Oude Gueuze² – Gueuzerie Tilquin

SAMSUNG CSC

Gueuzerie Tilquin is het project van een jonge, enthousiaste bierliefhebber met een voorkeur voor lambiek en authentieke Gueuze; Pierre Tilquin. Pierre is de jongste Lambiekblender en Gueuzesteker die de rangen van het edele ambacht der stekers vervoegde. SAMSUNG CSCPierre Tilquin is de enige steker die zich in het Franstalige gedeelte van ons landje bevindt, juist over de taalgrens, in Rebecq. Niet dat dit een struikelblok  hoeft te zijn, Gueuze spreekt Frans noch Nederlands, Gueuze is er voor iedereen! In het gamma heeft hij zijn eigen Oude Gueuze a l’ancienne, een fruitlambiek op basis van pruimen: Oude Quetsch à l’ancienne, een lichtere Gueuze op vat(4.8%ABV ipv 6.4%) gemaakt met meerts (Vroeger was Meerts een licht alcoholische lambiek gemaakt van de 2de spoeling van de mash/het beslag. Nu is dit een apart brouwsel waarvan de dichtheid laag wordt gehouden, resulterend in een laag alcoholische lambiek) van Booneen blend van een stout van brouwerij La Rulles met lambiek van Tilquin; Stout Rulquin en deze recentere Oude Gueuze². Tilquin is ook de enige steker die gebruikt maakt van lambiek van Cantillon, het accentueert het unieke van zijn producten. Laten we proeven van deze Oude Gueuze²;

Oog: Snel verdwijnende kraag. Goudblond, relatief helder tot licht wazig. Superfijne, actieve saturatie in het glas.

SAMSUNG CSCNeus: Al van bij het ontkurken, met een goede ‘plop’, ontsnapt er een fruitige geur. Fruitig; citrus, groene appel, witte druif, perzik. Funky boerderijgeur. Brett. Zurige neus die er wat bovenuit komt, tikje azijn. Toetsen van hout springen er duidelijk uit, eik. Boenwas, solvent accentje.

Mond/Aroma: Mild zurige aanzet die doorzet in een klein zoetje. Milde carbo, medium body. Droog, adstringent einde met een mild bittertje. Tannines die de droogheid versterken. Hout is sterk aanwezig.

ABV: 7.6%

Etiket: Gestileerd etiket zoals alle Tilquin etiketten. Uitleg over het ontstaan van deze oude geuze, in het begin eigenlijk een ‘mislukte’ Oude Geuze; zie onder

SAMSUNG CSC

Het ontstaan van deze Oude Geuze² is ietwat toevallig, een ‘mislukking’ ligt aan de bron. Een overactieve lambiek in de flessen oude Gueuze Tilquin zorgde voor een te grote saturatie in de flessen, met gushers supreme en exploderende flessen tot gevolg. Er werd besloten om enkele duizenden flessen te legen en terug op vat te doen om verder te laten vergisten. Eens wat gekalmeerd werd deze terug gebotteld met wat toevoeging van suiker voor de hergisting op fles en aldus onstond de Oude Gueuze². Een Gueuze tot de 2de macht want 2 maal hergist, faut le faire!

SAMSUNG CSC

Een lekkere Oude Gueuze al ben ik meer liefhebber van de ‘gewone’ Oude Gueuze van Tilquin. De 2de gisting op vat heeft wat extra complexe houttoetsen toegevoegd samen met wat tannines die de droogheid ondersteunen. Gezien de enorme arbeid die deze Gueuze heeft geëist hopen we voor Pierre dat dit bij een eenmalige versie blijft, hoe goed hij ook mag zijn!

Cheers

BelgianBeerGeek

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s