Brief aan Jef Van Den Steen

Beste Heer Van Den Steen,

Beste Jef,

je optreden gisteren in Reyers laat is bij mij een beetje in het verkeerde keelgat geschoten. Naar aanleiding van de publicatie van werelds beste bieren op de bierconsumenten site Ratebeer werd u uitgenodigd om het een en ander te komen duiden. De media die ziet namelijk maar 1 ding; Westvleteren is niet langer het beste bier ter wereld en dus behoren de Belgische bieren niet meer tot de top’. Kort door de bocht uiteraard. Je verklaring achteraf was dat echter ook.

Met enig dedain nam u de woorden Ratebeer, Beer Geek en Amerikaans bier in de mond. Ja, u braakte ze uit als ware het vergif. Het had hetzelfde soort dedain als een Filip Dewinter die het woord Koran in de mond neemt en ja, dan ga ik ook kort door de bocht. Nu we toch bezig zijn….. Het klopt inderdaad dat een site als Ratebeer gedomineerd wordt door Amerikanen, het daaruit voortvloeiende resultaat is navenant. Het feit dat de exclusiviteit en beperkte beschikbaarheid van een bier ook hogere scores in de hand werkt is ook correct, zie Westvleteren. Dus die ratings neem je best met een korreltje zout. Zoals alle ratings en wedstrijden eigenlijk maar daar hebben de media het dan blijkbaar moeilijk mee. Echter begon het mij te dagen als u het woord balans en evenwicht in de mond nam om onze Belgische bieren te verdedigen. Al te vaak al heb ik die woorden horen vallen ter verdediging tegen het buitenlandse brouwgeweld. Balans en evenwicht, mooie elementen in een bier maar teveel resulteert dit in middelmatigheid en vervlakking. Wie heeft er nood aan weer een blonde tripel of zoete dubbel? Want veelal leidt die ‘befaamde’ balans tot een aangezoet en saai bier zoals we er al zoveel hebben. En dan vallen onvermijdelijk die andere woorden: ‘extreme bieren’. Want dat is dan wat er volgens u uit de States komt overgewaaid; te zure bieren, te zoete stouts, te bittere IPA’s, ongebalanceerde bieren tout court. Ik kan dan enkel concluderen dat u naar de nieuwe bierwereld kijkt met oogkleppen op. Mogelijk heeft men u ook eens een potje azijn verkocht als bier. Ik weet het niet maar ik deel uw mening niet en extreme bieren vind ik het al zeker niet. Het is een aftasten van het smaakspectrum, het verleggen van de brouwkunst , het verruimen van de horizon. In Amerika zijn ze al vergevorderd met experimenten met zure bieren met dikwijls prachtige resultaten. De Saisons die sommige brouwerijen daar op de markt brengen zouden sommige Belgische exemplaren schaamrood doen uitslaan. SAMSUNG CSC

De stouts, al dan niet barrel aged, daar zijn ze al een tijdje koptrekker in. Nee, het negeren van deze beweging zal de Belgische biersector zeker geen goed doen.

Dit schrijf ik uiteraard met alle respect voor uw ervaring en deskundigheid op het gebied van bier en dan specifiek Belgisch bier. Ik wil me ook niet uiten als expert op het gebied van buitenlands bier, ik ben nog maar aan de oppervlakte aan het krabben. Een beer geek durf ik mij wel noemen, met enige trots ook. Het raakte mij dan ook persoonlijk gisteren, die laatdunkendheid die u de term Beer Geek meegaf. Een Beer Geek is voor mij iemand die met open vizier naar de brouwwereld kijkt, alle invloeden probeert op te nemen en uiteraard zoveel mogelijk proeft. Zonder oogkleppen! Wat betreft het buitenlands bier mag u de oogkleppen dus al eens laten vallen en een paar dingen beginnen te proeven, u zal misschien nog versteld staan. U staat natuurlijk volledig vrij van dezelfde koers aan te houden, niet komen klagen als het te laat is.

