Heads up; Brewdog Brussels is coming!

brewdog[1]

Brewdog, van een startend bedrijfje in 2007 met 2 personen, James Watt, Martin Dickie en een hond, tot een fors uit de kluiten gewassen craft brewery. Van enkele liters bier in het begin tot een jaarproductie van 200.000Hlt momenteel en met zicht op een forse uitbreiding tot 1.000.000Hlt. 26 bars wereldwijd, een handvol bars waaronder Brussel zitten nog in de planning, 380 werknemers (de hond ook nog steeds naar verluid) en een naam en reputatie die overal gekend is. Het zijn indrukwekkende cijfers en feiten. De cijfers worden mede mogelijk gemaakt door de klanten/fans die reeds meermaals de kans kregen om mee te investeren via een crowdfunding constructie, de Equity for Punks. Het aantal aandeelhouders staat op 14.700 momenteel. Ondertussen zitten ze reeds aan de 4de editie van deze Equity for Punks en mikken ze op een financiering van om en bij de 25.000.000£. Een enorm bedrag dat onder meer zal aangewend worden voor; een nieuwe brouwerij om de capaciteit aanzienlijk te vergroten, een state of the art canning line voor bier in blik, de installatie van een brouwerij in de USA, de start van een zuur bier(!!) productie,….. In de gestage opmars, zeg maar invasie, van Brewdog past nu ook een bar in Brussel. Reeds enkele jaren gonst het van de geruchten die nu uiteindelijk waarheid worden.

De bezielers van Brewdog Brussels dat zijn Bob Rothstein en Mike Ogunrinde. Tijd om één van hen eens aan de tand te voelen over het project. Bob Rothstein ontvangt mij met plezier met een tas koffie, zwart als een Paradox Imperial Stout, zonder hondenkoekje!

Belgian Beer Geek: Wie zijn jullie? Hoe kwam Brewdog bij jullie terecht of hoe kwamen jullie bij hen terecht?

Bob Rothstein: Mike Ogunrinde en ik zijn goede vrienden geworden via mijn kinderen, ze liepen samen school. Zijn expertise in de horeca als beheerder van meerder café’s in het Brusselse en mijn ervaring in het zakenleven, management deden ons onze krachten bundelen om dit project aan te gaan. Ikzelf ben als bierliefhebber in contact gekomen met de craft bieren van Vermont via mijn job, die absoluut niets met bier te maken heeft. Op Brewdog zelf ben ik gestoten toen ik een artikel las in de Londense metro over Brewdog en hun Equity for Punks programma, het crowdfunding project waarmee ze geld ophalen bij de fans. Dat was toen in 2011, de 2de maal dat ze dit organiseerden en ik vond het gek genoeg om mee te doen en kocht een reeks aandelen. Het eerste bier dat ik dan van hun kon proeven was een collab met Mikkeller, ik dronk het toen bij Moeder Lambic in Sint-Gillis. Het smaakte naar meer, veel meer en deed mij ook besluiten om mijn investering aanzienlijk te vergroten en nog aandelen bij te kopen. Ik stond ook snel in contact met James Watt, een van de oprichters. Toen was er nog maar 1 bar, misschien 2, van Londen was nog geen sprake en ik vroeg hem ook ‘Wat ga je doen in het buitenland van bars?’ ‘Dat ze alles zelf zouden doen’ zei hij. Ik besprak het met Mike en samen besloten we dan om zelf het project aan te gaan en richtten we Brewdog Belgium op in 2012. Kort daarna kregen we dan de Brewdog Brand License, het franchiserecht. Het plan was toen om de eerste Brewdog bar te worden in het buitenland maar dat is het spijtig genoeg niet geworden. Ondertussen zijn we met Brewdog Belgium ook de exclusieve invoerder geworden van de Brewdog bieren voor België en Luxemburg.

SAMSUNG CSC

Belgian Beer Geek: De plannen voor een bar liggen reeds een tijdje op tafel. 1ste setting was de Stoofstraat maar werd gecanceld. Wat is er gebeurd?

Bob Rothstein: De plannen voor een bar in Brussel liggen reeds lang op tafel, inderdaad. Reeds in 2012 werd het idee geopperd voor een bar. De locatie in de Stoofstraat stond in de planning voor 2013/2014 maar werd uiteindelijk door protest van de buurtbewoners afgekeurd. Dit baarde ons heel wat kopzorgen en ook financieel hadden we reeds het een en ander geïnvesteerd. De stad Brussel had ons nochtans sterk gesteund op deze locatie want de plek stond al lang leeg. Ze staat trouwens nog steeds leeg. Een nieuwe locatie werd gezocht en na een tijd viel ons oog op dit gebouw nabij het Centraal Station, een veel betere locatie eigenlijk. In de jaren ’50 heeft SABENA hier nog gezeten, er was een gang onder het gebouw naar het station/perron dat rechtstreeks in verbinding stond met Zaventem. Mogelijk integreren we dit stukje geschiedenis in de bar door enkele referenties naar het verleden.

Belgian Beer Geek: Wanneer gaan de deuren open?

Bob Rothstein: De opening is gepland voor in September. De werken aan het gebouw zijn volop bezig en als alles goed verloopt kunnen we deze timing aanhouden. Nog enkele maanden geduld dus.

