La Renaissance 1 year BA – De Dochter van De Korenaar

SAMSUNG CSC

De Docher van De Korenaar, een artisanale brouwerij uit de enclave Baarle-Hertog staat garant voor heerlijke, goed gebrouwen bieren. Na eerder deze La Renaissance met een half jaar rijping op vat te hebben geproefd moest nu de 1 jaar oude eraan geloven. Oh, kommer en kwel toch…..Wat is deze bezigheid als bierproever toch een ware martelgang! En dan moet de versie met anderhalf jaar rijping nog de revue passeren. Die laatste is trouwens net uitgekomen maar in een  zeer beperkte oplage dus eerst zien dat ik er eentje (of 2) vast krijg.

De details van het project nogmaals kort opgesomd; IPA volgens ‘Engelse’ stijl, overdaad aan Europese Kent Golding hop, rijping op vat, vers – 6 maand – 12 maand – 18 maand. Een ‘herboren’ IPA!

Oog: Goudblond en licht wazig. Lichtbeige romige schuimkraag, vast. Fijne saturatie in het glas.

SAMSUNG CSC

Neus: Licht funky(milde geuze), weer zit ik met die brett in het hoofd. Milde zurige toetsen. Groene appel. Hout. Vanille. Nog steeds een mooi hoppig floraal en fruitig aroma doch iets milder, minder uitgesproken dan de half jaar versie.

SAMSUNG CSC

Mond: Lichtzoete aanzet. Romige en medium body. Heel fijn en licht zuurtje dat komt opzetten en wat extra verfrissing meegeeft. Beendroge afdronk, stevige hangende bitter. Hout. Tannines meer op de voorgrond, lichte adstringentie. Zuurtje iets prominenter.

ABV: 7%

Etiket: Idem vorige versie met vermelding dat het de 1 jaar op vat gerijpte versie betreft.

Het effect van de rijping op vat zet door. Er komt een aangenaam zuurtje opzetten, de hoppigheid lijkt iets meer op de achtergrond te raken hoewel nog steeds mooi aanwezig.

Dat ik benieuwd ben naar de laatste versie, anderhalf jaar gerijpt, daar moet je niet aan twijfelen.  Dit experiment met het verouderen van een IPA is tot nu toe geslaagd. Het rijpen(lees verouderen) op vaten heeft een nefaste invloed op het hoparoma. Hoewel hop sterk bewarende en anti-bacteriële kwaliteiten heeft, blijft de geur en het aroma van de hop niet eeuwig hangen. Bij de laatste versie zal deze dus waarschijnlijk nog iets meer naar de achtergrond verschuiven om plaats te maken voor meer invloed van het vat. Ik ben benieuwd!

Cheers

Belgian Beer Geek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s