La Renaissance – De Dochter van de Korenaar

SAMSUNG CSC

Een IPA van De Dochter van de Korenaar geïnspireerd op de originele Engelse IPA’s. Een ‘simpel’ recept; 100% Maris Otter mout en een overvloed aan East Kent Golding hop. Dit bier werd uitgebracht in 3 versies; een gewone, deze 1/2 jaar barrel aged versie , een 1 jaar versie en een 1 1/2 jaar versie. Geen Amerikaanse hopsoorten maar hop van de ‘oude’ wereld.

Het op vat verder laten rijpen van een IPA lijkt wat tegenstrijdig want hop in bier is op zijn best, qua aroma en smaak, wanneer vers gedronken. Met het laten ‘verouderen’ op vat gaan de aroma’s van de hop milder worden, zachter worden. Eigenlijk begint de smaak van hop al af te bouwen van zodra hij is toegevoegd aan het bier. Sterk gehopte bieren worden best zo vers mogelijk gedronken; kort na de release of tot enkele maanden erna. Niet dat je bier slecht wordt en dat er geen hopsmaak en aroma meer in zal aanwezig zijn maar het zal mogelijk niet meer de initiële intensiteit hebben. Als experiment is dit weliswaar interessant. Om best te zijn zou je deze verticaal moeten proeven, de verschillende versies na elkaar.

SAMSUNG CSC

Oog: Goudblond en wazig, dikke romige witte mousse bovenop. Fijn parelende saturatie

Neus: Zacht aromatisch doch uitgesproken aroma. Fruitige, hoppige neus doorregen met lichte houttoetsen. Wat funk, brett?-aards kantje, stro, boerderij. Citrus, sinaas, grassig, witte druiven. Wat florale toetsen. Het bier heeft nog een mooi hoppige geur na een half jaar in houten vat.

SAMSUNG CSC

Mond/aroma: Bijna vlak mondgevoel, zeer zachte carbonatie. Medium body. Fruitige, licht zoete aanzet die zich al snel doorzet in een prominente bitter die even blijft hangen. Droogtrekkend mondgevoel bij de afdronk. Weinig merkbaar van het barrel agen in de smaak buiten wat lichte tannines op het einde.

ABV: 7%

SAMSUNG CSC

Etiket: Sober. Extra opschrift dat deze gedurende een half jaar op houten werd gerijpt. Het gouden zegel rond de nek geeft ietwat ‘cachet’ en maakt ook het onderscheid met de reguliere versie.

Geen IPA zoals ze tegenwoordig langs alle kanten(en dan vooral buiten België) opduiken maar een goed hoppig bier zonder meer. Een aromatische neus, een volmondig bier met een degelijke bitter en een droog(wel stevig) einde. Na een half jaar op vat is dit nog een mooie hoppige IPA  waar de accenten van het vat lichtjes in doorkomen. Een aanrader.

Cheers

BelgianBeerGeek

Een gedachte over “La Renaissance – De Dochter van de Korenaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s