Hoe bereid je je voor op een bierfestival?

SAMSUNG CSC

Het festivalseizoen is officieel van start gegaan. Het Brugs bierfestival is zojuist achter de rug en vele andere zitten er nog aan te komen. Hierbij enkele tips voor een optimale festivalbeleving;

1. Wees voorbereid. Het kan geen kwaad om op voorhand een lijst op te stellen met bieren die je zeker wil drinken. Sommige festivals hebben een dermate groot aanbod dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. Een lijstje bij de hand hebben met bieren die je zeker wil proeven helpt dan. Maak er evenwel geen obsessie van natuurlijk, het draait nog altijd om de fun.

2. Neem een rugzak mee. Wat gaat er in de rugzak?:

 • Pen en papier. Neem zo mogelijk notities en proefnotities. De dag nadien weet je mogelijk niet meer wat je allemaal gedronken hebt
 • Water. Een of meerdere flesjes water kan nooit kwaad. Drink genoeg water tussendoor, dat helpt je het festival af te ronden op een min of meer nuchtere manier. Wees niet beschaamd om je bier weg te gieten als het je niet aanstaat of als je even genoeg hebt. Voor het slapen gaan drink je ook best nog een flinke dosis water, dat is de eerste stap voor het vermijden van die mogelijke kater de dag nadien.
 • Fototoestel of smartphone(zie onder). Je wil natuurlijk een foto nemen van ieder bier dat je drinkt maar ook de zoveelste festivalganger met een roze olifantenpet levert wel eens een leuk plaatje op. Die ene festivalganger die iets te diep in het glas heeft gekeken en zijn roes ligt uit te slapen tussen de standjes in laat je best zijn. Die mens zal het de dag nadien al moeilijk genoeg hebben. Jouw foto van hem/haar op sociale media zal die kater niet verzuipen…..

SAMSUNG CSC

 • Smartphone. Voor foto’s maar natuurlijk ook om al je bieren in te checken op Untappd. Niet overdrijven, je bent daar waarschijnlijk niet alleen en de dag nadien kan je ook nog altijd je bieren inchecken.
 • Droge beschuitjes, neutraal smakende koekjes om tussen het proeven in de mond ‘vrij’ te maken. Als je je festival met een Habanero, salted caramel and barrel aged smoked stout begint kan het zijn dat je na enkele bieren deze nog altijd gewaar wordt.
 • Plaats. Ja, mogelijk wil je een fles kopen van dat heerlijke bier dat je zonet gedronken hebt.
 • Zakdoeken of natte doekjes. Een ‘dachtering’, smospartij is snel gebeurd. Een gusher ook trouwens…..
 • Een flesje alcoholzeep/gel. Nee, niet om te drinken uiteraard maar om snel even je handen te kunnen wassen. Altijd handig.
 • Een flessenopener, cause you never know….
 • Kauwgum. Voor het geval dat dat experimenteel knoflookbier blijft hangen….
 • Een extra paar handen. Probeer maar eens te proeven, noteren en foto’s te maken tegelijkertijd.

3. Bouw op. Indien mogelijk begin je met de lichtere bieren en bouw je zo op naar de zwaardere jongens/dames. Afsluiten met een stevige stout doet het altijd goed bij mij. Let ook op met heel bittere bieren, deze durven je pallet al eens te ruineren. Een goede oude geuze drinken tussendoor doet ook soms wonderen, even die smaakpapillen wakker schudden. Zie ook punt 1.

SAMSUNG CSC

4. Ga niet alleen. Festivals zijn veel leuker in gezelschap. Ga je toch alleen aarzel dan niet om contact te leggen met iemand. De bier community is heel open en verwelkomt iedereen.

5. Eet. Niet vergeten! Bier scherpt sowieso de eetlust aan maar al die alcohol doet je metabolisme in slaap sukkelen. Eet wat om het af te leiden en scherp te blijven. Een goede fond leggen alvorens naar het festival te gaan is ook een aanrader.

SAMSUNG CSC

6. Sla een praatje met de brouwer indien deze aanwezig is. Deze hebben graag feedback over hun bier en zijn meestal bereid wat uitleg te geven. Doe het respectvol natuurlijk, je hoeft ze niet voor de voeten te werpen dat hun bier niet te zuipen valt ook al is het de waarheid.

SAMSUNG CSC

7. Don’t drink&drive. Maak gebruik van het openbaar vervoer of je moet een moedige BOB hebben die een heel festival wil uitzitten op water en frisdrank. Ze bestaan, ze niet dik gezaaid weliswaar.

8. Drink met mate of ‘iene met ne kier’. Je bent hier om te proeven niet om te binge drinken.  Kleine glaasjes zijn een voordeel, een glas delen kan ook uiteraard. Een vol glas Double Black of Imperial Dougnut Break stout in 1 keer achterover slaan is geen aanrader, hoe lekker het ook is.

SAMSUNG CSC

9. Wijk van de geijkte paden af. Naar een bierfestival ga je niet alleen om de gebruikelijke bieren te drinken (al is daar niets mis mee) maar ook om nieuwe dingen te proberen. Sta ervoor open en probeer het eens, die Göse of die Heaven Hill Barrel Aged stout. Op een festival hoef je meestal geen hele fles te kopen dus kan je al eens wat dingen proberen en de horizon verruimen.

10. Draag gemakkelijke, comfortabele schoenen! Je mag je verkleden in wat je maar wil zolang je schoenen maar goed zitten. Je gaat mogelijk een groot deel van de dag rondwandelend en staand doorbrengen dus een goed paar schoenen is geen luxe.

11. Trakteer mij er eentje als je mij ziet. Ik trakteer er eentje terug 😉SAMSUNG CSC

12. Last but not least; breng je goed humeur mee en maak er een fijne dag van!

SAMSUNG CSC

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s