Sucaba 2014 – Firestone Walker

 

SAMSUNG CSC

Sucaba van Firestone Walker, een barrel aged Barley Wine of gerstewijn. Barley wine is een van oosprong Engelse stijl die door zijn hoge alcoholgehalte associaties oproept met wijn. Een beetje bizar want met wijn heeft deze weinig te maken.  Barley wine kan je onderscheiden in 2 stijlen, een Amerikaanse en een Engelse. Waar de Amerikaanse stijl complexiteit gaat zoeken in een symbiose tussen hop en mout is de Engelse stijl vooral moutgedreven. Hoog in alcohol zijn ze beide, meestal boven de 10% en dikwijls ook een stuk daarboven zoals deze. Bij Firestone Walker leggen ze deze English style Barley Wine bovendien nog even op Bourbon vaten voor ze deze op fles trekken. Old country meets the new one. Eens op fles laten ze dit bier nog 1 jaar rijpen alvorens ze naar de handel te verdelen. Goed bier vraagt tijd!

De naam Sucaba is eigenlijk een anagram voor Abacus, de originele naam van dit bier. Een wijn genaamd Abacus claimde de naam en noopte tot deze aanpassing. Als we achter de betekenis van de naam zoeken vinden we 2 verklaringen; een telraam of een dragende plaat bovenop een zuil. Waarom dan je bier zo noemen? Bij navraag bij de brouwerij kom ik te weten dat de brouwmeester altijd rond liep met een groot rekentoetel om diverse berekeningen te doen tijdens het brouwen. Dit bier is dus vernoemd naar de brouwmeester en zijn rekentoestel.

SAMSUNG CSC

Oog: Donkerbruin, vaalrode hazelnootachtige schijn. Beige kraag, onstabiel en snel verdwijnend.

Neus: Complex en gelaagd. Gedroogd fruit; rozijnen, pruim, dadels. Suiker, kandij, caramel, chocolade, veel bourbon. Hout. Alcohol. Tikje solvent/marker. Een flinke streep vanille. Intense neus voor liefhebbers of gevorderden.

SAMSUNG CSC

Mond / Aroma: Zoete, sticky-kleverige aanzet. Filmend. Volle body, matige-milde carbo. Volmondig. Prikkelend, peperig, pittig van smaak. Alcoholheat is stevig, laat zich snel voelen. Milde bitter, droog adstringent einde. Caramel, suikerig, butterscotch. Geconfijt fruit. Stevige Bourbon in smaak en nasmaak. Rokerige caramel zoetigheid. Intens.

ABV: 13.5%, een klepper

SAMSUNG CSC

IBU: 42

SRM: 36. SRM is de Amerikaanse standaard voor het meten van de kleur van het bier. Omgerekend naar de Europese standaard, EBC, geeft dit: 36 x 1,97 = +/- 71EBC. Heel donker van kleur met toch een nog ietwat bruinrode schijn.

Etiket: Stijlvol en oogt exclusief. Wordt ook verkocht in een mooie doos wat nog bijdraagt aan het exclusieve karakter. Deze Sucaba maakt deel uit van de Proprietor’s Reserve series, een serie bieren in gelimiteerde uitgave. Complete info op het etiket, heel informatief; ABV, IBU, SRM, original gravity, final gravity,…. Een mooi voorbeeld van de info die je op een etiket kan zetten.

Een heel complex en rijk bier, smakelijk en gelaagd. Het vraagt wat tijd om deze te degusteren, een bier als dit slaag je niet zomaar achterover. De brouwerij heeft er flink wat tijd ingestoken om dit bier te maken dus neem je maar beter ook even de tijd om hier van te genieten.

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s