Bxlbirbicyklet – Beer By Bike

SAMSUNG CSC

Brussels bier aan huis geleverd in het Brusselse, per fiets en aangedreven door een stel enthousiaste Brusselse benen. Dat is wat Bxlbirbicyklet omvat. Thirty-something plusser en Brusseleir pur sang Jeroen Verhoeven trapt zich de benen vanonder het lijf, door weer en wind of tussen de buien door, om je te voorzien van lokaal bier. Ik liep hem tegen het lijf tijdens een bezoek aan Brasserie Cantillon waar hij juist een bestelling kwam ophalen. Ik stelde hem enkele vragen:

 • Wie ben je? Wat doe je? Waarom? (Sorry voor het Jambers gehalte van deze vraag):
  • Jeroen Verhoeven, 37 jaar, met een opleiding als orthopedagoog en een bekommernis om het milieu. Vanuit mijn passie voor de fiets, goed artisanaal bier en Brussel ben ik gestart met het concept van Bxlbirbicyklet. Het milieubewuste aspect is natuurlijk ook van belang. Deze activiteit is eigenlijk een voortzetting van mijn rol als voorzitter/mede-oprichter van de vereniging Cycloperativa, een vereniging waar we fietsen leren repareren en leren samenwerken. Dit om de dominantie van de wagen in Brussel tegen te gaan. Sinds 2 jaar ben ik ook fietsmecanicien wat natuurlijk goed van pas komt bij deze activiteit.
 • Wat is Bxlbirbicyklet?
  • Ik lever bier aan huis in het Brusselse met de fiets. Ik lever enkel bier van artisanale Brusselse brouwerijen, Brasserie De La Senne en Brasserie Cantillon. Ik vind het zalig om de brouwerij binnen te stappen, de geur op te snuiven en contact te houden met deze gepassioneerde mensen.

SAMSUNG CSC

 • Hoe werkt het concreet?
  • Je kan je bestelling per mail doorsturen naar mij. Bestellingen/leveringen gebeuren enkel per bak maar dat mag een mix zijn van verschillende bieren van 1 brouwerij. Na je bestelling neem ik contact met je op om een afspraak vast te leggen volgens jouw en mijn agenda. Prijzen kan je checken op mijn webstek. De levering in Vorst, St-Gilles, vijfhoek/pentagone gebeurt door mijzelf, leveringen daarbuiten(maar nog steeds binnen het Brusselse) worden mogelijk gedaan door de collega’s van Dioxyde de Gambettes en dan moet je rekening houden met hun tarief.
 • De Fiets? Waarom geen auto?
  • Buiten een cambio-abonnement heb ik geen auto en vanuit mijn milieuactivisme is de fiets een logische en bewuste keuze. Brussel is trouwens geen pretje om in rond te rijden met de auto.
 • Hoeveel kan je vervoeren met je fiets?
  • 13 bakken is mijn record.
 • Door weer en wind?
  • Yep, maar de app. buienradar is handig om tussen de regenbuien door te fietsen
 • Brussels is niet gebouwd op een vlakte. Hoe staat het met de fysiek?
  • Ik denk dat iedere dagelijkse fietser het kan. Je voelt het fysiek zeker, maar de inspaning is evenzeer mentaal. The trick is om nog altijd plezier te vinden in het naar boven rijden op sommige hellingen terwijl voetgangers je voorbij steken (op een helling, met mijn bakfiets met drie wielen met 13 bakken erin, gebeurt dat wel).
 • Wat is je eigen voorkeur van bier? Binnen het gamma dat je rondbrengt maar ook daarbuiten.
  • De “gewone” geuze van Cantillon, hun Cuvée Saint-Gilloise (met dry-hopping), Zinnebir van De La Senne. De Geuze van Cantillon vind ik magisch, zoveel dat je er in kunt proeven, en het evolueert dan ook nog eens met de tijd. Ik heb een aantal bakken Geuze Cantillon liggen die op dezelfde dag van de geboorte van mijn zoon zijn gebotteld. Oorspronkelijk was het idee om die allemaal open te doen voor de 16de verjaardag van mijn zoon, en samen met hem op te drinken. Jean Van Roy vertelde me “of elk jaar één”. Nu begrijp ik waarom, mijn zoontje wordt dit jaar twee. En het is de bedoeling dat mijn zoontje zijn opa’s en oma’s ook nog van die flessen kunnen genieten…P1160081Ook het Zinnebir van De La Senne vind ik geweldig. Het is echt mijn herontdekking geweest van mijn bittere smaakpapillen. Ik bedoel, Brussels witloof, dan moeten we toch ook een bitter bier in Brussel hebben. Blij dat de Brasserie de la Senne dat maakt, vanuit wat zij lekker vinden, niet omdat marketingjongens dat vinden (à bon entendeur ;-). En ik ben ook een fan van het bier van Brasserie Dupont, de Moinette bio, Saison dupont bio,… Is het die typische smaak van hun gist die je in al hun bieren terugvind? Ik weet het niet, maar het heeft voor mij ook een heel authentieke smaak.
 • Toekomstmuziek? Uitbreiding?
  • Misschien wat meer over houden, nadat de boekhouder betaald is 🙂 Momenteel is dit een mooie manier om mijn eigen verbruik te sponsoren en wil ik het niet te grootschalig gaan doen, het plezier is net het sociale contact van het kleinschalige.  Binnenkort, 21 Maart, organiseren we wel een ‘specialleke’. Via mijn vereniging Cycloperativa zullen we met een heel convooi fietsers een heel pallet Zinnebir – met speciaal voor deze actie ontworpen etiket – gaan ophalen bij Brasserie De La Senne om deze daarna uit te leveren aan de klanten. Deze ‘Zinnebir edition Cycloperativa’ zal binnenkort officieel aangekondigd worden, hou dus zeker de sociale media in het oog!

Een tof initiatief van deze ket. Woon je in het Brusselse en lust je bier dan kan je altijd contact opnemen met Jeroen voor een levering/bestelling en dat kan je doen via zijn website: BXLbirbicyklet

Cheers

BelgianBeerGeek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s