ZBF 2015

Photo Credit Frederik Vaasen

 

 ZYTHOS Bierfestival 2015

Ja, HET bierfestival bij uitstek! Ik heb het moeten missen…..Een mens kan nu eenmaal niet alles doen wat hij wenst, keuzes moeten gemaakt worden dus werd dit festival met spijt aan de kant geschoven. Niet getreurd echter want met 17.000 bezoekers werd het succes van vorig jaar nog overklast en kan ik zeggen dat ik zowat de enige ben die niet geweest is :-p

Een 100-tal standen, een 500-tal bieren te proeven, 17.000 bezoekers uit binnen- en buitenland. Het ZBF tovert steeds met indrukwekkende cijfers die hun reputatie als een van de betere bierfestivals eer aandoet.

Het verslag van 2014 kan je hier nog nalezen indien je dat wenst –> Zythos 2014Voor het verslag van dit jaar laat ik graag enkele bezoekers en medewerkers aan het woord. Geen beter beeld dan dat van de mensen die van heinde en ver naar Leuven trekken speciaal voor dit festival:

11117972_10152918263822903_2078746646_n
Photo Credit Melissa Dhooge

 

Melissa Dhooge, 26jaar, Waregem, medewerkster Bierhalle Deconinck, EVA-dame, bierliefhebster:

‘De lange rijen bij De Struise Brouwers waren weer opvallend maar ook Hof Ten Dormaal en Alvinne(waar ik zelf meehielp) werden het hele weekend heel druk bezocht. Iedereen wou het Innovation beer van Ten Dormaal proeven en ook het collaboration bier van Bierhalle Deconinck met Alvinne; Black King (stout BA op Bordeaux vaten)was snel uitverkocht. Topper: Moeilijk om er 1 uit te halen maar de 1.5Y BA Renaissance van De Dochter van de Korenaar was schitterend. Afknapper: AB Inbev die met zijn Leffe Royale Cascade IPA een teleurstelling aflevert. Maar net zoals Delirium-Huyghe blijven ze veel bezoekers lokken, vooral buitenlandse bezoekers dan’

17322857702_74f771c43a_o
Photo Credit Tom Nimtschek

 

Tom Nimtschek, 39 jaar, Duitser, blogger op probierchen.wordpress.com, beer geek:

‘Het Zythos festival bood mij een wonderlijk inzicht in de Belgische bierwereld met al zijn Lambiek en geuzes. Ik heb er veel plezier aan gehad om mij door die verscheidenheid te werken. ik heb bieren kunnen proeven waarvan ik nog nooit gehoord had, veel nieuwe bieren kunnen proberen en nieuwe brouwerijen leren kennen en leuke nieuwe mensen leren kennen. Mijn bier horizon heeft zich duchtig verruimd maar precies daarom ben ik ook geweest en zal ik volgend jaar ook terugkeren. Topper: Mij vastleggen op 1 bier is moeilijk maar laat mij de Oude Geuze van De Cam vermelden, die was zeer indrukwekkend. Zulke bieren vind ik niet in Duitsland.’

zfb-2015-023
Photo Credit Tom Nimtschek

 

Eugène Kobiashvili, 27 jaar, Antwerpen, beer geek, 77ships op Ratebeer:

‘Op Zythos dit jaar werd het weeral duidelijk dat een tweedeling bezig is te ontstaan in het Belgische bierlandschap tussen traditionalisten en bewonderaars van Amerikaans craft beer. Alsook het groeiende aantal brouwers die hierop inspelen en een redelijk aantal brouwers die hun bier profileren als al dan niet gebalanceerd of hoppig. Zelfs AB-InBev stelde een IPA voor welke triest was om het licht uit te drukken. Voorlopig leven de beide groepen nog vriendelijk gezamenlijk en was er op Zythos plek voor zowel de verklede carnavalgangers als de verstokte tickers. Duidelijke winnaar voor mij was toch “ Dochter van de Korenaar met  La Renaissance BA: 1 1/2 year”.’