BiyXAYQIUAAk0k7

Belgian Beer Geek: Wat mogen we verwachten?

Bob Rothstein: De bar zal in zijn totaliteit een hele verdieping van het gebouw innemen met een groot barmeubel met 40 tapkranen, ruim zitplaatsen, een lounge hoek, vergaderzaal en tasting room en een groot buitenterras van 120m². Op de dakoverdekking dat je buiten aan het gebouw kan zien willen we een groot terras installeren. Vroeger toen Sabena hier nog huisde was dit reeds een terras. Binnen worden de 40 tapkranen opgedeeld in 2 x 20 taps aan 2 posities aan het barmeubel. Op deze 2 posities zullen ongeveer dezelfde bieren geschonken worden maar zo creëren we genoeg plaats en een vlottere service. Van de 40 tapkranen zullen er 20 van Brewdog zijn, de rest wordt aangevuld met buitenlands craft beer maar ook met Belgische bieren. Geen doorsnee pils echter, het is aan onze mensen om met hun kennis andere bieren aan te raden aan de klanten. Het aanbod zal ook regelmatig veranderen. Ook het flessenmenu zal ruim zijn. Met dit alles zullen we normaal gezien de grootste Brewdog bar worden wereldwijd.

Belgian Beer Geek: Zal er ook eten voorzien worden?

Bob Rothstein: Ja, een grote open keuken wordt voorzien. In het begin zal dit nog beperkt blijven tot hamburgers en snacks maar mettertijd wensen we het food aanbod uit te breiden.

Belgian Beer Geek: Komt er een bottle shop aan de bar?

Bob Rothstein: Nee, de verdeling van het bier  blijft lopen via de vakhandel. Wel is het de bedoeling dat er een aanbod Brewdog bieren in supermarkten als Delhaize, Carrefour, etc…. komt.

SAMSUNG CSC

Belgian Beer Geek: Mooie locatie! Beter dan die in de Stoofstraat?

Bob Rothstein: Ja! Hoewel een heel pak groter en dus zwaarder qua investering is het potentieel veel groter. In afstand liggen we even ver van het centrum van Brussel als in de Stoofstraat maar met het Centraatl Station juist aan de overkant kunnen we profiteren van de vele pendelaars en toeristen die het station in- en uitgaan. De vele toeristenbussen die hier voorbij komen dragen bij aan de zichtbaarheid van de bar. We mikken op de pendelaars die ’s morgens passeren voor een koffie en koekje en ’s avond terugkeren voor een bier voor ze de trein pakken. De vele toeristen zullen gedurende de hele dag kunnen langskomen voor een dosis goed bier en lunch of dinner. En natuurlijk de bierliefhebbers en beer geeks ook die op zoek gaan naar het betere craft beer.

Belgian Beer Geek: Blijft het bij Brussel?

Bob Rothstein: Nee! Als alles goed gaat en we halen onze doelstellingen dan komen er zeker nog bars.

Belgian Beer Geek: Moeder Lambic, L’Aubièregiste, Le Bier Circus,….  Er zijn reeds enkele bars die zich richten op artisanaal bier, craft beer en het betere Belgische bier. Moeten zij concurrentie vrezen?

Bob Rothstein: Nee! Eigenlijk zijn er te weinig zulke bars in Brussel. Het is de bedoeling van de vele mensen die anders naar een bar trekken waar geen aandacht wordt gegeven aan bier en waar ze enkel de overbekende doorsnee bieren kunnen vinden een kwalitatieve optie te geven. Het personeel zal getraind zijn en de klanten kunnen bijstaan in hun keuze. In die zin willen we streven naar een gelijkaardige aanpak als een Moeder Lambic die ook een dienst verleent aan haar klanten. Er zijn teveel bars in Brussel die bier niet naar waarde schatten en te weinig bars zoals diegene die je vernoemt die bier de plaats geeft die het verdient.

Tank_03

Belgian Beer Geek: Brewdog zit niet om een stunt verlegen. Wat mogen we verwachten bij de opening van de bar in Brussel?

Bob Rothstein: Er ligt nog niets vast. We hebben aan enkele dingen gedacht, we hebben zelfs aan een tank gedacht waarmee Brewdog al enkele stunts heeft uitgehaald….Als er mensen onder je lezers zijn met originele ideeën voor bij de opening mogen ze het altijd laten weten. Alle tips zijn welkom. Wat vrijwel zeker is is dat Martin en James zullen aanwezig zijn bij de opening.

Belgian Beer Geek: Nodigen jullie Carlos Brito uit?

Bob Rothstein: Hahaha, nee dat denk ik niet. Hij zou ook niet opdagen denk ik.

Belgian Beer Geek: Ok, bedankt voor het gesprek. Nog veel succes met de opbouw en tot in September!

Je leest het; grootse plannen voor de Brewdog bar in Brussel. Nog enkele maandjes geduld en je kan het zelf gaan aanschouwen. In de tussentijd kan je je dorst wel stillen met enkele Punk IPA’s 😉

En als je ideetjes hebt voor tijdens de opening mag je deze gerust achterlaten als reply!

Cheers

Belgian Beer Geek

2 gedachten over “Heads up; Brewdog Brussels is coming!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s