Schieve Funambulo – Brasserie De La Senne & Birra Toccalmatto

 

SAMSUNG CSC

Ik verloor mijn hart aan Brasserie De La Senne door hun Taras Boulba, Toccalmatto veroverde het met hun Zona Cesarini. De een met een duidelijk hopprofiel en bittere afdronk (bitter is better!) maar ook vol van aroma en smaak, de ander met een mengelmoes van hopsoorten die een uniek aroma afleveren. Twee topbrouwerijen die weten hoe hop te doen uitblinken zonder hun hand te overspelen. Een samenwerking levert deze Schieve Funambulo op. Even proeven;

SAMSUNG CSC

Oog: Donkerblond, oranje. Dikke en romige witte kraag bovenop, vast en kleverig.

Neus: Stevig gehopte neus, vol met fruit: sinaas, mandarijn, passievrucht, agrum. Alcohol. Amandel, abrikoos, frangipane. Tegelijk typisch en atypisch De La Senne, herkenbaar maar uitvergroot. Gepimpt als het ware. Een duidelijk IPA profiel, heel expressief. Het huisprofiel van De La Senne komt erdoor, alsook de gist maar de hop is duidelijk dominanter dan gewoonlijk.

Mond / Aroma: Volle body, volmondig. Milde carbo, romig-fluwelen mondgevoel. Stevig zoete aanzet; ongewoon voor De La Senne. Eindigen met een stevige, wrange bitter. Bitter blijft hangen. Moutige accenten in nasmaak. Verwarmend. Pittig. Fruitig zoet. Stevig hoppig.

ABV: 10%, ongewoon voor De La Senne die meestal opteren voor lichtere bieren. Een klepper van 10% is een unicum voor hun en de alcohol verbergt zich duidelijk niet.

SAMSUNG CSC

Etiket: Schitterend zoals gewoonlijk. Weer prachtig werk van de huiskunstenaar van De La Senne;  Jean Goovaerts.

Een geslaagde collaboration tussen deze 2 topbrouwerijen. Een best of both worlds, een Zinnebir op anabolica. Aan de neus herken je meteen een De La Senne bier hoewel deze veel dieper gaat, uitbundiger is. In de smaak slaag je aan het twijfelen. Zo zoet, zo verwarmend…dit is geen De La Senne! Ja, toch! Als ze samenwerken met een andere brouwerij durven ze dit, kunnen ze dit wel. Voor herhaling vatbaar? Voor mij wel al blijft een Taras Boulba of Zinnebir de voorkeur behouden.

SAMSUNG CSC

 

Schieve Funambulo, prachtige naam trouwens! Een ‘funambule’ is een circusartiest, een koordanser. Iemand die constant het evenwicht opzoekt, balancerend op een dun koord. Een schieve funambulo is dan misschien wel een koorddanser die het evenwicht aftast en lichtjes overhelt naar 1 kant. De grens aftasten van het mogelijke zonder in het diepe te vallen. Een passende omschrijving van deze collaboration brew.

Cheers

BelgianBeerGeek

3 gedachten over “Schieve Funambulo – Brasserie De La Senne & Birra Toccalmatto

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s