16702257484_669befce07_o
Photo Credit Frederik Vaasen

 

Paul Walsh, 32 jaar, in België verzeild geraakte Ier, bierliefhebber, uitgever van het Belgian Beer & Food magazine:

‘Het ZBF is een van de meest professioneel georganiseerde festivals in België, het wordt snel vergeten dat het volledig steunt op vrijwilligers. Ze hanteren een no-nonsense formule – een overvloed aan standen met bijna alles wat een bierliefhebber wenst van België. Ongetwijfeld is een van de grootste voordelen dat je er enkele kleine maar heel interessante brouwerijen kan ontmoeten en aanspreken.  Zelf stond ik voornamelijk aan de Belgian Beer & Food stand maar ik kon toch enkele ontdekkingen doen. Brasserie du Brabant met hun session double IPA wat klinkt aIs een contradictio in terminis maar het werkte wel. Het was een goed gehopte dorstlesser. Perron was ook heel interessant. Ze hadden een goede Porter en een ongefilterde lager vol karakter, niet iets dat je dikwijls vindt in België’

17324718505_b7a5a87d44_o
Photo Credit Frederik Vaasen

 

Sofie Vanrafelghem, 33 jaar, Gent, Master beer sommelier, Sofiesworld.beFacebook: sofiesworldInstagram: sofievanrafelghem

‘Elk jaar ontmoet ik meer en meer mensen op het Zythos Bierfestival die voor het eerst afwijken van hun vaste merken en zo andere mooie Belgische bieren ontdekken. Dat vind ik persoonlijk nog steeds het mooiste aan dit event. Het bieraanbod is enorm veelzijdig. Zo zijn er elk jaar meer zure bieren terug te vinden. Enkel van mijn persoonlijke toppers in dit genre waren de Lambic Framboise, een delicieuze lambiek met frambozen van De Cam en Alvino een licht fijnzurig bier gelagerd op Bourgogne vaten met blauwe druiven van Brouwerij Alvinne.’

zfb-2015-008
Photo Credit Tom Nimtschek

 

Breandán Kearney, 34 jaar, Ier, Gent, bierliefhebber, erkend biersommelier, blogger op Belgiansmaak.com:

‘Niet alleen is het Zythos Bierfestival een van de grotere festivals in België, het is zo goed als één van de belangrijkste. Editie 2015 beklemtoonde dit door ook de kleinere brouwerijen een unieke kans te geven hun bieren aan te bieden maar ook door te opteren voor een kleiner 10cl glas, zo kon de festivalbezoeker echt de focus leggen op het degusteren. Het festival is ook een broeihaard van discussies omtrent wat de Belgische brouwwereld bezig houdt. Of dat nu het hete hangijzer is rond de bierfirma’s of de nieuwe trend van de ‘session’ bieren. Terwijl de brouwers mooi gevarieerd zijn in grootte en stijl zijn de sterren in de schaduw de stad Leuven (die haar biercultuur omarmt met het ‘Place to Beer’ initiatief) en de vrijwilligers van Zythos die dankzij hun harde werk erin slagen van ieder jaar meer volk aan te trekken terwijl alles vlot blijft lopen. Wat de bieren betreft bleven vooral de lage ABV bieren mij bij. De Passe Partout van De Dochter Van De Korenaar was met zijn lichte body gemakkelijk te drinken zonder een compromis te sluiten op smaak. De Ardennes Saison van Brasserie de Bastogne was ook een grote hit, deze heeft het kruidige en fruitige karakter die je verwacht van de stijl samen met een dosis funk . Met slechts 5.5% ABV  kon je meerdere malen genieten van zijn droge karakter en nazinderende bitter.’

zfb-2015-021
Photo Credit Tom Nimtschek

 

Valerio Banon, 33 jaar, Italiaan, Brussel, beer geek, eigenaar en chef van Italiaans restaurant/bierrestaurant La Tana:

‘Het ZBF heb ik altijd al een fijn festival gevonden; ieder jaar zijn er nieuwe brouwerijen die nieuwe ideeën aanbrengen maar ik vind er ook de brouwerijen die mij mijn eerste bieren hebben doen ontdekken en die mij de liefde voor de bierwereld hebben aangebracht. DuPont, Blaugies, Alvinne, De Struise Brouwers, De la Senne, St Hélène, De Glazen Toren, De Ryck, Den Driest, Dochter Van De Korenaar, Hof ten Dormaal, Prearis, allen waren ze in uitstekende vorm. De ontdekking van het jaar is Brasserie du Brabant die ons enkele uitmuntende producten voorstelden. Ik kan alleen maar hopen dat ze zo verder doen. Brouwerij Dijkwaert had enkele bieren van optimale kwaliteit, sommigen in een gecompliceerde stijl. Ik heb me uitstekend vermaakt zelfs al heb ik deze ZBF2015 anders ervaren tegenover andere jaren. Ik merkte een groot aantal toeristen op en ook de aanwezigheid van de grote concerns(AB Inbev, etc.) viel me op. Ook in Italië proberen deze terrein terug te winnen op de artisanale brouwerijen. Spijtig genoeg niet op de goede manier 😉 En ook in Italië zijn de kleine festivals uitgegroeid tot in heel Europa gerenomeerde namen maar we moeten nooit vergeten dat wij, Italianen, naar België gekomen zijn om de kunst van het bier te leren en om het bier te ontdekken op festivals zoals dit. Het ZBF zal altijd het ZBF blijven! Cheers!’

