Hop met die hopscheuten!

 

SAMSUNG CSC

De hopscheuten komen eraan! Deze fijne, witte Poperingse delicatesse laat zijn kopje namelijk zien in de maand Maart. Onder de grond weliswaar, net als een asperge verdraagt deze geen zonlicht. Delicaat als ze is verdraagt ze ook geen vriestemperaturen dus hoewel ze er reeds is in Februari kan ze nog niet gesnoeid worden, het verwijderen van de scheutjes van de wortel bij te koud weer zou deze beschadigen. De binnenteelt kan deze wel reeds vanaf Februari aanbieden, zelfs al vanaf December. Binnen worden de wortels van afgedankte hopranken ingebed zoals men dat doet met witloof. De smaak wordt er iets minder intens door, het seizoen daarentegen iets langer.

Op uitnodiging van de dienst toerisme Poperinge mocht ik met nog enkele anderen een dagje op stap voor een beleving rond deze hopscheuten. Een dag die je trouwens zelf ook kan meemaken, meer info daarover vind je op het einde van dit verslag.

Samen met Pieter van Hot Cuisine de Pierre vertrok ik vroeg die dag naar het verre West-vlaanderen, naar de westhoek. Caoutchouc laarzen en al in aanslag, we waren voorbereid! Onze eerste stop; hopboerderij ’t Hoppecruyt.

Op hopboerderij ’t Hoppecruyt telen ze reeds 4 generaties lang hop. Achter de boerderij staan een 7.5 hectare hopranken waarvan het overgrote deel de momenteel populaire aromahop betreft(Cascade, Centennial), bitterhop bedraagt slechts 1 hectare(Magnum). De hopbellen van deze ranken worden in huis gedroogd en gaan rechtstreeks naar enkele Belgische brouwerijen. De hopscheuten die komen van de wortels van de bitterhop, niet van de aromahop. De plantjes van de aromahop zijn dermate fragiel en vragen een veel intensievere bewerking. Het snoeien van de hopscheuten bij een aromahop zou de plant dermate kunnen stresseren dat de opbrengst kleiner wordt of dat de plant zelf schade leidt. Dat snoeien van de wortels is trouwens een noodzaak. Net zoals je rozen moet bijsnoeien om deze mooi te laten bloemen zo moeten ook de hopranken bijgeknipt worden, uitgedund zo je wil. Dat de ‘bijvangst’ een delicatesse oplevert is mooi meegenomen. Vroeger mocht het dan misschien ‘boereneten’ zijn, nu halen deze scheutjes absolute recordcijfers op de veiling. Het eerste bakje scheuten(van binnenteelt) werd in December 2014 geveild voor de mooie prijs van 1300€/kg. Een beetje gek wel. Het was trouwens een zekere Sergio Herman die met dat eerste bakje hopscheuten aan de haal ging. Die prijs zakt nog wel maar toch zal je nog gemakkelijk een 80€/kg betalen voor deze fijne scheutjes. Je vindt ze dan ook niet in overvloed op je bord in een restaurant, ‘less is more’ is de leuze!

SAMSUNG CSC

Na een deskundige uitleg van eigenares Benedikte Couttigny trokken we richting stallen waar de hopscheuten ‘geforceerd’ binnen worden geteeld. Waar vroeger nog varkens zaten liggen nu de wortels van de afgedankte hopranken onder een dikke laag aarde te slapen, wachtend tot ze met de riek worden bovengehaald om hun wit Poperingse goud prijs te geven. SAMSUNG CSCDe teelt hiervan is intensief en steunt volledig op handenarbeid. Aan 1 wortelblok is gemakkelijk meer dan 1 uur werk om alle scheutjes weg te snijden en te behandelen. De wortels worden bovengehaald, de scheutjes worden met het mes van de wortel afgesneden, het harde vezelrijke gedeelte wordt afgebroken, het scheutje wordt gewassen en staat dan klaar om te vertrekken naar het restaurant of de liefhebber. Liefst nog de dag zelf, hopscheuten laten zich niet bewaren. Reken op maximaal een nachtje in een vochtige handdoek in de groentenlade van je ijskast. Rond Maart wanneer het tijd is voor de hopscheuten uit volle grond staan de restaurants echter te trappelen om deze scheutjes op het menu te zetten, aan afzetmartk dus geen tekort. Een mooi product, zeker niet goedkoop maar de zware arbeid die Benedikte Couttigny en echtgenote Wout Desmyter erin steken verantwoordt dan ook de hoge kostprijs.

