Ardenne Stout – Brasserie de Bastogne

SAMSUNG CSC

In België staan we nu niet bepaald bekend om onze stouts. We hebben er uiteraard wel maar in het veelvoud aan stijlen waarvoor we bekend zijn komt deze donkere dame iets minder voor. Nu is deze stijl mede door de buitenlandse invloed meer en meer aan het opkomen en daar ben ik niet rouwig om. Deze kleine brouwerij, Brasserie de Bastogneuit Sibret nabij Bastogne heeft er sinds kort ook eentje in het gamma. Deze stout met geroosterde spelt en gehopt met Hallertau, Golding en Mosaic kreeg ook een rijping mee op eikenhouten vaten als finishing touch.

SAMSUNG CSC

Oog: Mooi donker, zwart bier met een romige Mokka ‘on top’. Kraag bouwt heel mooi op, blijft goed liggen en is romig van structuur. Kleverig tegen het glas

Neus: Koffie, drop, zwarte bittere chocolade, chocoladecake. Hout, eikenhout. Een geur die je verwacht bij een goede stout maar doorweven met een fleurig hoparoma die een mooie dosis finesse geeft aan het bier. Mooi.

SAMSUNG CSC

Mond/Aroma: Romig mondgevoel, medium body. Bittere koffie en chocolade. Bittere, geroosterde afdronk. Pittig. Degelijke hopbeet. Fruitige hop. Klein klein zuurtje. Hout, eikenhout. Licht fruitige hop die mooi samen speelt met de donkere mouten. Droog en bittere afdronk, uitvloeiend/hangend.

ABV: 8%

SAMSUNG CSC

Etiket: Aan wat denk je bij de regio Ardennen? Nee, nee, nee…..We houden het positief. Natuurlijk denken we aan weidse wouden en bossen, wilde dieren en jagers. Dat everzwijn misstaat dus zeker niet op het etiket, het ziet er zelf goed uit. Je hebt meteen ook al een mogelijke foodpairing; stoofpot van everzwijn met een Ardenne Stout. Absoluut!

 

Een mooie stout van deze kleine Waalse brouwerij die niet misstaat naast de rest van het gamma, het ontdekken waard. Hun standaard blond, bruin en amber zijn dan misschien niet echt opzienbarend te noemen, met deze stout maar zeker ook met hun Bastogne Pale Ale en Ardenne Saison verdienen ze hun plekje in het Belgische bierlandschap.

Cheers

BelgianBeerGeek

2 gedachten over “Ardenne Stout – Brasserie de Bastogne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s