11166004_10152918263742903_336040474_n
Photo Credit Melissa Dhooge

 

Tim De Roeck, 32 jaar, Gent, beer geek, Voorzitter Gentse bierproefvereniging, tderoeck op Ratebeer:

‘17.000 bezoekers, die schuif je niet zomaar ergens in een hoekje. Ook dit jaar was het vooral de zaterdag flink aanschuiven tegen de late namiddag aan. Dit zorgde voor een levendige sfeer. Gelukkig was het zondag een stuk aangenamer. Misschien wel de opvallendste verandering dit jaar, was de keuze van de nieuwe proefglaasjes. 10cl ipv 15cl, om nog meer de focus te leggen op het proevenen en niet op het zuipen. Een goed idee! Waarom het de moeite blijft om naar het ZBF te komen? Voor mij persoonlijk; de primeurs en vaak zelfs nieuwe brouwers die men tijdens één weekend allemaal kan ontdekken. Wie mij een beetje kent, weet dat ik behoorlijk fanatiek elk nieuw Belgisch biertje traceer om te kunnen proeven. Zelfs op mijn lijst stonden maar liefst 70 bieren die ik nog nergens anders heb kunnen proeven. Ik ga jullie de lijst besparen, maar wil toch wel even een lans breken voor Brasserie Du Brabant. De nieuwe reeks bieren heet “Origame” en varieert van een “Double Session IPA” (what’s in a name), over Saison, naar een Brune en Tripel. Fijne bieren, ik zeg het u. Vooral die Double Session IPA lag bij menig bierkenner op de tong als je hen vroeg naar hun favoriet van het festival. Verder vond ik Den Triest IPA Dry Hopped ook een absoluut toppertje!’

Originele tekst na te lezen op Gentsebiervereniging.be

17324720975_150cde0cb1_o
Photo Credit Frederik Vaasen

 

Frederik Vaasen, 30 jaar, Tienen, bierliefhebber, beer geek:

‘Ah Zythos! Op twee dagen tijd hebben er heel wat proevertjes de revue gepasseerd. Zijn me bijgebleven: Vallen en Opstaan van Hof ten Dormaal & De Molen (zeer mooie imperial stout, licht rokerig, aan de zoetere kant), La Renaissance (1,5j gerijpt) van De Dochter van de Korenaar (subtiel, elegant, en moeilijk te vatten), en, vooral, Cuvée Sofie van Alvinne (zuur, granig, en gewoon verdomd lekker!). Qua brouwerijen was de grootste verrassing Brasserie Du Brabant, die –als ik mag afgaan op de Session Double IPA— mooie bieren aan het brouwen zijn. Mijn gokjes voor de consumententrofee: de bovenvermelde Session Double IPA gaat hoog scoren, en ik denk ook dat Amaris, de collaboratie tussen De Struise en Vliegende Paard Brouwers, het erg goed gaat doen. Allebei terecht, als je het mij vraagt!

11178585_10152918261557903_77215885_n
Photo Credit Melissa Dhooge

 

Vincent Callut, 38j, Brussel, beer geek, redacteur/reporter bij Happybeertime.com:

‘Ver van de drukte bij Hof ten Dormaal en De Dochter van de Korenaar, waar vele fans staan aan te schuiven, vind je bij Brasserie de la Lienne een verfrissende gedryhopte Grandgousier en een mooi evenwichtige stout, genaamd Noire. Met zekerheid een van mijn favoriete brouwerijen momenteel. Een speciale vermelding ook voor Brasserie du Brabant met een fijne Origame 4, omschreven als een Session Double IPA. Hum…De Saison is zeker ook het vermelden waard. Niet veel ontdekkingen op het ZBF festival maar zonder meer een leuk festival.’

