murw geslagen met kilo’s suiker of liters siroop. Dus laat die overzoete en plakkerige kriekbieren aan de kant en kies voor een echt zurig voorbeeld. Deze versie van Hof ten Dormaal op basis van hun Zure van Tildonk zal je misschien niet overal meer vinden maar er zijn genoeg goede andere voorbeelden; kriek Cantillon, Oude Kriek van Boon, Cuvée Renée oude kriek van Lindemans, oude kriek van Oud Beersel,…..

Dit zijn er 10 die mooi passen bij een zomers sfeertje. Natuurlijk geraak je met 10 bieren niet ver, een seizoen duurt nog steeds 3 maanden. Deze 10 bieren zijn dus enkel een leiddraad, meer dan keuze genoeg in binnen- en buitenland.

Cheers

Belgian Beer Geek

Een gedachte over “10 feel good beers for the summer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s