Een leuk raadspelletje, herken de tonmerken, op de Facebook pagina van Gueuzerie Tilquin ligt aan de bron van dit artikel.
Iedere lambiek brouwer heeft namelijk zijn eigen specifieke tonmerk om zijn vaten te kunnen onderscheiden van de collega’s/concurrenten maar ook om tegen te gaan dat de afnemers de tonnen niet terug gaven of deze verhakten tot brandhout. Niet dat het veel uitmaakte, het aangebrachte merk werd snel weer verwijderd. Hierbij deze van de nog actieve lambiek brouwers en geuze stekers:
- Timmermans
- Lindemans
- Boon
- Cantillon
Een vat van bij Tilquin. Je kan zien dat er voorheen nog lambiek van bij Lindemans heeft ingezeten, het symbool van Lindemans is nog vaag zichtbaar op het vat. Bovenaan zie je een L, deze staat voor Lambiek. Links staat een P, deze duidt op het brouwseizoen. Ieder brouwseizoen krijgt een letter van het alfabet mee. Het brouwseizoen 2014-2015 dat nu bezig is kreeg letter R mee dus is seizoen P jaargang 2012-2013. Het nummer 24 duidt aan het hoeveelste brouwsel van het seizoen het was. Om de 26 jaar herbeginnen ze dus van voor af aan bij Cantillon 😉
- 3 Fonteinen
- Girardin
- Belle Vue
Zie de BV onderaan in de hoek.
- De Troch
Maakt momenteel geen gebruik meer van een tonmerk. Vroeger was er sprake van een tonmerk DT(= De Troch). Het eeuwigheidssymbool dat je op deze foto kan zien duidt aan dat de lambiek in de ton klaar is voor consumptie of assemblage.
- Mort Subite
- De Oude Cam
Deze brouwt evenwel zelf geen lambiek meer, heeft het wel een tijdje gedaan bij 3Fonteinen. Het tonmerk met de 3 hamers is sterk verbonden met de geschiedenis van de gemeente Gooik en is in feite het wapenschild van de adelijke familie de Gottignies. Deze familie heerste over Gooik in de 18de eeuw, bezat veel landerijen en ook een brouwerij. Dit symbool kan men ook terugvinden boven de poort van de vierkantshoeve waar De Oude Cam zich vandaag bevindt.
- Oud Beersel
Brouwt ook geen lambiek meer, gebruikt wort/lambiek naar eigen recept gebrouwen bij Boon voor de samenstelling van de geuze.
- Hanssens
Brouwt zelf geen lambiek meer. De THV staat voor Theo Hanssens Vastiau
- Tilquin, geen eigen tonmerk. Brouwt zelf geen lambiek maar neemt deze af bij Lindemans, Girardin, Boon en als enige ook bij Cantillon. Hier kan je evenwel 2 speciallekes vinden;
-
Dit is een vat met meerts, een lambiek met lagere dichtheid, door Boon gebrouwen, speciaal voor Tilquin. Tilquin gebruikt deze onder meer voor zijn geuze op vat. In dit tonmerk herken je een M en een L wat duidt op Meerts van Boon. Boon gebruikt een sierlijke L (lambiek – Lembeek) om de tonnen te merken. Links op de ton zie je bovendien de brouwdatum, 30 april en rechts het brouwjaar 2014.
Dit is een vat met Rulquin, een blend van lambiek van Tilquin met Rulles brune van brouwerij La Rulles. Het is een mix van een stout met een lambiek in een verhouding van 1/8 lambiek en 7/8 Rulles brune. Te ontdekken!
-
Een leuke infografiek kan je vinden bij brouwerij Timmermans. Hier staan veel tonmerken opgesomd van brouwers die gestopt zijn of overgenomen zijn:
Leer ze van buiten, het kan je nog van pas komen bij een bierquiz of als algemene kennis om mee te stoefen aan de toog.
Bronnen:
- Horal
- Gueuzerie Tilquin
- ‘Tonmerken van Brabantse Lambiekbrouwers’ – L.Ebrard/E.Winderickx
Cheers
BelgianBeerGeek
Leuk artikel. Wel een correctie: Oud Beersel gebruikt niet lambiek van Boon, maar laat wel hun lambiek brouwen bij Boon volgens eigen recept.
LikeLike
Dag Werner, klopt, ben ik vergeten te vermelden. Waar ligt de eigenheid van het recept? Is het in de verhouding ingrediënten of in de maïsch- of kooktijden?
LikeLike
Goeiendag, de verhouding van ingrediënten is anders.
Andere details weet ik niet.
Succes nog met je mooie bierwebsite
LikeLike
Sinds het in gebruik nemen van de nieuwe tonnenzaal dit jaar heeft Oud Beersel ook een nieuw tonnenmerk.
LikeLike
Dag Jo. Ja en een leuke, de torens van het kasteel van Oud Beersel.
LikeLike