The Rare Barrel Tasting

SAMSUNG CSC

Waar voetbal al niet goed voor kan zijn! Een tasting bijvoorbeeld….

Het was namelijk tijdens het WK2014 dat Pierre Tilquin van Gueuzerie Tilquin voor de match België – USA een weddingschap aanging met de jongens van The Rare Barrel. Inzet: enkele flessen bier. Die Amerikanen stuurden we gemakkelijk naar huis met een 2-1 score. Had de Amerikaanse doelman Howard die dag niet de match van zijn leven gespeeld, de score ware nog een stuk hoger geweest. Maar soit, Kompany en Co zorgden ervoor dat The Rare Barrel 6 flessen bier uit hun gamma opstuurden naar Pierre Tilquin.

SAMSUNG CSC

The Rare Barrel, een brouwerij uit het zonnige Californië specialiseert zich in zure bieren. Bieren waaran ze wilde gist toevoegen, Brettanomyces Bruxellensis, en verzuringsbacteria Lactobacillus Delbrueckii. Klinkt gecompliceerd? Het is eigenlijk vrij simpel. Dat eerste is een wilde gist, Brett genaamd voor het gemak, een gist die jij bij ons in de streek rond de Zenne en in het Pajottenland zo uit de lucht kan plukken. Het is ook een van de gisten waarop al onze lambiekbrouwers en geuzestekers vertrouwen om hun wort te laten vergisten tot lambik. Deze voegen ze bij The Rare Barrel dus toe aan een basisbier samen met die Lactobacillus waarna het bier voor een bepaalde tijd op vat gaat. Eens op punt kunnen ze beginnen te blenden, bier van verschillende vaten te mengen om tot een volgens de blender perfect bier te komen. Fruit kunnen ze ook toevoegen aan het vat om het bier de smaak en karakter van het fruit mee te geven. The Rare Barrel = het unieke vat. Ieder vat heeft een uniek profiel, het is aan de blender om het beste vat eruit te halen en daar kruipt dan ook veel werk in, lees proeven.

Het was dan ook met enige nieuwsgierigheid dat ik aan tafel schoof om op uitnodiging van Pierre Tilquin (Merci Pierre!) deze bieren te proeven. Decor: Malt Attacks. Een beershop in Brussel die, mocht je het nog niet gedaan hebben, dringend eens moet opzoeken.

SAMSUNG CSC

 • Skus Me:
  • Blond met een licht fruitige zurigheid. Citrus, zeste. Aangenaam, complexloos, verfrissend. Brett

SAMSUNG CSC

 • Proportional Response:
  • Amberkleurig. De zurigheid is meer uitgesproken. Fruitig; druiven, krieken. Hout. Droog, tannines

SAMSUNG CSC

 • Fields Forever:
  • Lichtbruin, oranje. Gerijpt op aardbeien. Veel residu in het bier die in suspentie blijft hangen in het glas. Heerlijke, echte, aardbeigeur. Yoghurt. Zurig, nog iets meer als de vorige. Lekkere aardbei in de mond ook.

SAMSUNG CSC

 • Shadows of their eyes:
  • Donker. Zurige neus. Azijn. Wat aceton, marker. Een zurig oud bruin

SAMSUNG CSC

 • Ensorcelled:
  • Donker. Gerijpt op frambozen en deze springen er echt uit, zowel in geur als aroma. Een frambozenbom. Stevige zure prikkel met een kleine touch donkere mouten. Heel lekker. De topper van de avond voor mij.

SAMSUNG CSC

 • Consigliere:
  • Lictbruin – amber. Brett sterker na de Ensorcelled met zijn geurige frambozenneus. Een mindere voor mij maar deze kwam dan ook na een hoogtepunt.

SAMSUNG CSCOmdat het menselijke smakenpalet ook zo zijn grenzen heeft sloten we de proeverij af met enkele stouts. Na enkele flessen zuur bier waren onze smaakpapillen een beetje murw geslagen, enkele flinke stouts zouden deze wel wakker schudden. Deze kwamen ook uit de States trouwens, van bij Beachwood BBQ & Brewing. Ja, het was een all-American night.

 • Still life:
  • Een gerookte stout. Een geur van gerookt spek, gerookt vlees, gerookte mouten. Koffie en chocolade. Dik en romig. Rokerig maar zeker niet overdreven.

SAMSUNG CSC

 • System of a Stout:
  • Een gekruide en op hout gerijpte stout. Gekruid met kardemon. Hoewel deze alle goede aspecten heeft van een stout; dik en romig, geroosterde mouten, koffie en chocolade geeft de kardemon een vegetaal kantje af die storend is voor mij.

Geslaagd avondje en nog maar eens het bewijs dat ze in de States ook van wanten weten als het op zure bieren aankomt. Het is dan wel geen spontane gisting, het zijn wel zeer smakelijk bieren waar heel wat werk is in gestoken. En deze zijn zeker niet TE zuur! Het is echter beperkt verkrijgbaar en al helemaal niet buiten de USA. Bij ieder release van een van hun bieren staan er lange wachtrijen om toch maar enkele flessen vast te krijgen. Dat we er 6 op één avond konden proeven was dan ook een buitenkans waarvoor nogmaals dank aan Pierre Tilquin.

Cheers

BelgianBeerGeek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s