Na het dagje Brussel samen met Christopher van I Think About Beer stond er een dagje Vlaams-Brabant op de planning met onder meer een ritje door Lambic country. Maar eerst trokken we richting Leuven.
Te midden van de velden van groot Haacht kan je deze ‘farmhouse’ brouwerij vinden, Hof Ten Dormaal, een boerderij met een brouwerij zeg maar. Het is een familieverhaal geschreven door André Janssens en zijn zonen Dries en Jef die allen op de boerderij wonen.
André, een voormalig accountant, zag zijn heil niet meer in zijn huidige situatie. Een zware ziekte dwong hem tot verandering, herbronning. Misschien dat een trip naar de US wel enig soelaas zou brengen dacht zijn echtgenote en zo geschiedde. Dat André zo ver van huis door de craft beer microbe zou gebeten worden en terug naar huis zou keren met een tweedehandse brouwketel van 15Hl had ze misschien niet voorzien maar het zaadje was geplant, de idee geboren. De brouwketel werd overgebracht en geïnstalleerd op de boerderij. Het begin van de brouwerij was een feit, we schrijven het jaar 2009. Met wat hulp en raad hier en daar en mogelijk wat vallen en opstaan wordt er aan het brouwen geslagen. Dormaal amber was het eerste bier dat uit de installaties vloeide, de blonde en bruine volgden al snel.
De brouwerij sluit mooi aan bij de boerderij van zoon Dries. Een boerderij is hard werken voor weinig opbrengst, de brouwerij kan dienen als financiële ruggengraat. Eigen gerst telen op het veld, eigen hop kweken en oogsten – de cirkel is bijna rond. Van het veld tot in het glas, eigen kweek.
Verankerd binnen de Belgische traditie zijn hun Hof ten Dormaal blond, amber en bruin. Gebrouwen met eigen producten; eigen gerst en eigen hop(Magnum). Een klassieke opstelling, dat wel, maar dan wel een met een eerlijke kwaliteit. Degelijke alternatieven voor die concurrenten uit het Leuvense. Haacht dat is trouwens ook de streek van het witloof, het witte goud zoals ze het hier noemen. De band met de lokale grond is hier heel belangrijk vandaar ook een bier, gemaakt met dit streekproduct, toepasselijk ‘White Gold’ of wit goud genaamd. Het is een blond koper bier waarvan de helft van de hopgift is vervangen door de wortel van het witloof. Het levert een bier op met een aards karakter, medium zoet en een mooie bitter. Een streekbier pur sang.
85% van hun bieren zijn bestemd voor de export. Een bewuste keuze? Deels wel, de barrel aged versies passen binnen de huidige barrel aged craze in de US maar België is ook geen evident land om je bier te slijten. Veel cafés laten hun bierkaart bepalen door een grotere brouwerij, in de streek van Haacht is de brouwerij van Haacht uiteraard dominant. Grote sponsoring waar een kleine brouwerij als dit niet tegen kan opboksen. Het is niet dat ze hier de parasols en terrasstoelen voor het rapen hebben. Maar ze klagen hier niet, hun bieren worden her en der geapprecieerd. Zonder aan wedstrijden mee te doen, zonder grote marketingbudgetten.
Met de Barrel Aged releases en de Taste Lab serie kiezen ze voor het experimentele. Traditie met experiment zeggen ze zelf liever. Hun blond en donker bier gerijpt op vaten van diverse afkomst; Sherry, Calvados, Port Charlotte whisky, Porto, Muscat, Ardbeg,…… De verschillende releases zijn ondertussen niet meer bij te houden. Met de recentere ‘Taste lab’ serie zetten ze het experiment verder. Zo was er recent het ‘Brand van Leuven’ bier, een echt oorlogsbier volgens André. ‘Hoe smaakt oorlog? vroeg André….. Verbrand, zuur, droog, rokerig. En ja, al deze smaken kon je terugvinden in dit bier of je het nu lekker vindt of niet. Het vraagt wat gewenning. Ongewone streekproducten moeten er ook aan geloven, sleedoorn-een wilde vrucht, lokale frambozen van een boer, een rietstengel uit een nabije plas,……Ze zitten hier niet graag stil.
André schenkt onze glazen bij, haalt nog een fles boven die we eens moeten proeven, de nieuwe saison. Een interpretatie van deze oude stijl, gebrouwen met spelt en voorzien van een milde zurigheid. Kortom we blijven langer dan voorzien maar dat vinden wij uiteraard niet erg, het moet hier maar zo goed niet zijn. Maar we moesten nog verder, het Pajottenland bezoeken. Daarover later meer….
Hof ten Dormaal, van het veld tot in het glas. Het klinkt goed, het smaakt goed! Op wat wacht je nog om naar je plaatselijke drankenhandel te gaan en wat Hof Ten Dormaal bieren te gaan halen?
Hof Ten Dormaal, Caubergstraat 2 3150 Tildonk Tel: +32(0)477515991
De brouwerij valt in principe iedere zaterdag te bezoeken, tussen 14uur en 18uur met mogelijkheid tot degustatie uiteraard.
Cheers
BelgianBeerGeek
This was such a fun day. Hof ten Dormaal was the perfect place to start. The Janssens family was exceptionally hospitable and generous with their time. I’m glad I can support their beers here in the US. Thanks for being the wheelman, Kevin!
LikeGeliked door 1 persoon
Slecht nieuws. Ik hoop dat ze er bovenop komen.
http://www.demorgen.be/binnenland/brouwerij-hof-ten-dormaal-uitgebrand-in-haacht-a2172549/
LikeLike
Laat het ons hopen! Aan de foto’s te zien zou de brouwzaal niet geraakt zijn door de brand, mogelijk wel waterschade…Ik hoop het beste voor hen!
LikeLike
[…] Een ander festival, georganiseerd door Hof ten Dormaal belooft ook goed te worden –> Leuven Innovation Beerfestival . Zeker in het oog […]
LikeLike
[…] bedankt aan Belgian Beer Geek voor de info en […]
LikeLike
[…] is een dag die ze bij Hof Ten Dormaal niet snel zullen vergeten. Een hevig brand legde een deel van de brouwerij in as en verwoestte een […]
LikeLike
[…] na een maaltijd, om het genietmoment nog wat te rekken. Hij brouwde het bier in de ketels van Hof Ten Dormaal naar eigen recept, diverse types mout, tarwe, suiker en zelfs kaneel zitten in het recept, waarna […]
LikeLike