11198397_10152918261412903_2090382234_n
Photo Credit Melissa Dhooge

 

Adrien Gallois, 37 jaar, Brussel, beer geek, redacteur/reporter bij Happybeertime.com:

‘De bieren die mij bijbleven: Passe Partout, De Dochter van De Korenaar die zijn naam niet gestolen heeft. The Politician van Hof ten Dormaal; onaangename geur, voer voor de vuilbak, een teleurstelling. Origame 4 van Brasserie du Brabant, een Session Double IPA(sic). De misleidende omschrijving ten spijt is deze heel goed. Vervolgens een Nondedju van Montaigu. Een Belgische tripel met honing in de neus, zoet in de mond zonder papperig te zijn. Brett & Oak van Anders. Hout komt er mooi door, de brett eerder subtiel. Sympathiek, zonder meer. Bij Leffe ga ik mij verzekeren van het feit dat ze bij AB Inbev met ons voeten spelen; Leffe Cascade IPA. De aromas zijn subtiel, laat staan onbestaand. Grandgousier van Brasserie de La Lienne, vers en hoppig en krijgt dankzij de gist een mooie gelaagdheid. Fils à Papa II van de De Leite, een perfect oud bruin. Oude kriek van De Cam is ook perfect. De smoked stout Vallen & Opstaan, je proeft duidelijk de expertise van De Molen.  Black King van Alvinne, geurt naar marker/solvent maar heeft een nootachtige adstringentie. Indian Summer van Den Triest, deze heeft zijn beste tijd gehad. Geen grote ontdekkingen dit jaar al dient Brasserie du Brabant in het oog gehouden te worden. Dank aan de organisatie om overgestapt te zijn naar de kleinere 10cl glaasjes opdat we meer kunnen proeven met natuurlijk het risico dat er slechte dingen tussen zitten.’

11198770_10152918264912903_833305395_n
Photo Credit Melissa Dhooge

 

Olivier Desmet, 43 jaar, Fransman, Brussel, bierliefhebber, eigenaar bierrestaurant Nuetnigenough:

Waarom het ZBF bezoeken? Een vraag die je je ieder jaar opnieuw kan stellen. Voor je gaat, helaas soms ook nadat je al geweest bent. Persoonlijk ga ik er altijd met de goede reden om bevriende brouwers te gaan groeten. Een kans om ze te bedanken, bijna allemaal tegelijkertijd, voor de kwaliteit van hun werk. Soms, en gelukkige maar, gebeurt het dat ik er een nieuw bier ontdek. Dit jaar heb ik kunnen kennis maken met Frédéric Magerat van Brasserie Du Brabant. Hij brouwt evenwichtige bieren, met een uitgesproken bitterheid maar niet alleen dat. Het was lang geleden dat ik nog zoveel plezier haalde uit een ‘double’; ronde aanzet gedragen door geroosterde mout, mooie lange afdronk, en finaal droogheid en bitterheid. De hop die verschijnt wanneer je het niet meer verwacht. Een reden te meer om toch maar ZBF bezocht te hebben…….’

zfb-2015-014
Photo Credit Tom Nimtschek

 

Bert Mattijs, 34 jaar, Maldegem en Tim Breemersch, 33 jaar, Sint-Katelijne-Waver, bierliefhebbers. Samen met Roeland Rypens, 36 jaar, Antwerpen, stuwende krachten achter het digitale bierfestival Beerawards :

‘Rondlopen in Leuven, altijd een belevenis. Je betreedt een hal vol met standjes, veel bier, brood, reclamepanelen en zotte brouwers. Een oase van drukte voor de toevallige passant, een oase van veelheid voor de beginnende liefhebber, een oase van kleine geheimpjes voor de doorwinterde drinkebroer. Soms overvalt me het gevoel dat ik er weinig te ontdekken vind. Dan kuier ik op zondagnamiddag langs blond, bruin en tripel en denk een kleine ‘ach ja’, zonder veel acht te slaan op die verborgen cuvée die ook nog op de kaart staat. Dan sporen anderen me aan om toch nog eens te passeren en die of dat te proberen. Mijn grootste smaakgenot bleek toch die Goudenband van 2004. Onwaarschijnlijk dat je voor slechts 1 drankbon dit goud mocht proeven. Ik dronk nog enkele zaken waarvan de naam me jammer genoeg ontglipt is. Dat is ok, dat mag. Tim, die was zo zot om zaterdag te gaan. U zal in de schaduw van andere grote mensen staan wachten om dat geliefd brouwsel van de Struise te proeven. U zal hunkeren naar de Cuvée Sofie zonder te beseffen dat u eigenlijk twee bonnetjes gaf. U zal beseffen dat Den Triest fantastische bieren maakt en daarbij realiseren dat er ook nog veel blond, bruin en tripel te drinken valt. Neen, beste vrienden, ZBF is niet zomaar een festival. Het is een bijeenkomst van mensen die willen ontdekken en genieten. Soms wordt de drukte overweldigend en is het iets moeilijker degusteren maar altijd zal je wel ergens iemand tegenkomen die met jou een verhaal wil vertellen.’

