Cuvée Delphine – De Struise Brouwers

SAMSUNG CSC

‘Cuvée’ Delphine’, een bier met adellijke roots, vernoemd naar Delphine Boël, de buitenechtelijke dochter van onze voormalige koning AlbertII. Een dame met pit en karakter, rebels. Van koninklijke bloede maar verschopt en verbannen, vechtend om erkenning.

De Cuvée Delphine van De Struise Brouwers is een nakomeling van de stout Black Albert die een royale tijd, 1 jaar ongeveer, mocht verblijven in houten vaten waarin voordien 4Roses Bourbon had gezeten. Een rijping op vat die ervoor moet zorgen dat het bier meer karakter krijgt en als het ware een soort van symbiose wordt tussen het bier en het houten vat. De vorige editie dateerde weer van 2011 en was voor mij één van de smakelijkste herinneringen aan een Bourbon Barrel aged stout. De versie van het vat in het schooltje was/is ook niet te versmaden.

SAMSUNG CSC

Oog: Pekzwart. Schenkt als kolkende, dikke olie in het glas – een stevige body verradend. Een heel dikke en romige schuimkraag bovenop, bruin en dik als een goede kop mocha koffie, die je te lijf kan gaan met mes en vork. Uitnodigend, verleidend voor de liefhebbers van vette stouts.

Neus: Bourbon komt erdoor met een zoete geur van caramel, vanille. Chocolade, melkchocolade, mokka, lichte toets koffie. Touch alcohol. Een zachte, onderliggende zoete fruitigheid van rood fruit; pruimen, zoete appels, bessen. Caramel, butterscotch, babelutten.

SAMSUNG CSC

Mond/aroma: Stevig en vol, zoet fruitige aanzet met een flinke touch bourbon. Romig,dik mondgevoel en licht plakkerig. Het bier legt een mooie coating in de mond. Volmondig. Alcohol, verwarmend, lichte alcoholbrand. Koffie. Chocolade.  Stroperig einde. Gebrande bitter op het einde met een lichte alcoholkick. Boozy maar blijft steeds enorm lekker en drinkbaar.

ABV: 11%

SAMSUNG CSC

Etiket: Zelfde etiket als vorige versies, klein verschil in formaat. Design afkomstig van Delphine Boël, buitenechtelijke dochter van onze voormalige koning AlbertII.

Een ‘motherfucker’ van een BA Stout. Rijk en krachtig maar nog steeds met een uitzonderlijke balans. Nectar om van te genieten. En de ‘truth’ vind je dan misschien niet in dit bier, voldoening geeft het wel!

Weetje: Het Eisbocken van dit edele drankje levert je een Black Damnation V of Double Black op. Eisbocken, wat is dat? Eisbocken is een methode waarbij het bier wordt ingevroren. Doordat de alcohol in het bier een lagere vriestemperatuur heeft dan het water in het bier kan men deze 2 van elkaar scheiden en aldus een concentraat krijgen van het originele bier met een hogere ABV. De Double Black heeft een ABV van 26%.

Cheers

BelgianBeerGeek

Een gedachte over “Cuvée Delphine – De Struise Brouwers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s