Duvel Tripel Hop 2015 – Equinox

SAMSUNG CSC

Equinox; het moment waarop de zon loodrecht op de evenaar staat, het ideale moment voor Moortgat om de Duvel Tripel Hop anno 2015 te lanceren want verrijkt met Equinox hop. Echter was hij reeds enkele weken op voorhand in de handel en enkele bars beschikbaar. In Nederland eerst trouwens. Marketeers, hun wegen zijn ondoorgrondelijk!

Duvel Tripel Hop, je kent het principe ondertussen wel: ieder jaar wordt er naast de traditionele Saaz Saaz en Styrian Golding een extra hop toegevoegd. Anno 2012 was het Citra, DTH2013 kreeg een lekkere Sorachi hop mee en DTH2014 werd verrijkt met Mosaïc. Anno 2015 –> Equinox hop!

De Equinox hop is een vrij nieuwe variëteit , 2013, en is een afstammeling van de Warrior hop. De eerste benaming van deze hop was het iets minder vlot bekkende HBC366. Het is een Amerikaanse aromahop en is dus vooral bedoeld om het aroma te versterken. Door het toevoegen van deze hop aan de late boil, de laatste momenten van het koken van het wort, draagt deze echter ook bij aan de bitterheid.

SAMSUNG CSC

Oog: Het uitzicht verschilt niet tot heel weining van de gewone Duvel. Royale witte schuimkraag zoals ik gewend ben al lijkt deze iets minder stabiel. Kleverig schuim. Sterke opborrelende saturatie.

Neus: Mild. Typische duvelgeur zit erin. Tikje zwavel. Aanwezige doch eerder milde hoppigheid; eurohop, limoen, bessen, rijp exotisch fruit. Bubblegum, snoep. Alcohol. De geur heeft een stevige zween van zoetigheid, als zoete marmelade.

SAMSUNG CSC

Mond / Aroma: Prikkelend koolzuurgas zoals we gewend zijn maar lijkt iets zachter. Zoeter dan een gewone Duvel. Hangend tussen zoet en droog op het einde met een licht wrange bitter. Lichte adstringentie op het einde. Milde bitter. Bubblegum, snoep. Moutigheid in nasmaak.

Etiket: Gelijkaardig aan het gewone Duvel etiket. Vermelding van de hopsoort. Duidelijk. Vermelding; ‘extra intens gehopt’.

SAMSUNG CSC

ABV: 9.5%, 1 graadje sterker dan de gewone Duvel.

Beter dan de 2014, nog geen 2013. Tot nu blijft de 2013 versie met Sorachi hop mijn voorkeur behouden. Wel lijkt het dat ze bij Moortgat iets voorzichtiger geworden zijn en dichter bij de gewone Duvel proberen te blijven. Die indruk had ik al bij de 2014 met Mosaïc hop, deze wordt met de Equinox versie nog versterkt.

En weer durf ik te opperen om volgend jaar eens een versie te proberen met een Europese hopvariëteit, genre Hallertau Hersbrucker of soortgelijke maar dan in een overvloedige hoeveelheid; een Duvel met een nobel karakter.

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s