Originele tekst na te lezen op Beerawards.be

17324730605_f862951bf4_o
Photo Credit Frederik Vaasen

 

Martijn Körvers, 39jaar, Brussel, bierliefhebber, lid van Malt&Mout en BierKultuur(VUB)

Hoewel ik al sinds de tijd van de Objectieve Bierproevers lid ben van Zythos, het ZBF zelf had ik nog niet bezocht. Tot nu dus. Van zodra de bierlijst online stond kon de echte voorbereiding beginnen: de eerste selectie. Van 500 bieren naar slechts 25 op mijn lijstje. Met een proefteam van twee personen en glaasjes van 10cl – een maat waar ik achter sta – komt dat neer op vijf ‘pintjes’ (1,25l) per persoon over een namiddag. Verder schrappen onnodig… Na een onwennige reis  – die ‘pendelbus’ van De Lijn, was die nu gratis of gewoon te betalen?  – een zigzag-parcours langs verschillende kassa’s  – helaas niet allemaal met Bancontact  – en het omhangen van de glashouder, kon het proeven beginnen! Wij deden het festival aan op zondag, een goede keuze wat drukte betrof. Een minder positief aspect van die dag was het feit dat er al een paar bieren niet meer te krijgen waren, vooral bij De Struise Brouwers was dit merkbaar. We konden babbelen met medebierliefhebbers: oude bekenden, mensen die we enkel nog maar online kenden of zelfs nog niet! Onze jetons hebben we zonder problemen op gekregen, en aldus een paar bijzondere, mij nog onbekende bieren geproefd: -Gueuzerie Tilquin de Gueuze Tilquin (Draft Version), en de Oude Quetsche Tilquin à L’Ancienne (2014) – De Struise Brouwers de Cuvée Delphine (Vintage 2012) -Brouwerij De Dochter van de Korenaar de Crime Passionnel – Brouwerij Hof Ten Dormaal de Vallen en Opstaan en de Leuven Innovation – Brouwerij Alvinne de Alvino 2014 – Brasserie de la Senne de Wadesda Eupa. Zijn we volgend jaar weer van de partij? Dat hangt af van de bierlijst. De huidige bierlijst toonde aan dat het zijn van een ‘echte’ brouwerij absoluut niet garandeert dat er ook geweldige bieren worden gebrouwen: velen overstegen de middelmatigheid niet…Op een bierfestival wil ik vooral nieuwe bieren leren kennen, geen bieren die je in veel cafés al jaren op de kaart kunt vinden, en daar slagen andere festivals toch vaak beter in. Anderzijds is dit wel het enige evenement van Zythos zelf, dus als trouw lid toch wel een must en een uitstekende gelegenheid om andere bierliefhebbers te ontmoeten!

zfb-2015-012

Antoine Pierson, 35 jaar, Brussel, beer geek, eigenaar beer shop Malt Attacks

‘Ik bezocht ZBF op zondagmiddag en ook al was er veel volk het bleef gemoedelijk en ontspannen. Niet te veel fille maar wel al enkele brouwers die door hun bier zaten(Struise natuurlijk). Een gemoedelijke sfeer ondanks de omvang van het evenement, sympathieke bezoekers waarmee ik vlot een praatje kon slaan, aanbevelingen die de ronde deden en alzo ook een deel van de ‘buzz’ verklaarde rond Brasserie du Brabant. Enkele bieren die me bijbleven: Origame 4 van Brasserie du Brabant; een fantastische textuur voor een bier zo licht in alcohol. De hoppige aromatische kant kant goed in balans met een aangename, evenwichtige bitter. Grandgousier van La Lienne; een licht doch sterk verfrissend bier. Gedryhopped met Amarillo(als mijn geheugen mij niet in de steek laat), een bier dat aan de zomer doet denken. Kriek van Hof ten Dormaal, een lekker zurig bier dat zich onderscheidt van de lambiek kriekbieren door zijn aparte zurigheid en zijn minder ‘wilde’ kant. Leuk om te proeven dat ze hun experimenten op basis van hun Zure van Tildonk verder zetten. Ook even dat ‘experimenteel’ bier van Brasserie de Bastogne vermelden dat heel veelbelovend proefde. Het ZBF blijft een niet te missen festival in België.’

Nen dikke merci aan iedereen die bereid was een tekst en enkele foto’s aan te brengen. Je leest het, het ZBF is en blijft een topfestival.

‘Talk of the town’…..Brasserie du Brabant die we hiermee een succesvolle toekomst toewensen en nomineren als de brouwerij om in het oog te houden! Hier hoor je nog van…..

SAMSUNG CSC

Cheers

BelgianBeerGeek

2 gedachten over “ZBF 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s