Leuven Innovation Beer Festival 2015

SAMSUNG CSC

Festivals en dan specifiek bierfestivals, er is geen tekort aan de laatste tijd. Iedere vereniging schudt er wel eentje uit de mouw en gedurende een lange periode kan je in België wel ieder weekend ergens terecht om bieren te gaan degusteren. Het ene festival na het andere en het ene al beter dan het andere. De een moet het hebben van het enorme aanbod, de ander van die ene brouwerij die nergens anders staat en nog een andere van zijn diversiteit. Je onderscheiden van de rest is noodzakelijk wil je er wat bovenuit steken en genoeg volk trekken.

SAMSUNG CSC

Innovatie

Dat dit door Hof Ten Dormaal georganiseerde festival al van bij de initiële gedachte er eentje was dat zich wou onderscheiden was duidelijk. Leuven Innovation Beer Festival, een ronkende titel met als thema; innovatie! Nieuwere brouwerijen, brouwerijen die al eens durven de kant van het experiment opgaan, nieuwe stijlen, oude stijlen die terug opgerakeld worden…dat was zowat waar het om draaide. Niet de klassieke pils of tripels (niet dat daar iets mis mee is uiteraard) maar het nieuwere geweld. Combineer dit met een aantal lezingen door kenners rond hedendaagse thema’s in de bierwereld, een in samenwerking met de Leuvense Chocolatier Antoine ontwikkelde praline en roomijs, een bottle shop met zo goed als alle bieren van het festival aan spotprijzen, een werkelijk prachtige locatie en je hebt iets unieks. Reken daarbij nog een stralende zon en je weekend zat goed, als bezoeker of als organisator/medewerker; ik zag niets dan blije gezichten. Een niet te onderschatten rol was trouwens weggelegd voor het gebouw, De Hoorn, zelf.

SAMSUNG CSC

De Hoorn

De Hoorn, een historische plek waar ooit de eerste Stella uit de ketels vloeide. Een innovatief festival dat plaats heeft op de plek waar het bier werd gebrouwen waar het zich nu eigenlijk tegen afzet, het bereik van een ironiemeter zou tekort schieten. Het gebouw werd na het vertrek van Stella en de verkoop ervan omgetoverd tot een prachtige locatie waar een café/restaurant, bedrijven en een evenementenzaal zijn in ondergebracht. Een mooie mix van klassieke grandeur en hedendaags design. Boven waren de oude beslag- en filterkuipen nog te bezichtigen, de onderkant van deze ketels bepaalde dan weer de sfeer in de zitruimte van het festival. Deze setting droeg ontegensprekelijk bij aan de sfeer van het festival. De aankleding met eenvoudige houten appelbakken, sfeerlampjes en eenvoudige opschriften maakten het plaatje compleet.

SAMSUNG CSC

De Brouwers:

20€ ingang in voorverkoop, 25€ aan het festival zelf. 7 jetons (jetons kon je bijkopen aan 1.5€ het stuk), een programmaboekje en een glas van 10cl (want je komt hier om te degusteren, niet om je laveloos te drinken); dit alles om je te wagen aan onder meer het volgende;

 • Foglie d’Erba, een Italiaanse brouwerij uit de Dolemieten. Een machtig lekkere American Pale Ale, Babél. Ook een heerlijk IPA en DIPA; Hopfelia en Freewheelin. Duitse hop voor het bitteren, Amerikaanse voor het aroma. Fantastisch! Deze staat reeds op de planning om te bezoeken tijdens de zomervakantie.

SAMSUNG CSC

 • Brekeriet, jonge en ambitieuze kerels uit Zweden. Zure bieren. Geen spontane gisting maar met Brett en allerhande bacteria vergistte bieren. Niet iedereen zijn meug naar de reacties te horen maar voor mij reeds meerdere festivals een dikke hit. Whisky Sour, een licht geturfde citrus-zure sour. Sour & Salt, de naam zegt het al; zuur en zout, zeg maar een licht zilte toets. Dringend import naar België gevraagd aub!

SAMSUNG CSC

 • NØgne. Noorse kwaliteit, steengoede bieren maar ook minder nieuws. Hoofdbrouwer en medeoprichter Kjetil Jikiun stapt uit de firma wegens meningsverschillen en begint opnieuw in Kreta op onontgonnen terrein. Hopelijk worden zijn bieren ook zo goed als de Aurora Australis van NØgne. Die Aurora Australis, een quadrupel die gebrouwen werd in Australië en dan verscheept werd naar Noorwegen om de effecten van de scheepsreis te ondergaan, kon tellen als experiment.

SAMSUNG CSC

 • Goose Island. Ja, een AB-Inbev vehikel sinds 2011 maar de bieren die ze meenamen waren goed. Halia, Madame Rose, Class of ’88. Grote verrassing was dat ze toch enkele flessen Bourbon County Brand Stout en Vanilla Rye hadden overgevlogen. Met als gevolg een flinke opstopping ter hoogte van de stand van Goose Island. Gelukkige moest ik er juist zijn om te helpen serveren 😉 Pittig detail: AB Inbev werd eerst gecontacteerd met de vraag of Goose Island wou deelnemen. AB Inbev zag dit niet zitten, zag liever hun Leffe IPA in the picture. Toen contacteerde de organisatie maar Goose Island rechtstreeks, die meteen present tekende.

