Wadesda #5 – Brasserie De La Senne

SAMSUNG CSC

Wa des me da na wei? Mais qu’est-ce que c’est ça? Wa hemme ze na weil in maine pot gekapt. Wa hemme ze na weil gemijoteid? Dei tuveneirs d’houblon van oan de Senne moete toujours me e specialleke afkomme ze……Godverdoemnondemiljaar!

Nee, in plat Brussels verval ik niet bij het drinken van deze Wadesda #5 van Brasserie de La Senne. Integendeel, iets lyrischer proza zou passend zijn maar dat is ook mijn meug niet. In ieder geval, als De La Senne met iets nieuws op de proppen komt is het altijd een plezier om te proeven.

Wadesda?

Wadesda? Ja, inderdaad…Wat is dat? De serie Wadesda is een serie van bieren waarmee De La Senne de ietwat experimentele kant opgaat. Een nieuw ingrediënt, een nieuw bier, nieuwe techniek,….. de Wadesa bieren zijn testcase bieren. De vorige Wadesda, #4,  maakte gebruik van een nieuwe methode om hop te verwerken/bewaren. Gewoonlijk wordt hop ofwel in gecompresseerde pellets, gedroogde hele hopbellen of verse hopbellen(in seizoen) aangeboden maar hier gebruikte men een gelyophiliseerde versie. Ja, hier en daar gebruikt men ook wel hopextracten. Nu, gelyophiliseerd, wat is dat? Ja, moeilijk woord maar eigenlijk betekent het gewoon gevriesdroogd. Door het vriesdrogen wordt het water uit de hopbellen omgezet in ijskristallen die snel verdampen. Deze manier zou garant staan voor een goede bewaring van de alfa- en betazuren van de hopbellen en zou het verse karakter behouden van de hopbel.

Wadesda #5 en #6 gaat verder op hetzelfde elan; gevriesdroogde hop. Ditmaal werd voor de Perle hopvariëteit gekozen, een Duitse dual purpose hop. Dual Purpose, zeg je? Dit betekent dat de hopbellen genoeg hopoliën bevatten om een sterk aroma af te geven maar ook genoeg alfazuren bevatten om het bier aan te bitteren. Dual purpose = dubbel doel.  In Wadesda #5 werd de standaard gepelletiseerde hop gebruikt, in Wadesda #6 de gevriesdroogde Perle hop.

SAMSUNG CSC

 

Proeven:

Oog: Royale kraag, wit als sneeuw. Schuim houdt heel goed aan, kleverig tegen het glas. Lichtblond bier, wazig – licht troebel met een fijne saturatie.

Neus: Zo typisch en herkenbaar De La Senne. Aromatische geur waar gist en hop elkaar afwisselen en ondersteunen. Gistige prikkels. Kruidige hoptoetsen, lichtjes wat salie en een zacht fruitige hopgeur met wat steenfruit. Een heerlijke aromatische neus weer. Europese noble hop.

Mond / Aroma:  Zachte start, fruitige hop. Lichte carbo prikkel, eerder gering. Medium body, rond. Zachte, gebalanceerde hopbitter op het einde, niet te uitgesproken maar wel met een klein wrang kantje. Mooi ondersteund door een moutige smaak en nasmaak. Medium droogheid op het einde. Lekker!

ABV: 5.5%

SAMSUNG CSC

Etiket: Wadesda style

Lekker, dat zal wel zijn. Eerder laag in alcohol, vol van smaak, niet zoet en met een prominente rol voor de hop. De La Senne quoi!

Wadesda #5 geproefd, dan nu over naar Wadesda #6!

Cheers

BelgianBeerGeek

 

Een gedachte over “Wadesda #5 – Brasserie De La Senne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s