My 2 centiliters!

Cheers

BelgianBeerGeek

6 gedachten over “Brief aan Jef Van Den Steen

 1. Kan mij hier ook best bij aansluiten en besef dat ik ook heel dringend met Jef moet gaan klappen om hem de accenten in de strategie van Toerisme Vlaanderen even mee te geven …

  Like

 2. Volledig akkoord – uiteraard. Ik zou durven zeggen dat ik een beergeek ben – van allang voor het woord bestond. In mijn ogen is dat een liefhebber van bier dat karakter toont. Vroeger werd ik – en met mij mensen die er hetzelfde over dachten – uitgelachen omdat we liefhebbers van ‘oud’ bier waren. Ik schaamde me daar ook niet voor, en zal het nooit doen.
  Maar het ergste in het discours van Eminentie Van Den Steen is zijn over de kam scheren van alle (Amerikaans) buitenlands bier. Hij weet maar al te best dat zelfs de meest extreme bierhunters (waarom is dat geen scheldwoord geworden, tiens?) nog geen procent van alle Amerikaanse bieren kunnen proeven, laat staan iemand die in Europa bij de potten blijft plakken. Tussen twee haakjes. Ratebeer wordt in absolute ledencijfers inderdaad beheerst door bewoners van de USA. NIet te verwonderen van een land met 322 miljoen inwoners. Maar de Ratebeer top is niet gedomineerd door de VSA’ers… maar door Denen. Die zijn met z’n vijf en een half miljoen…

  Geliked door 1 persoon

 3. Als reisleider voor http://www.beercycling,com ben ik de laatste jaren onder de indruk geraakt van de smaak, de kennis en de knowhow van Amerikanen als het om bier gaat. Brouwtechnische discussies tussen Amerikaanse homebrewers en Belgische brouwdinosaurussen worden dikwijls beslist in het voordeel van de homebrewer. Ik moet Amerikanen uitleggen hoe het kan dat in 80%van de Vlaamse café’s de bartender niet weet wat een saison is. En ik krijg het schaamrood op de kaken als een restaurant in Ieper over het in trappist gestoofde konijn desgevraagd antwoordt dat het is gestoofd in Kapittel bier. Ik sta met mijn bek vol tanden in bijna gans Brussel als de enige verkrijgbare lambiek mierzoete Bellevue is. Beercyclists komen naar België omdat ze dachten dat dit het walhalla voor beergeeks is, maar in Colorado, California en Oregon blijkt de biercultuur beter en levendiger te zijn. Wat men in België aantreft is vooral historie, een rijk verleden. Gelukkig is er een handvol fiere Belgen die het licht gezien heeft en het goede van de Belgische biercultuur combineert met innovatie, vernieuwing en invloeden van buitenaf. De Vlaamse media zouden er goed aan doen om die meer podium te geven.

  Like

 4. Overigens is het dedain van de heer vd Steen ten aanzien van vrouwen en bier echt tenenkrommend en rolbevestigend. Ook hierin zou hij een voorbeeld moeten nemen aan de Amerikanen die hij zo verguist. Bina de helft van alle beergeeks die “op pelgrimstocht naar België komt” met Beercycling is vrouw. Zij zijn in belangrijke mate verantwoordelijk voor de bloeiende biercultuur in Amerika.

  Like

 5. Helemaal mee eens. Ik postte op het zythos-forum een gelijkaardige reactie omdat ik het optreden van Jef ook te gortig vond. Die ‘wij- Belgen-weten-het-beter-mentaliteit’ moet er echt uit. Hoe zielig ben je wanneer je de eigen vermeende suprematie enkel kan aantonen door de producten van anderen in het belachelijke te trekken. Bovendien: als ‘extreme’ bieren geen plaats hebben in ons bierlandschap, moeten de lambiekbrouwers dan ook maar meteen hun deuren sluiten?

  Beer Geek forever! 😉

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s