SAMSUNG CSC

Na ons bezoek aan ’t Hoppecruyt trokken we richting Watou. Je kan natuurlijk geen dag rond hopscheuten meemaken zonder deze ook te proeven. In het prachtige vakantiehuis ‘Douce Vie’ te Watou werden we door chef Kris Pollentier en Carmen Logie getrakteerd op een 3-gangenmenu waarin de hopscheuten centraal stonden. Dit alles gecombineerd met een lokaal biertje uiteraard. Het hoeft niet gezegd worden dat mijn smaakpapillen reeds aan het anticiperen waren maar eerst kregen we nog een korte voorstelling van Houblonesse, produkten gemaakt op basis van hopscheuten. Onder meer het hardere vezelrijke uiteinde van de hopscheut dat wordt verwijderd voor de verkoop wordt gebruikt voor deze producten. Recyclage heet dat dan of pientere Westvlaamse koopmansmentaliteit….

  • Hapje: Carpaccio van Westvlaams Roodbruin met hopscheutenSAMSUNG CSC
  • Hapje: Scheermesje, zwarte pens, tempura van hopscheutenSAMSUNG CSC
  • Voorgerecht: Zeetong, risotto, gepocheerde hopscheuten, kwartelei, espuma van KeikoppenkaasSAMSUNG CSC
  • Hoofdgerecht: Wilde zeebaars, aardpeer, gekonfijte groentjes, gebakken hopscheutenSAMSUNG CSC
  • Dessert: Ijs, mousse, taartje, wafeltje, …een beetje van alles en gemaakt met de Houblonesse producten. SAMSUNG CSC

Dit alles werd begeleid door een Watou’s wit van brouwerij Van Eecke en een Keikoppen bier van brouwerij De Plukker. Ja, dat smaakte!

Hierna trokken we nog even naar het Hopmuseum in Poperinge waar je kan rondwandelen tussen de geschiedenis van de hop maar waar je ook de immense biermuur kan bewonderen met meer dan 1500 Belgische bieren. Je kan er perfect nagaan hoeveel je al van ons Belgisch gerstenat hebt gedronken en ook hoeveel je er nog te gaan hebt.

Pieter en ik kozen er echter voor om onze dag te beëindigen bij De Struise Brouwers, kwestie van toch nog wat Rock ’n Roll door onze bloedbaan te jagen. Bij De Struise waren ze volop bezig een van hun betere bieren te brouwen, de Black Albert. Dat belooft weer voor binnenkort! We dronken er een magistrale op Octomore vaten gerijpte stout, Octopussy en een Danko Power, een doordrinkbare IPA nokvol smaak.

En een pitstop bij Bierhalle Deconinck op de terugweg naar huis was te verleidelijk, zo ver omrijden was dat nu ook weer niet 😉

SAMSUNG CSC

Wil je dit dagje zelf meemaken? Van het plukken van de hopscheuten tot het mee helpen bereiden van de gerechten om  daarna je benen onder tafel te schuiven en je eigen gerecht op te eten…..Dat kan! Iedere zaterdag in Maart kan je dit beleven. Klik op volgende link voor meer info: Culinair Atelier Hopscheuten. Je dag afsluiten bij De Struise Brouwers, de beste Belgische brouwerij volgens Ratebeer, dat kan ook. Dat doe je dan wel op eigen initiatief, de brouwerij en proefzaal vallen iedere zaterdag te bezoeken. Maar let op, de selectie bieren die ze daar op tap hebben staan is dermate lekker en overweldigend dat je er direct wil blijven voor de nacht.

Gedurend de hele maand Maart kan je trouwens ook nog bij verschillende restaurants in de streek terecht voor een menu waarin de hopscheuten centraal staan: http://www.hopscheuten.be/nl/festival.html

Info:

Dienst Toerisme Poperinge

’t Hoppecruyt, Provenplein 69 8972 Proven T: +32(0)57300598 info@hoppecruyt.be

De Struise Brouwers, Kasteelstraat 50 Oostvleteren

Cheers

BelgianBeerGeek

 

 

Een gedachte over “Hop met die hopscheuten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s