Ratebeer Best 2014

SAMSUNG CSC

Eizeringen staat op de kaart! Dat kan je wel zeggen na de massale nationale media-aandacht die het lambik-, geuze- en biercafé ‘In de verzekering tegen de grote dorst’ te Eizeringen kreeg na de bekroning door Ratebeer als 2de beste bierbestemming wereldwijd. Dat reeds menig buitenlands biertoerist deze uit de hand gelopen hobby als ‘must-do’ aankruistte op zijn biertrip is zeker, dat er nu nog meer volk over de vloer gaat rollen ook. Nochtans geniet dit café naast zijn verdiende reputatie als uitzonderlijk biercafé ook die van ‘café met de langste naam maar de kortste openingsuren’. Jawel, slechts geopend op zondag en hoogdagen en dit van 10:00 tot 13:30. Kwestie van na de mis een geuzeke te kunnen gaan drinken. Met al deze media-aandacht gaat dit een moeilijk aan te houden situatie worden. Het is hun gegund natuurlijk, absoluut verdiend ook.

rbbest-2015

 

En dan moest de lijst met de beste bieren van 2014 nog bekend gemaakt worden. Een lijstje samengesteld uit de bieren die in 2014 de hoogste scores haalden en wat zien we; 12 van de bieren zijn Belgisch! Driewerf hoera! De Struise Brouwers, Rochefort, Sint Bernardus, Rodenbach, 3Fonteinen en Cantillon staan te pronken in een lijstje dat gedomineerd wordt door Amerikaanse bieren en dan vooral stouts(barrel aged meestal). Dat lijstje wordt opgesteld door mensen zoals jij en ik, niet noodzakelijk bierexperten, professionele bierproevers (bestaan deze?) of ervaren brouwers maar ook en vooral bierliefhebbers. Natuurlijk wordt Ratebeer gedomineerd door Amerikanen en is zo een rating sterk trendgevoelig.SAMSUNG CSC In Amerika lopen ze zot van zware stouts en dan zeker de barrel aged versies en dat toont zich ook in deze lijst; van de 100 bieren bestaat het meeste uit zware, meestal barrel aged, stouts. Hoe exclusiever het bier – hoe hoger de score ook. Het moeilijker te verkrijgen Westvleteren 12 wordt van de troon gestoten, de stoel wordt afgestoft en Kentucky Brunch van Toppling Goliath mag er plaats nemen voor 1 jaar. De kans dat je ooit eens de lippen kan zetten aan zo een Kentucky Brunch is eerder aan de kleine kant. Niet alleen het aantal ratings op Ratebeer, slechts 88 tegenover 3257 voor de Westy, wijst hierop maar ook de beperkte en kleinschalige verdeling van dit bier speelt de exclusieve status in de hand. Enkel via het tradingcircuit kan je deze brok zwart goud buiten Amerika vastkrijgen en dan moet je nog oppassen voor namaak zoals recent gebeurde met enkele flessen van het Assassin bier van dezelfde brouwerij. Flesje openen en soldaat maken, fles terug vullen met een makkelijk te verkrijgen stout, kroonkurk erop, waxen en gebaren van krommen haas. Het uitbrengen van bieren in kleine of beperkte oplages leidt tot een selecte status en dan doen mensen de zotste dingen. Zoals hoge scores geven bvb……wat dan weer leidt tot nog meer exclusiviteit. Maar soit, het is een mooie lijst van bieren waarvan ik er al een heel deel heb kunnen proeven. Het grootste deel moet ik nog proeven echter dus is er nog werk aan de winkel. Ik haal alvast pijl en boog boven.

Maar laat het toch even duidelijk zijn; het beste bier is nog steeds datgene wat jij het lekkerst vindt en daar kan geen rating verandering in brengen.

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s