Alvinne Craft Beer Festival 2015

SAMSUNG CSC

Wat heb ik hier lang naar uitgekeken! En ongetwijfeld ben ik niet de enige. Sinds de aankondiging dat Bierhalle Deconinck en brouwerij Alvinne de handen in elkaar sloegen om dit festival terug leven in te blazen was het de ‘talk of the moment’ in de bierwereld, in België en ver daarbuiten. Het was dan ook niet te verwonderen dat er veel beer geeks van ver over de landsgrenzen heen kwamen voor het Alvinne Craft Beer Festival, ACBF kortweg. Engelsen, Fransen, Nederlanders, Duitsers, Italianen, Pajottenlanders,….het was een potpourri van beer geeks. Geurend naar hop dan wel.

De een na de andere topbrouwerij werd aangekondigd en een uitgelezen lijst met een 15-tal brouwerijen en een 150-tal bieren (Struise weer met ruime voorsprong, 30 bieren) zorgde al op voorhand voor de nodige keuzestress. Een lijstje werd opgesteld maar werd uiteindelijk weer snel opgeborgen om simpelweg te genieten en hier en daar gewoon wat te proeven

De samenwerking met Bierhalle Deconinck was natuurlijk heel handig; wat je dronk op het festival en lekker vond kon je in de shop gaan kopen als het beschikbaar was op fles of blik. De winkelkar werd rondgereden door de winkel, de dozen gevuld en de koffer van de auto stak plots een heel stuk voller dan bij het oprijden. De portefeuille daarentegen weer wat leger.

Het festival zelf liep vanaf aanvang al snel vol maar werd nooit te druk, het bleef een aangename drukte met nog genoeg bewegingsruimte. Enkel ter hoogte van Struise stropte het wat op maar dat zijn ze daar wel gewend.

Vulden onder meer het festivalglas;

 • Hop Shock van Laugar, een hoppige session IPA. Slechts 3.9%ABV maar heel smakelijk. Ideale starter. Het was trouwens heel opvallend hoeveel bieren er waren met lage ABV’s. Een trend!

SAMSUNG CSC

 • Aupa Tovarish Lagavullin, een BA stout, van dezelfde brouwerij kon mij ook zeker bekoren.
 • Jester King. Van hun Bière de Blanc du Bois tot hun Aurelian Lure en Omniscience and Proselytism. Pareltjes, stuk voor stuk!

SAMSUNG CSC

 • Kamikaze van De Struise Brouwers, voor de bourbon en vanille freaks.
 • Zombination van De Struise Brouwers. Een samenwerking tussen enkele Europese brouwers onder impuls van een Spaanse importeur. Lang naar uitgekeken. Machtig zoet, enorm visceus in de mond. Een motherf*cker van een stout, misschien iets te…

SAMSUNG CSC

 • Hel & Verdoemenis Octomore BA van De Molen. Turfiger dan Billie Turf op een turfige dag.
 • Bloody ‘Ell van Beavertown, deze brouwerij blijft steengoede bieren afleveren. Zie ook hun Gamma Ray, Neck Oil en Black Betty.
 • Wild West Blackthorn Edition van Alvinne, een thuismatch!

SAMSUNG CSC

 • Wild Thing van Haandbryggeriet, Noorse spontaniteit.
 • Farmers choice van Naparbier, een lekkere en kruidige blonde.
 • Saison de l’ouvrier en de varianten met Griotta(krieken) en Serpilla(een soort thijm). Italiaanse brouwkunst, spontaan en natuurlijk. Een aanrader!

SAMSUNG CSC

 • Salty Dog van Toccalmatto. Een gerookte/geturfde barley wine. Ook de Tohki Shu, een collab met NØgne, was een voltreffer.
 • London Brown Stout van The Kernel, een heel pittige maar magistrale BA stout. Gerijpt op Port Dundas en Tormore vaten. Ook enkele van de hun zo kenmerkende verse IPA’s werden geproefd.SAMSUNG CSC
 • Schieve Funambulo van De La Senne. Tegelijk typisch en atypisch De La Senne maar bovenal enorm lekker.

SAMSUNG CSC

Viel wat tegen:

 • De bieren van Kees. Hoewel technisch perfect had ik meer verwacht, iets meer smaak en iets meer punch. Dat komt ongetwijfeld nog. De bieren op het festival waren de eerste die uit de gloednieuwe brouwerij kwamen dus enige marge mogen we ze wel geven. Dat Kees oerdegelijke bieren kan brouwen heeft hij al meermaals bewezen bij Emelisse.
 • Brodies. Zowel de geproefde London Sour Cherry en London Sour Lime waren zware tegenvallers. De een een met een overdaad aan diacetyl, de ander had niet misstaan als wc-verfrisser. Een valse noot!
 • Dat het veel te snel voorbij was….Je wacht er lange tijd vol spanning op en dan is het voorbij voor je het goed en wel beseft.

SAMSUNG CSC

Dat de catering in handen was van het Brusselse bierrestaurant Nuetnigenough was ook een schot in de roos. In plaats van de traditionele vette hap kon ik samen met de partners in crime de benen onder tafel schuiven om te genieten van een bordje Gentse balletjes of een portie stoofvlees en wat Hopsy Friday Bread, een brood gebakken met Mano Negra van Alvinne en hop. En ook hier liet het biermenu zich gelden; Cantillon en De La Senne. Brusselste trots in hartje West-Vlaanderen!

SAMSUNG CSCHet was een feest, voor iedereen. Ik zag brouwers met elkaar keuvelen, verbroederen en van elkaars bieren proeven. Ik zag diezelfde brouwers bij Bierhalle Deconinck hun kar vullen en het aanbod van eigen bieren bekijken in de rekken. Terwijl we zelf aan het shoppen waren kregen we raad van enkele mensen van Jester King. Handig toch 😉

SAMSUNG CSC

Maar vooral bloemen, applaus en alle lof voor de organisatie, medewerkers en brouwers voor het organiseren van een werkelijk fantastisch en vlekkeloos verlopen festival. Alles zat goed; de bierlijst, de ambiance, de aankleding, de catering, de bezoekers. Nu al een klassieker in wording onder de festivals.

Tot volgend jaar!

ps: Een ander festival, georganiseerd door Hof ten Dormaal belooft ook goed te worden –>  Leuven Innovation Beerfestival Zeker in het oog houden!

BelgianBeerGeek

 

2 gedachten over “Alvinne Craft Beer Festival 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s