Golden Doesjel Oude Lambik – 3 Fonteinen

SAMSUNG CSC

‘Doesjel’, van het werkwoord indoesjelen. Het is lokaal dialect voor iemand die in slaap is gesukkeld. Na een pintje of een geuzeke teveel, het is best mogelijk. In dit bier van 3 Fonteinen verwijst het echter naar de wilde gisten die in slaap zijn gesukkeld en niet gedaan hebben wat ze moesten doen, namelijk beginnen hergisten in de fles en koolzuurgas en alcohol aanmaken. Niets van dit alles echter, de luierikken!

Om een oude geuze te bekomen wordt er gewoonlijk een blend/mengeling gemaakt van 1, 2 en 3 jaar oude lambiek. Die eerste jonge lambiek zorgt voor de nodige suikers, lees voedsel voor de gist, die 2 anderen voor gist, smaak en complexiteit. Bij deze Golden Blend wordt nog een kleine hoeveelheid(25%) extra complexe, 4 jaar oude lambiek toegevoegd. De hergisting die hierna onstaat maakt van deze blend van ‘platte’ lambieken een complex en sprankelend drankje. Bij deze gebeurt er geen hergisting in de fles waardoor deze blend de aspecten en het karakter van een echte lambik blijft behouden.

Oog: Heel minieme pareling, bijna niets. Minimale schuimkraag, verkregen door hoog uit te schenken. Goudblond bier, richting oker. Wazig, troebel.

SAMSUNG CSC

Neus: Brett – funk, boerderij. Tikje zwavelig en verbrand rubber – verdwijnt snel. Frisse toetsen van appel, citrus, druif. Vineus. Hout. Wat aceton. Geur sterk gelijkend op de oude geuze van deze brouwerij/stekerij.

Mond / Aroma: Geen koolzuurgas, plat bier om het onrespectvol te zeggen, maar dat was te verwachten. Medium body. Goed doordrinkbaar. Sappig fruitig. Appel, citrus. Fris zurig met een licht adstringent einde. Droog. Tanines. Hout in nasmaak. Lekker, verfrissend. Directer in smaak door het gebrek aan koolzuur.

ABV: 6%

SAMSUNG CSC

Etiket: Design gelijkaardig aan andere etiketten in het gamma. Botteldatum 13/04/2012 – tht 04/2022!

‘Als ze gien goeste emme, emme ze gien goeste’……De brouwer met de handen in het haar want zijn bier is mislukt? Nee, het is niet omdat de wilde gisten niet in actie zijn geschoten dat dit een slecht bier is. Het is perfect drinkbaar, heeft dezelfde complexiteit van een oude geuze maar zonder het prikkelende mondgevoel. Het koolzuurgas leidt niet af, maakt de gewaarwording zelf directer. Een geluk bij een ongeluk!

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s