Goose Island Tasting 2015

 

SAMSUNG CSC

Dat menig beer geek graag eens zijn lippen zet aan een glas stout daar moet niet aan getwijfeld worden, het is een van de sterkst opkomende bierstijlen. Dat die stout graag op vat mag gelegen hebben ook en al zeker als het een houten vat is waarin voordien een of andere gedistileerde lekkernij heeft liggen rijpen. Bourbon om maar iets te zeggen en wie Bourbon zegt komt al snel bij de Bourbon County Brand Stout van Goose Island uit.

goose islandGoose Island is een Amerikaanse brouwerij uit Chicago die onstond uit een in 1988 opgerichte brewpub en vergaarde vooral naam met zijn serie barrel aged stouts, de Bourbon County Brand Stout serie. In 2011 werd de brouwerij volledig opgeslokt door Anheuser-Bush, nu AB-Inbev. Dat er een Belgische link is kan je dan wel opperen, de beschikbaarheid wordt er in onze contreien niet beter op – is zelf onbestaande. Deze serie stouts en barley wines worden enkel in de US verdeeld(met enkele uitzonderingen in Europa, ze zijn al opgedoken in de UK en Scandinavië) en de release gebeurt steeds met Black Friday, de hoogdag voor de koopjesjager. Deze release gaat meestal gepaard met gekke toestanden want deze stouts zijn zeer gegeerd. Het was dan ook een waar huzarenstukje vanwege organisatoren Bart Vanpoucke en Thijs Brabander om er voldoende vast te krijgen voor een tasting voor 34 man.

SAMSUNG CSCWat we kregen voorgeschoteld:

 • BCBS Vanilla 2010
 • BCBS Vanilla Rye 2014SAMSUNG CSC
 • BCBS Backyard RyeSAMSUNG CSC
 • BCBS 2012 & 2014
 • Big JohnSAMSUNG CSC
 • BCBS Proprietors 2013
 • BCBS Proprietors 2014SAMSUNG CSC
 • BCBS Bramble
 • BCBS RareSAMSUNG CSC
 • King Henry BarleywineSAMSUNG CSC
 • BCB Barleywine
 • BCBS Cherry RyeSAMSUNG CSC
 • BCBS Coffee
 • Juliet

Een volledige line-up van het beste wat Goose Island te bieden heeft. Inktzwarte stouts met torenhoge ABV’s, suikerzoete Barleywines en een scherp zurige sour ale. De line-up werd nog gecompleteerd door enkel pale ales en IPA’s van BraukunstKeller en ook een 5-liter vatje 10 maand jonge Cantillon lambiek stond klaar voor de liefhebbers. Vooral die laatste bleek een welgekomen afwisseling. De overdaad aan machtige stouts had mijn smaakpapillen danig murw geslagen dat een frisse lambiek goed zijn werk deed om ze terug bij hun positieven te brengen.

10914970_761241580636530_3854560760212708772_o

En als ik dan toch een, volledig persoonlijke, top-5 moet opstellen zou die er als volgt uitzien:

 1. Proprietors 2014
 2. Vanilla Rye 2014
 3. Backyard Rye
 4. King Henry
 5. BCBS Rare

Met eervolle vermelding voor die scherp zurige Juliet. En al die andere stouts, barley wines, pale ales en IPA’s. Geen verliezers, geen slechte bieren. Integendeel.

SAMSUNG CSC

Om de honger te stillen was er een door Peter Paul Stil(eigenaar eet-en biercafé De Molen) bereide stoofschotel voorzien, geserveerd met andijvie stamppot om het op zijn Nederlands te zeggen. Andijfstoemp zoals ze het hier bij ons zeggen. Die stoofschotel had een 2 dagen( ja, 2!) staan pruttelen met toevoeging van enkele liters bier van De Molen en werd op het einde nog afgewerkt met wat Rasputin Eisbock van 18%. Beer Geek stoofvlees inderdaad! De melding dat er redelijk wat Rasputin was toegevoegd aan het stoofvlees werd op luid gejuich onthaald. Raar volkje, die beer geeks 😉

Afsluiten deden we in de plaatselijke Bed&Breakfast met nog wat lekkers. Het moet gezegd zijn; aan lekker bier was er die dag geen tekort!

Topavondje onder beer geeks, veel leute, een machtige serie stouts en andere bieren, weer wat vrienden rijker. Het is een mooie community en nogmaals dank aan Bart en Thijs voor deze tasting.

Cheers

BelgianBeerGeek

 

 

Een gedachte over “Goose Island Tasting 2015

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s