SAMSUNG CSC

 • Hof Ten Dormaal. Die Revenge of the Strawberry dat was het niet helemaal maar gelukkig was de Cider veelbelovend. De Inferno, een blend van bieren die konden gered worden uit de brand in de brouwerij werd ook gesmaakt door velen.

SAMSUNG CSC

 • New Belgium. Een schitterende La Folie, een blend van foederbieren uitgekozen door Lauren Salazar die zelf ook aanwezig was. De Transatlantique Kriek zat er dan weer flink naast volgens mij. Dit is een blend van Oude Kriek van Oud Beersel met een blond bier van New Belgium. Het was duidelijk dat het blond bier teveel domineerde en niet op een goede manier. Cocoa Mole een porter met cacao, chilies en kaneel was niet mijn ding, hun Rampant IPA maakte het weer goed.

SAMSUNG CSC

 • De Dochter Van De Korenaar stond er onder meer met Charbon, een stout gemaakt met op eikenhout gerookte mout en vanillepeulen, in 33cl. flesjes. Een stuk handiger dan de 50cl flessen. De Passe Partout was een hoppige doch wat waterige session IPA. Uit de tapkraan vloeide dan weer een heerlijke Sans Pardon, een Imperial Stout.
 • Ales Agullons , een artisanale brouwerij uit Spanje. Settembre, een smakelijke blend van jonge lambiek van Cantillon met hun eigen Pura Pale Ale. Barrica een met Merlot druiven op hout gerijpt bier, lekker.

SAMSUNG CSC

 • De Kroon. Tja, die viel een beetje uit de toon want stond er nu toch een brouwerij met een klassiekere tripel, Delvaux en een speciale belge, Super Kroon? Gelukkig genoeg was deze stand voor sommige mensen een veilige haven waar ze even de smaakpapillen op rust konden brengen na al het nieuwere geweld. En die Super Kroon die smaakte mij ook best op het einde van een lange dag.
 • Brouwerij Kees. Volgens velen nog niet op punt ten tijde van het Alvinne Craft Beer Festival maar nu smaakte die Double Rye IPA heel goed en ook die Export Porter mocht er zijn al was die misschien wat teveel chocola-chocola. Dat komt dus wel goed!

SAMSUNG CSC

 • Freigeist. Veel gushers blijkbaar….Tja! Die Atlantique Gose smaakte gelukkig wel, die Pfefferkörner daarentegen….
 • De Molen. Een stevige blend van stouts genaamd Cuvée #3 deed mijn honger naar dikke stouts stillen. De White Witch was een lekkere Saison. Groot&Sterk, een gepeperde en gerookte Barley Wine was wat teveel van het goede voor mij. Het spekgehalte lag te hoog. Storm&Regen was dan weer een oerdegelijke DIPA.

SAMSUNG CSC

 • Siren Craft Brew. Topbrouwerij uit de UK. Klein misverstand want niets van het op voorhand aangekondigde bier was mee. Verrassing dus. Gelukkig hadden ze een weergaloze Saison mee, Ratchet, die ook wat explosief bleek te zijn 😉 Hun 7Seas IPA stelt dan weer nooit teleur.
 • Tiny Rebel, craft beer uit Wales. Fubar, Bass Drop en Dirty Stop Out vulden mijn glas waarbij vooral de 1ste mij kon bekoren – een stevig gehoprt APA.

SAMSUNG CSC

 • Stillwater Artisanal, geen echte brouwerij maar een beer designer zoals dat dan heet. Een commercant zo je wil. Niets mis mee, die Mono en Stereo werden gesmaakt door zowel mijn echtgenote als mijzelf.
 • Brouwerij De Vlier, een lokale brouwerij die veel werkt met champagnegisten. Niets opmerkelijks. Tot op heden weet deze brouwerij mij nog niet te bekoren met hun bieren.

SAMSUNG CSC

Hobbybrouw competitie

Dat innovatie niet enkel te vinden is bij de aanwezige brouwerijen zelf maar dat ook hobbybrouwers verrassend uit de hoek kunnen komen toonde deze competitie. Verschillende hobbybrouwers pakten de uitdaging aan en kwamen op de proppen met enkele bieren. Uiteindelijke winnaars; Nico Lugil en Erik Meyleman met een bier met op appelhout gerookte mout. 1000liter van hun bier gebrouwen bj Hof Ten Dormaal is de hoofdprijs.

SAMSUNG CSC

Hof Ten Dormaal, bravo!! Het zijn moeilijke tijden geweest voor jullie na de brand in de brouwerij begin dit jaar en de miserie is waarschijnlijk nog niet achter de rug maar dit festival toont dat jullie er weer volop staan en er voor gaan. Ne grute merci aan de familie Janssens en alle medewerkers voor een geslaagde eerste editie. To be repeated next year!!

Cheers

Belgian Beer Geek

 

 

3 gedachten over “Leuven Innovation Beer Festival 2015

 1. Leuk verslag. Fantastisch festival, zowel qua brouwers, bieren, organisatie, sfeer en setting. Dank u Hof Ten Dormaal, moge er nog vele edities volgen!!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s